Eduskuntatutkimuksen Markku Jokisipilä Timo Soinista: ”Hän on tehnyt palveluksen suomalaiselle demokratialle” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Eduskuntatutkimuksen Markku Jokisipilä Timo Soinista: ”Hän on tehnyt palveluksen suomalaiselle demokratialle”

Julkaistu: 5.3.2019 10:49

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi Timo Soinin (sin) onnistuneen ulkoministerinä.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) kertoi tänään blogissaan, että ei aio asettua ehdolle kevään eduskuntavaaleissa.

Ilta-Sanomat kysyi ilmoituksen merkityksestä ja Soinin urasta alan tutkijalta.

– Timo Soinin ilmoitus jättää eduskunta on yhden aikakauden päätös. Hänellä on melkoisia saavutuksia, kuten puolueelleen tuomat vaalivoitot eduskuntavaaleissa 2011 ja 2015, joiden suuruisia muutoksia tapahtuu Suomessa normaalista vain pari kertaa vuosisadassa, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi.

Millainen isku tämä on sinisten kannatukselle tulevissa vaaleissa?

– Hän olisi varmasti nostanut puolueensa kannatusta, mutta tämä päätös oli tietyllä tavalla odotettavissa ja yksi hänen aiemmin ilmoittamistaan vaihtoehdoistaan. Soini ei ole vielä kertonut, aikooko hän esimerkiksi asettua ehdolle europarlamenttivaaleissa, Jokisipilä sanoo.

Markku Jokisipilä Naantalissa, Kultaranta keskusteluissa 2017.

Markku Jokisipilä Naantalissa, Kultaranta keskusteluissa 2017.

Jokisipilä arvioi, millainen merkitys Soinilla on ollut tähän mennessä poliitikkona.

– Perussuomalaisten edeltäjä SMP tunnettiin protestipuolueena. Soini on tehnyt palveluksen suomalaiselle demokratialle. Esimerkiksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa hän arvosteli hellittämättä ns. maan tapaa ja sai sillä tavoin kansan syvät rivit vaaliuurnille. Soini muisti toistaa vanhojen puolueiden olleen mukana vaalirahakohussa, Jokisipilä kertoo.

Mitä arvioit Soinin tekevän? Tuleeko hänestä kenties sinisten eurovaaliehdokas?

– Se on yksi vaihtoehto, mutta tämä riippuu varmaan sinisten kannatuksesta eduskuntavaaleissa. Myös mahdollisuus diplomaatiksi oli esillä aiemmin, mutta se aikaikkuna lienee sulkeutunut, Jokisipilä sanoo.

Miten Soini on onnistunut tähän mennessä ulkoministerinä?

– Hän on hoitanut ulkoministerin tehtävät moitteetta. Poliittiset vastustajathan yrittävät maalailla, miten Suomen maineen käy, kun Soinista tulee ulkoministeri. Mitään varsinaista itsenäistä omaa linjaa Soinilla ei ole ollut ulkoministerinä, mutta sehän ei ole tavallistakaan Suomessa. Täytyy muistaa, että Soini ei tullut pystymetsästä ulkoministeriksi, vaan hänelle oli hyvä kokemus asioista jo eduskunnan ulkoasiainvaliokunnasta ja europarlamentista.

Tuoreimmat osastosta