Kommentti: Sote-uudistus sinnittelee enää varahapella – odotettavissa on ruma välienselvittely ja ”kaikkien sota kaikkia vastaan”

Julkaistu:

Käynnissä on Musta Pekka -peli, jossa etsitään syntipukkeja uudistuksen murenemiseen, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.
– Ikään kuin olisi potilas saattohoidossa, mutta vielä omaiset kuvittelevat, että tapahtuisi ihmeparantuminen, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kuvaili sote-uudistuksen tilannetta MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tiistaina.

Vihreiden sote-veteraani, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto kehui torstaina valiokunnan kokouksen tauolla Vapaavuoren letkautusta osuvaksi.

Alanko-Kahiluoto – joka kuului viime hallituskaudella sote-uudistuksen parlamentaariseen ohjausryhmään – vertaa itse sote-uudistusta ruotsalaisen huonekalujätin vialliseen tuoliin.

– Hallituspuolueilla on Ikean tuoli, joka on koottu väärin ja jokainen heistä yrittää muistaa, että se on se Ikean tuoli, johon ei kannata kenenkään istua, mutta ennen pitkää joku vahingossa istuu siihen ja sitten se rysähtää.

Alanko-Kahiluodon mukaan valinnanvapauslain ongelmat ovat niin perustavaa laatua, että niitä ei pystytä ratkomaan, vaikka vaalikautta venytettäisiin kuukausilla. Alanko-Kahiluoto lähettäisikin koko paketin takaisin perustuslakivaliokuntaan rukattavaksi.

– Kaikki nurkat ovat sortumassa, jännitysmomenttina on, mihin suuntaan se rötsähtää. Politiikassa on tapana sanoa, että kenen takapuoli kestää merivettä, mutta luulen, että ei se takapuolestakaan ole kiinni. Valiokuntamme ei pysty näitä ongelmia ratkomaan, Alanko-Kahiluoto lateli ja heitti pallon hallitukselle.

Tämä kaikki on oppositiopoliitikon suusta kuultuna peruskauraa – vihreät ovat olleet muun opposition kanssa manaamassa sotea suohon jo vuosikausia.

Vihreiden ex-puheenjohtaja Touko Aalto jopa ennusti, että sote-uudistus kaatuu kesäkuussa 2018, mutta niin vain sote kitkuttelee varahapella eteenpäin.

Tilanteen vakavuudesta kertookin enemmän se, mitä hallituspuolueiden kansanedustajat puhuvat taustakeskusteluissa. Sotesta puhutaan väsyneeseen, jopa epätoivoiseen sävyyn.

Eräs uudistusta pitkään läheltä seurannut hallituspuolueen kansanedustaja arvioi, että hiekka tiimalasissa on valumassa tyhjiin ja käynnissä on jo poliittinen Musta Pekka -peli, jossa etsitään syntipukkeja uudistuksen murenemiseen.

– Jos uudistus kaatuu, niin alkaa kaikkien sota kaikkia vastaan, siinä pelissä ei ole kuin häviäjiä. Toivotan onnea seuraavan hallituksen ministereille, joiden pitää saada virkamiehet motivoitua sote-uudistuksen tekemiseen, hallituspuolueen kansanedustaja kuvailee.

Oppositiossa taas uskotaan, että Musta Pekka jää hallitukselle, ja otaksutaan, että mutapainin tulevat käymään keskenään kokoomus ja keskusta.

– Miksi keskusta ei ole pistänyt kokoomusta lujille siitä, että ongelmat ovat valinnanvapaudessa? oppositiossa ihmetellään.

Vaikka kaikki eduskuntapuolueet allekirjoittavat vaatimuksen ”leveämmistä hartioista”, keskusta saisi hyvästellä uudistuksen kaatuessa unelmansa maakuntahallinnosta. Tulos tai ulos -miehenä profiloituneelle pääministeri Juha Sipilälle (kesk) uudistuksen kaatuminen voisi olla lopullinen poliittinen kuolinisku.

Kokoomukselle taas olisi noloa kuopata valinnanvapausmalli, eikä vähiten siksi, että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on sitonut malliin poliittisen arvovaltansa.

Kokoomuksen on turha unelmoida valinnanvapausmallin läpiviemisestä seuraavassakaan hallituksessa, jos se ei ole pääministeripuolueena kuskin paikalla ja se näyttää juuri nyt hyvin epätodennäköiseltä.

Jos tunnelmat hallituksen sisällä alkavat kiristyä, niin on perinteinen hallitus–oppositio-asetelmakin voimissaan.

Hallituspuolueen kansanedustaja kuvailee opposition toimintaa härskiksi ja sanoo, että soten varjolla heilutellaan jo eduskunnan peruspilareita.

Käytännössä puhutaan kansanedustajille pyhistä asioista eli esimerkiksi rajattomasta puheoikeudesta.

Oppositioedustajien puhetulva sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on kiristellyt hallituksen edustajien hermoja, ja Paavo Arhinmäki (vas) jopa väläytti sitä mahdollisuutta, että oppositioedustajat aloittaisivat puhemaratonin eduskunnan suuressa salissa ja kaataisivat sillä uudistuksen.

Tämä tosin edellyttäisi sitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saisi mietintönsä valmiiksi, josta ei ole toistaiseksi mitään merkkejä ilmassa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd) mukaan valiokunta käy perjantaina läpi perustuslakivaliokunnan esittämät ponnet tai valtiosääntöoikeudelliset huomautukset, joita on yhteensä yli 50 kappaletta. Niissä riittää hierottavaa. Hallituslähteen mukaan nippu pitää sisällään kuusi raskasta pontta.

Ei ihme, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet eivät peittele tuskaansa.

Jopa valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) myönsi torstaina, että ”vaikeaa on”, ja lisäsi, että ”suurimman ongelman aiheuttaa pieni aikaikkuna”.

Oppositiossa on pidetty lähes varmana, että sote-peli vihellettäisiin poikki jo ennen viikonloppua, mutta gongi saattaa kumahtaa vasta hiukan myöhemmin.

Orpo kuvaili torstaina ennen ryhmäkokousta tilannetta ”äärimmäisen haasteelliseksi” ja sanoi, että asia ratkeaa lähipäivinä – HS:lle Orpo arvioi, että ”lopullisten johtopäätösten” aika on luultavasti jo perjantaina.

Antti Kaikkonen (kesk) asetti deadlineksi sen sijaan ensi viikon torstain.

Muodollisesti ratkaisijan roolissa on puhemies Paula Risikko (kok), jonka johtama puhemiesneuvosto asettaa rajat sille, kuinka kauan istuntokautta voidaan venyttää soten vuoksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt