Eduskunnan jättävät Anttila ja Salolainen pyrkivät hidastamaan sopeutumiseläkkeistä luopumista – ”Meitä ei kohdella samalla tavalla”

Kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat puolustivat täysistunnossa tulevia eläkkeitään.

Kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk) sekä Pertti Salolainen (kok) arvostelevat kansanedustajien sopeutumisrahauudistusta.

5.3.2019 20:24

Kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk) sekä Pertti Salolainen (kok) yllättivät tänään eduskunnan täysistunnossa esittäessään kansanedustajien sopeutumisrahauudistuksen pöydällepanoa.

Pöydällepanoa esitti Anttila, joka sai tukea asiaansa Salolaiselta. Edustajien mielestä eläköityvien kansanedustajien tasapuolinen kohtelu pitäisi käsitellä uudelleen perustuslakivaliokunnassa.

– Lainsäädäntöön on nyt kerta kaikkiaan jäänyt karmeita virheitä. Onhan se tietysti aika mukava lähteä tästä kansanedustajan peruseläkkeelle kahdeksan vuoden ministerinä raatamisen jälkeen ja 38 vuoden jälkeen. Joskus tässä salissa täytyy kertoa asiat juuri kuin ne ovat. Nyt ne on kerrottu, Salolainen sanoi.

Kansanedustajien turhan avokätisenä pidetyn sopeutumiseläkkeen lakkauttamisesta ja korvaamisesta sopeutumisrahalla päätettiin viime keväänä. Viime vuoden lopulla kahdeksan eduskuntaryhmää pääsi sopuun myös sopeutumisrahan määrästä. Vain perussuomalaiset vastustaa eduskuntaryhmistä ainoana yhteistä esitystä.

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden lakkauttamista koskeva ensimmäinen käsittely oli määrä käydä täysistunnossa tänään, mutta asia päädyttiin siirtämään Anttilan aloitteesta ensi tiistaina pidettävään täysistuntoon. Asian käsittely jää tuolloin aivan eduskunnan istuntokauden viime metreille.

Lakialoitteesta alkunsa saaneessa ehdotuksessa kansanedustajien eläkkeen määrään vaikuttaisi 15 viimeistä tai 15 ensimmäistä vuotta eduskunnassa.

– Tähän jää pahoja virheitä, todella pahoja. Tässä paha virhe on se, mikä tulisi poistaa, että eläkkeeseen laskettaisiin 15 vuotta joko uran alusta tai lopusta välivuodet pois lukien. Esimerkiksi allekirjoittaneella 38 vuoden kansanedustajavuosiin tämä ei yltäisi kummastakaan päästä, Salolainen sanoi.

Kumpikin edustaja, Anttila ja Salolainen ovat olleet kansanedustajina kahdessa eri osassa. Anttila vuosina 1983–1996 ja vuodesta 1999, Salolainen vuosina 1970–1996 ja uudestaan vuodesta 2007.

Salolaisen mukaan lakia onkin muutettava niin, että 15 vuoden yhtenäinen kausi välivuodet pois lukien voidaan aloittaa mistä kohdasta tahansa.

– Meitä ei kohdella samalla tavalla. Juuri tätä ongelmaahan tässä haluttiin muuttaa ja korjata, mutta se on nyt epäonnistunut, Salolainen sanoi.

– Kun lainsäätäjät itse eivät pysty kohtelemaan toisiaan oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti, niin totta kai silloin pitäisi hälytyskellojen soida, Anttila lisäsi.

Anttila ehdottikin, että asia jätetään pöydälle, jotta puhemiesneuvosto harkitsisi vielä, onko asiaan syytä pyytää perustuslakivaliokunnan lausunto.

– Ajatukseni oli se, että olisi keskustelu puhemiesneuvostossa sen selvittämiseksi, tarvitseeko tältä osin, kun puhutaan kansanedustajien yhdenvertaisuudesta, kuulla perustuslakivaliokuntaa.

– Ensi viikolla vaikka sitten tiistaina. Silloin puhemiesneuvosto ehtii käydä läpi tämän minun kysymykseni.

Salolainen totesi heti perään kannattavansa Anttilan ehdotusta ”nimenomaan kansanedustajien tasa-arvon kannalta”.

Edustajia muistutettiin kuitenkin siitä, että perustuslakivaliokunta on jo kertaalleen käsitellyt asiaa.

– Keskustan ja kokoomuksen vanhemmat kansanedustajat ryhtyivät kapinaan eläkkeidensä puolesta ja jättivät kansanedustajien eläkeuudistuksen pöydälle. He vetosivat perustuslainmukaisuuteen, vaikka perustuslakivaliokunta on jo käsitellyt asian, kansanedustaja Ville Tavio (ps) huomautti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?