Kommentti: Antti Rinteellä on voitto huulilla – jos ei mokaa totaalisesti

Julkaistu:

Sdp lähtee vaalikiriin hyvässä johdossa, mutta Antti Rinteen todelliset haasteet ovat edessä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Ylen torstaina julkistaman puoluekannatusmittauksen mukaan Sdp lähtee vaalien loppukiriin todella reilulla etumatkalla. Sen kannatus on mittauksessa 21,3 prosenttia, kun kokoomus huohottaa kaukana 16,2 prosentissa.

Ympyrätalon puoluetoimistossa huokaistaan helpotuksesta. Demarit tarvitsevat kokoomukseen reilun etumatkan, koska monissa vaaleissa kokoomuksen viime hetken kirikyky on osoittautunut melkoiseksi. 5,1 prosenttiyksikköä on kuitenkin turvallisen tuntuinen ero.
Vain yksi mies voi vielä munata demarien tien pääministeriksi: Antti Rinne. Vaikeasta sairaudesta toipuva Rinne palailee pelikentille, juuri kun raskaat loppupelit alkavat. Tenttiä ja vaalitilaisuutta piisaa niin, että se on kenelle tahansa aidosti fyysisesti raskasta.

Entinen ay-johtaja Rinne on oppinut hitaasti poliitikon tavoille. Viime eduskuntavaalien alla hänen tv-esiintymisensä olivat välillä hirvittäviä. Opettelemalla tietysti oppii, ja sitä Rinne on tehnyt. Sijainen Sanna Marin pääsi Rinteen normaalitasolle tuosta vain.

Ylen tutkimuksen tehneen Taloustutkimuksen mukaan demarien heikoimmat tulokset mittausjaksolla saatiin kuluvalla viikolla, jolloin Rinne oli juuri palannut sairaslomalta. Kova haaste paranevalle miehelle.

Ja kaukana ollaan tietysti 1990-luvun demarikannatuksesta Paavo Lipposen voiman päivinä.

Kokoomuksen ja keskustan toinen ongelma

Hallituksen suurilla puolueilla kokoomuksella ja keskustalla on kuitenkin huolenaihe toisella rintamalla. Perussuomalaisten suosio kasvaa edelleen ja oli Ylen mittauksessa 13,3 prosenttia.

Nyt demarien suosiota on nostanut, että Timo Soinin aikana perussuomalaisia äänestäneet duunarit tekevät paluuta kotiin. Sen sijaan Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kova linja maahanmuuttoon houkuttaa nyt äänestäjiä kokoomuksesta ja keskustasta.

Kokoomus uhkaa toisaalta menettää äänestäjiä myös vihreille, minkä vuoksi sen on vaikea koventaa omaa linjaansa maahanmuuttoasioissa ja vastaavissa. Petteri Orpo on äkkiä hyvin hankalassa raossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt