Timo Soini ei tyrmää sinisten ja perussuomalaisten yhdistymistä: ”Tuhlaajapoikakin kelpasi kotiin syötyään vähän aikaa sianpalkoja”

rac

Julkaistu:

Kotimaan politiikalle hyvästit jättävä Soini katsoo, että perussuomalainen puolue ”tarpoo nyt erämaassa”.
Ulkoministeri Timo Soini (sin) ilmoitti tiistaiaamuna blogissaan, että hän ei ole ehdolla kevään eduskuntavaaleissa.

Tiistaipäivällä Soini järjesti tiedotustilaisuuden eduskunnassa, joka veti Valtiosalin nurkkauksen täyteen tiedotusvälineitä.

Huomion keskipisteenä olemisesta silmin nähden nauttinut Soini kertoi, että vetäytymispäätös oli hänelle vaikea.

– Koin, että minulla on oikeus tehdä sellainen päätös, jonka itse ja läheiseni katsovat parhaaksi. Taisi olla lauantai, kun kerroin puheenjohtajalle (Sampo Terholle), Soini tarkensi ja kehui päätöksessä tukenutta Tiina-vaimoaan ”kauniiksi ja viisaaksi”.

Tenttauksesta huolimatta Soini ei suostunut kertomaan, voisiko hän olla ehdolla sinisten ehdokkaana toukokuun eurovaaleissa.

Sananmuodoista saattoi tulkita, että Soini on jättämässä politiikan kokonaan.

– Olen koko lailla vapaa mies tekemään päätöksiä, hoidetaan nämä hommat loppuun ja sitten alkaa uusi elämä, tulevaisuus on erilainen, 56-vuotias Soini muotoili.

Blogissaan Soini kirjoitti, että hänellä on alkamassa kansanedustajan pestin jälkeen ”uusi matka”, eikä ”tienviitassa lue määränpäätä eikä matkan pituutta”.

Tiedotustilaisuus muistutti vetäytyvän poliitikon muisteluhetkeä leirinuotiolla. Soini muun muassa kertoi oman näkemyksensä siitä, mitkä ovat olleet hänen parhaita letkautuksiaan.

– Kyllähän se, että kuinka te kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte, on aivan yliveto muisto täältä. Ollaan sitä Kataisen kanssa muisteltu – hän sanoi, että jos hänellä joskus meinasi pokka pettää niin silloin.

– Vaalipaneelien kaikkien aikojen greatest hits taisi olla yliopistosalissa, kun Paavo Arhinmäki huikkasi, että toisella meistä on ministerikokemusta, niin sanoin siihen, että toisella se on takana ja toisella edessä.

Itseään ”vanhaksi samuraiksi” kutsunut Soini vakuutti, että hän tukee sinisiä heidän ”taistelussaan”, vaikka hän ei ole itse ehdolla. Sinisten sisäpiiristä kuullun arvion mukaan puolue tähtää eduskuntavaaleissa 3–7 edustajanpaikkaan.

Soinin mukaan perussuomalaisista irtautuneilla sinisillä on kaikki mahdollisuudet saada eduskuntaan ”puolisen tusinaa” kansanedustajaa, vaikka puolueen gallupkannatus on ollut vain 1–2 prosentin paikkeilla.

– Kaikki asiat, jotka ovat elääkseen, elävät. Jussi Niinistö tulee olemaan näiden vaalien koko valtakunnan ääniharava, Soini ennusti ja loi samalla henkeä omiensa keskuudessa.

Soinin mukaan sinisillä on paljon paremmat lähtökohdat kuin perussuomalaisilla oli 1990-luvun puolessavälissä, jolloin Soini saunoi ”Karstulan mökissä” Raimo Vistbackan kanssa ja oli päättämässä perussuomalaisten perustamisesta.

Soini muistutti myös siitä, että hän pääsi itse eduskuntaan vuonna 2003 vasta kuudennella yrittämällä.


Perussuomalaisten eduskuntaryhmä meni pirstaleiksi kesäkuussa 2017, jolloin Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Yhteensä 20 kansanedustajaa loikkasi nykyisin sinisenä eduskuntaryhmänä tunnettuun porukkaan, heidän mukanaan muun muassa Soini, Terho, Niinistö ja Simon Elo.

Soinin mukaan perussuomalaiset ei edusta enää sitä puoluetta, minkä hän, Vistbacka ja Urpo Leppänen perustivat Saarijärvellä sijaitsevassa Kalmarin kylässä.

– He elävät omalla tyylillään ja moraalillaan. Se puolue tarpoo nyt erämaassa, joka lähtee kielteisestä ihmiskuvasta.

Kritiikistään huolimatta Soini ei sulje pois sitä, että perussuomalaiset ja siniset yhdistyisivät joskus tulevaisuudessa.

– Voihan se (perussuomalaiset) palata vielä juurilleen. Tuhlaajapoikakin kelpasi kotiin syötyään vähän aikaa vieraalla maalla sianpalkoja, ei mikään ole mahdotonta.

Soinia on usein syytetty siitä, että hän avasi ovet maahanmuuttovastaisuudelle ja jopa rasismille perussuomalaisten puheenjohtajana ollessaan.

Soini ei halunnut ottaa kantaa siihen, olisiko hänen pitänyt puheenjohtajana ”harjata” enemmän linjasta livenneitä kansanedustajia.

– Kun kasvu on voimakasta, tulee lieveilmiöitä, tuli meillekin, Soini myönsi, mutta lisäsi, että ”ei historiassa tapahdu mitään eikä kaatuneita maitoja kannata katsoa”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt