Nämä julkkikset pyrkivät eduskuntaan – vahvin edustus keskustassa ja vihreissä

Julkaistu: , Päivitetty:

Eduskuntavaaleissa on ehdolla aiempaa vähemmän ns. julkkisehdokkaita.
Eduskuntavaalien ehdokasasettelu päättyi tiistaina, ja puolueet ovat julkistaneet ehdokaslistansa.

Varsinaiset julkkisehdokkaat ovat tällä kertaa melko harvassa.

Näiden vaalien julkkispuolueita ovat keskusta ja vihreät.

Keskustan listoilta eduskuntaan pyrkivät Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen basisti Sami Helle, kiinteistövälittäjä Kaisa Liski, vuoden 1993 Miss Suomi Tarja Smura ja hyvinvointialan yrittäjä Piia Koriseva.

Keskustan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen mukaan julkkisehdokkaita ei erikseen haettu.


– Ehdokashankinta on voimakkaasti piirijärjestöjen harteilla, salaisuus piilee heissä, Pirkkalainen sanoo.

Helle on ollut aktiivisesti mukana puolueen toiminnassa, ja Liski ollut keskustan ehdokkaana kunnallisvaaleissa.

Vihreät ovat saaneet listoilleen näyttelijä Pirkka-Pekka Peteliuksen, kirjailija Katariina Sourin, toimittaja Rauli Virtasen ja Egotrippi-yhtyeen laulajan Mikki Kausteen.

– Hyvän ehdokkaan tunnusmerkki on aina ollut se, että ehdokkaalla on jotain kosketuspintaa isompaan joukkoon ihmisiä. Se voi tulla montaa kautta, vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen sanoo.

Klassinen esimerkki ovat Miettisen mukaan opettajat.

Aiemmin julkkisehdokkailla on tarkoitettu ennen kaikkea televisiossa paljon esiintyneitä ihmisiä, Miettinen jatkaa. Digimaailma tarjoaa mahdollisuuden myös helsinkiläisehdokas Noora Shinglerin kaltaiselle ihmiselle, jolla on blogin ja sosiaalisen median kautta valtava määrä seuraajia.

Myös Petelius on ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

– Tunnetuimmat ihmiset ylittävät välineiden rajat ja ovat laajasti tunnettuja kaikkialla.

Petelius on ottanut sosiaalisessa mediassa kantaa juuri ympäristökysymyksiin, ja ajatus hänen ehdokkuudestaan on Miettisen mukaan esitetty ensimmäisen kerran jo vuosia sitten.

Rkp on saanut listoilleen kaksi tunnettua nimeä, mallina ja juontajana julkisuuteen nousseen yrittäjän Janina Fryn ja entisen NHL-jääkiekkoilija Sean Bergenheimin.


Myöskään Rkp:n mukaan julkkisehdokkaita ei erikseen etsitty. Bergenheimin nimi nousi esiin kesällä, kun hän oli jonkin verran julkisuudessa.

– Hän nosti itse esiin, että hänellä olisi kiinnostusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, ja oltiin yhteydessä häneen, puoluesihteeri Fredrik Guseff kertoo.

– Ja kun noteerattiin, että Janina Fry oli julkisuudessa, ajateltiin, että kannattaa olla yhteydessä.

Vasemmistoliitto on saanut listoilleen näyttelijä-ensihoitaja Outi Alasen, rap-artisti Heikki Kuulan sekä kirjailija Tuomas Nevanlinnan.


Liike Nyt on saanut joukkoihinsa mediapersoona Joel Harkimon, liikkeen perustajan Hjallis Harkimon pojan. Listoilla on myös Hjalliksen sisko Maria Thelen.

Sinisten listalla tunnetuin ehdokas lienee kommodori Seppo Kanerva.

Perussuomalaisten ja kristillisten listoilta tunnettuja nimiä ei juuri löydy.


Kokoomuksella on yksi tv:stä tuttu nimi, koomikko ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren entinen avustaja Lotta Backlund.

Eivätkö julkkikset enää vetoa ihmisiin, vai ettekö vain saaneet ketään?

– Analyysi lähtee siitä, että tässä ajassa politiikka viihteellistymisen sijaan pikemminkin asiapitoistuu, kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sanoo.

Vihreiden Lasse Miettinen on samoilla linjoilla.

– Ehkä tämä aika on sellainen, että politiikassa ollaan vakavien kysymysten äärellä. Ehdolle lähtevät ovat niitä, jotka ovat miettineet näitä asioita aika paljon.

Pitkään eduskunnassa istuneet Eero Heinäluoma (sd) ja Timo Kalli (kesk) eivät hae jatkokautta, mutta tilalle saattavat nousta heidän tyttärensä.

Eveliina Heinäluoma ja Eeva Kalli edustavat samoja puolueita kuin isänsä.

Mervi Katainen taas saattaa seurata eduskuntaan puolisoaan, ex-pääministeri Jyrki Kataista, kokoomuksen riveissä hänkin.

Muista julkisuudessa esiintyneistä nimistä Sdp:n listoilla ovat rauhanneuvottelija Hussein al-Taee sekä Marko Asell ja Mika Maaskola, jotka molemmat ovat politiikassa ennenkin toimineita entisiä urheilijoita. Viime aikoina Asellia on nähty tosi-tv-sarjassa Selviytyjät.


Juttua korjattu 8.3. klo 9.01: Vaihdettu Arne Nevanlinnan kuva Tuomas Nevanlinnan kuvaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt