Kommentti: Ranskan Macronin nössö idea – virastoilla populisteja vastaan

Julkaistu:

Ranskan presidentti Macron pelastaisi Euroopan populisteilta byrokratiaa lisäämällä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Kumpi puree? ”Vapaus, veljeys, tasa-arvo” vai ”vapaus, suojelu, kehitys”. Ensimmäisen kirjoitti Ranskan suuri vallankumous, toisen Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Vallankumous oli voitokas, mutta verinen. Macron on tylsä. Hänen uusi iskulauseensa esiteltiin useissa eurooppalaisissa lehdissä julkaistussa kirjoituksessa. Suomessa se löytyy Helsingin Sanomien netissä julkaisemasta pitkästä versiosta.

Vapaus, veljeys ja tasa-arvo eivät ole historiassa olleet täydellinen yhdistelmä. Vapaus ja tasa-arvo tulevat joskus toistensa tielle, eikä veljeys merkitse oikeastaan mitään.

Mutta ”vapaus, suojelu, kehitys”? Se kuulostaa työsuojelupiirin tiedotteelta.

Keltaliivien hairahdus

Macron voitti toissa vuonna vaalissa äärioikeistolaisen Marine Le Penin ja nousi liberaalin Euroopan sankariksi. Ikävä kyllä hänen markkinaliberaali talouspolitiikkansa suututti suuren osan ranskalaisista. Viime syksynä keltaliivien mellakat pakottivat Macronin hiukan perääntymään.

Keltaliivien johtajien puute teki heistä helpon saaliin ääriliikkeiden kiihottajille. Vajaa kuukausi sitten akateemikko Alain Finkielkraut joutui Pariisin kadulla keltaliivien juutalaisvastaisten herjojen kohteeksi, vaikka oli aluksi ymmärtänyt liikettä. Ranskassa on viime aikoina tehty ilkivaltaa mm. juutalaisilla hautausmailla.

Macron toimi toisaalta kuten presidentin pitääkin, toisaalta tajusi tilaisuuden. Hän otti kovan asenteen törkytekoja vastaan ja lohdutti uhreja. Macron halusi esiintyä taas johtajana, joka puhuttelee kansalaisia suoraan.

Hän ulotti taistelunsa saman tien Eurooppaan.

Emmanuel, Euroopan johtaja?

Eurovaalit ovat tulossa ja Ranskassa Le Penin puolueen odotetaan taas menestyvän hyvin. Euroopan populistijohtajat Unkarin Viktor Orbánin johdolla ovat ottaneet Macronin maalikseen. Hän yrittää nyt kääntää sen voitokseen ja esiintyy koko Euroopan vapaamielisen perinteen puolustajana. Kautta Euroopan julkaistu kirjoitus on keino tähän.

Mutta ne keinot. Macron haluaisi perustaa ”eurooppalaisen viraston demokratian suojelemiseksi”. Toki kybervaikuttamisen torjuminen on tärkeää, mutta voisiko sen tehdä vähän vähemmän pölyisen kuuluisesti? Sama koskee myös ”Euroopan sisäisen turvallisuuden neuvostoa.”

Macron on käynyt Ranskan kuuluisan hallintokorkeakoulun École nationale d'administrationin ja sen huomaa. Hän haluaisi myös Euroopan ilmastopankin, eurooppalaisen terveysviranomaisen ja ”suurten alustataloustoimitsijoiden eurooppalaisen valvontaelimen”. Muun muassa.

Macronin vastaus nationalistisille populisteille on siis kulkea nopeasti kohti Euroopan liittotasavaltaa yhteisiä virastoja perustamalla.

Sattumalta tällaiset ajatukset ovat populistien polttoainetta, joten he ottavat Macronin haasteen vastaan vesi kielellä. Tämä ei huolestuta Ranskan superbyrokraattia.

On vaikea kuvitella, että Macronin taakse ponnahtaisi näillä eväillä suurta eurooppalaista kansanliikettä. Innostuneisuus ikään kuin jää lähtötelineisiin.

Vapaus, veljeys, tasa-arvo. Siinä oli oma jujunsa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt