Uutuuskirja: Turvapaikanhakijoiden tukijat saivat Päivi Nergin itkemään: ”Se oli todella inhottava tilanne”

Sisäministeriön ex-kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo Tiukka paikka -kirjassa, että välikohtaus tapahtui keväällä 2017.

Tornion järjestelykeskus esiteltiin medialle 21. syyskuuta 2015. Keskellä sisäministeriön silloinen kansliapäällikkö Päivi Nerg, joka kuvailee Tiukka paikka -kirjassa, että oli viranomaisilta ”aika taitosuoritus, ettei siitä tullut pakkovallankäyttöä tai kaaosta”.

6.3.2019 8:03

Sisäministeriön kansliapäällikkönä pakolaiskriisin aikana toiminut Päivi Nerg kertoo Tiukka paikka -kirjassa (Docendo) välikohtauksesta, joka tapahtui, kun hän vieraili turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleirissä keväällä 2017 Maailma kylässä -tapahtuman yhteydessä.

Nerg osallistui tapahtumaan lapsenlapsensa ja tyttärensä kanssa.

– Se tilanne oli yksi niistä, joissa minut saatiin itkemään. Siinä oli jotain sellaista, jossa he hyökkäsivät sanallisesti. Eivät turvapaikanhakijat, vaan heidän tukijansa. He ympäröivät meidät, minut, tyttäreni ja lapsenlapseni. Se oli hyvin henkilökohtainen tilanne, Nerg kuvailee.

– Jopa tyttäreni, joka on hyvin rauhallinen, korotti ääntään ja sanoi, ettei hän ymmärrä, miten te äidilleni puhutte. Harvoin menen niin lukkoon. Olin aivan itkuinen. Se oli todella inhottava tilanne, Nerg kertaa.

Nergin mukaan kyseisessä tilanteessa annettiin ymmärtää, että turvapaikanhakijat eivät olisi saaneet oikeutettua kohtelua ja että viranomaisilla olisi ollut oma poliittinen agendansa.

– Ja että minä olen siitä vastuussa. Jotenkin siinä vielä viitattiin meidän lapsenlapseen, joka oli vuoden ikäinen. Että tässä on sinunkin lapsenlapsesi, ja täällä ovat nämä lapset. Se meni aivan kummalliseksi, Nerg kertoo kirjassa.

Nergin mukaan vastaavan tyyppinen tilanne tuli vastaan huhtikuussa 2016, kun joukko mielenosoittajia pyrki sisään sisäministeriöön.

– Nämä suomalaiset, jotka haluavat auttaa turvapaikanhakijoita, eivät ehkä ymmärrä, kuinka he parhaalla mahdollisella tavalla auttaisivat, Nerg pohtii.

Suomeen saapui vuonna 2015 ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, 32 476 henkilöä.

Nergin mukaan viranomaisilta oli ”taitosuoritus” ohjata tulijat kriisin ensi vaiheessa Torniossa järjestelykeskukseen.

Tulijoiden määrä alkoi laskea lokakuussa 2015. Nergin mukaan tämä johtui ennen kaikkea Ruotsin ja Tanskan sisärajatarkastuksista.

– Meidän ei itse tarvinnut tehdä oikeastaan mitään. Ajattelin, että jos se ei olisi alkanut näkyä, emme olisi kestäneet enää kauaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?