Eduskunnan jättävä Anttila kiistää pyrkivänsä hidastamaan sopeutumis­eläkkeistä luopumista – kertoo, miksi päätti nostaa asian esiin vasta nyt

Eduskunnan jättävät Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ja Pertti Salolainen (kok) esittivät tänään eduskunnassa kansanedustajien uuden eläkelain pöydällepanoa.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) on toiminut kansanedustajana kahdessa osassa. Ensin vuosina 1983–1996 ja toisen kerran vuodesta 1999.

5.3.2019 22:25

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) kiistää IS:lle, että hänen ja edustaja Pertti Salolaisen (kok) sopeutumiseläkkeitä koskevan lakialoitteen pöydällepano olisi edustajien omien tulevien eläkkeiden suojelemista. Molemmat edustajat ovat jättämässä eduskunnan huhtikuun vaalien jälkeen.

– Me emme saa itsellemme tässä mitään, Anttila sanoo.

– Minä olen eläkehakemukseni jo tehnyt. Ei siitä ole kysymys. Emme me tätä itsellemme aja. Vaan sitä, että eduskunnan eläkejärjestelmää pitää korjata, koska se on täysin epäoikeudenmukainen.

Muutokset eläkejärjestelmään on määrä hyväksyä vielä tällä vaalikaudella ja sopeutumiseläkkeet lakkaisivat heti lakien tullessa voimaan. Sopeutumisrahan ehtona on se, että sitä pitäisi hakea kuuden kuukauden kuluessa edustajatoimen päättymisestä.

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden lakkauttamista koskevan eduskuntaryhmien yhteisen lakialoitteen ensimmäinen käsittely oli määrä käydä täysistunnossa tänään tiistaina, mutta asia päädyttiin siirtämään ensi tiistaina pidettävään täysistuntoon. Asian käsittely jää tuolloin aivan eduskunnan istuntokauden viime metreille.

Pöydällepanoa ensi tiistaihin asti esitti Anttila, joka sai tukea asiaansa Salolaiselta. Heidän mukaansa tämä on tarpeen, jotta puhemiesneuvosto harkitsisi vielä, onko asiaan syytä pyytää perustuslakivaliokunnan lausunto.

Edustajien mielestä eläköityvien kansanedustajien tasapuolinen kohtelu pitäisi käsitellä uudelleen perustuslakivaliokunnassa.

Lakialoitteen mukaan kansanedustajien eläkkeen määrään vaikuttaisivat 15 viimeistä tai 15 ensimmäistä vuotta eduskunnassa. Salolaisen ja Anttilan mukaan lakia onkin muutettava niin, että 15 vuoden yhtenäinen kausi välivuodet pois lukien voidaan aloittaa mistä kohdasta tahansa.

Kumpikin edustaja, Anttila ja Salolainen ovat olleet kansanedustajina kahdessa eri osassa. Anttila vuosina 1983–1996 ja vuodesta 1999, Salolainen vuosina 1970–1996 ja uudestaan vuodesta 2007.

Anttila vakuuttaa, että hänen ja Salolaisen tarkoituksena ei ole hidastaa asian käsittelyä eduskunnassa tai vaarantaa sen läpimenoa vielä tämän vaalikauden aikana. Hän muistuttaa, että eduskunnan istuntokausi myös pitenee todennäköisesti sote-uudistuksen vuoksi.

– Ensimmäinen käsittely menee tiistaina läpi ja perjantaina on toinen. Ei ole ongelmaa. Eiköhän eduskunta mahda istua tästäkin eteenpäin, niin minä olen ymmärtänyt. Ei tämä sitä vaaranna millään lailla, Anttila sanoo.

Hänen mukaansa puhemiesneuvoston tulisi kuitenkin pistää asia jatkovalmisteluun, jolloin muutokset voitaisiin tehdä ensi vaalikaudella.

– Tämä järjestelmä pitää saada korjausvalmisteluun. Nyt on aika päättää, että valmistelu käynnistetään ja se on puhemiesneuvoston asia.

– Ensi vaalikaudella tulisi sitten korjaus tähän. Tämä menee näin kun tämä nyt on, sen minä tiedän.

Täysistunnossa Anttila ja Salolainen puhuivat kuitenkin vain lakialoitteen mahdollisesta perustuslainvastaisuudesta.

Miksi Anttila päätti nostaa asian keskusteluun vasta lain käsittelyn viime metreillä?

– Tätä on koko ajan selvitetty, mutta nyt minusta oli se vaihe, jolloin pitää katsoa eteenpäin ja tehdä se korjausliike seuraaville, ei meille.

Kansanedustajien turhan avokätisenä pidetyn sopeutumiseläkkeen lakkauttamisesta ja korvaamisesta sopeutumisrahalla päätettiin viime keväänä. Viime vuoden lopulla kahdeksan eduskuntaryhmää pääsi sopuun myös sopeutumisrahan määrästä. Vain perussuomalaiset vastustaa eduskuntaryhmistä ainoana yhteistä esitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?