Nyt pelataan hermopeliä – oppositio väläyttää puhemaratonia viimeisenä keinona soten kaatamiseksi: ”Toivottavasti tähän ei tarvitse mennä”

Eduskunnassa pelataan nyt suurta hermopeliä soteuudistuksesta.

Oppositio voisi yrittää viivyttää soten käsittelyä puhumalla.

4.3.2019 16:08

Tilanne näyttää ulospäin rauhalliselta, mutta sisällä käydään valtavaa valtataistelua suurista asioista.

Oppositiolla on suuri halu kaataa koko soteuudistus, ja hallitus yrittää saada suurimman ja hankalimman hankkeensa valmiiksi.

Opposition kansanedustajat ovat keskustelleet jopa siitä, että he aloittavat viimeisenä mahdollisuutena puhemaratonin eduskunnan suuressa salissa ja kaatavat sillä soten.

– Käsitykseni mukaan tällaista pohdintaa aika laajasti eri ryhmissä on, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) kertoi.

Arhinmäen mukaan mitään ryhmää ei ole vielä perustettu tai sovittu. Arhinmäki toivoo, että sote kaatuisi jo valiokunnassa ja sotemietintö ei koskaan tulisi suureen saliin käsiteltäväksi.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kertoi, että opposition kansanedustajat aikovat pysäyttää soten viimeistään puhemaratonilla. Jos valiokunta saa valmiiksi sotemietintönsä, opposition kansanedustajat ovat valmiit pitkittämään istuntoja pikkutunneille vaikka eduskuntavaalien yli.

Puhemaraton alkaisi tämän jälkeen.

– Toivottavasti tähän ei tarvitse mennä. Ei ole mitään suunnitelmaa. Hallitus on ottanut kovat temput käyttöön, kyllä oppositio pystyy vastaamaan kovaan kovalla. Haluja on aika laajasti, mitään ei ole suunniteltu eikä rakennettu.

– Yleisesti kansanedustajat ovat puhuneet keskenään, että tässä pitää toimia. Opposition keino tässä tapauksessa olisi käyttää painokkaita puheenvuoroja ja pitkittää keskustelua, kunnes laki raukeaa, Arhinmäki totesi.

Eduskunta voi itse määritellä istuntokautensa. Eduskunnan viimeinen istunto on toistaiseksi ensi viikon perjantaina maaliskuun 15. päivä, mutta se voi tarvittaessa istua jopa huhtikuun 14. päivän eduskuntavaalien jälkeen.

Perustuslain mukaan ”eduskunnan toimikausi alkaa, kun eduskuntavaalien tulos on vahvistettu, ja jatkuu, kunnes seuraavat eduskuntavaalit on toimitettu.” Eli tällä eduskunnalla on mahdollisuus istua huhtikuun 17. päivään asti, kunnes vaalitulos on vahvistettu.

Kansanedustajilla on rajaton puheoikeus, ja istunnoilta on soten takia poistettu kello 22 takaraja.

Jos sote aiotaan puhua vaalien yli, eduskunnassa pitäisi olla aina joukko soten vastustajia pitämässä salissa pitkiä puheita pikkutunneille asti päivästä toiseen.

Arhinmäki ei lähtenyt haarukoimaan, kuinka monta kansanedustajia pitäisi osallistua puherinkiin ja viivytystaisteluun.

– En tiedä, kuinka moni on siihen valmis lähtemään. Arvioin, että riittävä määrä.

– Silloin kansanedustajat eivät ole vaalikentillä ja maakunnissa, vaan istuvat eduskunnassa. Ei se sen kummempi asia ole, Arhinmäki sanoi.

Kaikki valiokuntien mietinnöt piti jättää huomiseen mennessä, jotta ne ehdittäisiin käsitellä tämän vaalikauden aikana, ja eduskunta jäisi vaalilomalle ensi viikon perjantaina maaliskuun 15. päivä.

Selvää on, että eduskunta ja hallitus eivät sotepakettiaan saa käsiteltyä ensi viikon perjantaihin mennessä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä hallintovaliokunnan pitäisi ensin saada valmiiksi mietintönsä, jotta sote- ja maakuntapakettia voitaisiin alkaa käsitellä suuressa salissa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on kovan paineiden alla. Kansanedustaja Krista Kiurun johtaman valtiokunnan pitäisi saada valmiiksi sotemietintö lähipäivinä tai muuten sote kaatuu. Oppositio haluaisi kuulla lisää asiantuntijoita, jotta se saisi lisäselkoa perustuslakivaliokunnan lausunnosta, hallituspuolueet ovat tämän estäneet.

Ongelmia on sotevaliokunnassa. Valiokunnan pitäisi saada aikaan mietintö, joka täyttää perustuslain vaatimukset.

Eduskunta on varautunut jatkamaan vaalikautta soten takia.

Kun valiokunnan mietintö on valmis, sitä voidaan alkaa käsitellä salissa ja käsittelyn jälkeen äänestää.

Sotevaliokunta ei ole vielä kertonut puhemiesneuvostolle suurin piirtein sitä päivää, jolloin se saa mietintönsä ehkä valmiiksi.

Puhemies Paula Risikko (kok) kertoi, että puhemiesneuvosto on saanut virkamiesarvion mahdollisesta sotevaliokunnan aikataulusta.

– Jos mietintö olisi valmis 8. maaliskuuta (perjantaina), silloin 26. maaliskuuta olisi viimeinen istuntopäivä. Edellyttäen, että asiat sujuvat nopeimman vaihtoehdon mukaan, Risikko totesi.

Valiokunta itse ei ole antanut tietoa sotemietinnön valmistumisesta, joten eduskunta ei ole vielä tehnyt päätöstä vaalikauden pidentämisestä. Vaalikauden viimeinen istunto on toistaiseksi ensi viikon perjantaina.

Risikon mukaan lakipykälät eivät kerro, koska eduskunnan olisi viimeistään tehtävä päätös istuntokauden pidentämisestä.

– Mitä pikemmin, sen paremmin. Oikeus ja kohtuus on tietää, kuinka kauan eduskunta jatkaa, Risikko sanoi.

Päätös vaalikauden jatkamisesta lienee tehtävä tämän viikon aikana, ja soten valmistumisesta oltava jotain varmuutta, jotta eduskunnan olisi järkevää jatkaa istuntojaan vielä ensi viikon perjantain jälkeen.

Suurimmat paineet ovat nyt sotevaliokunnassa – puolueet käyvät hermo- ja valtapeliään niin valiokunnassa kuin muualla politiikan kulisseissa.

Hallituksen tavoitteena on saada huojuva sotepakettinsa maaliin, oppositio tahtoo kaataa hankkeen omaan mahdottomuuteensa.

Poliitikkojen ja puolueiden pitäisi olla parin viikon päästä jo muualla kuin eduskunnassa, mutta soten valmistuminen edellyttäisi melko roiman määrän lisäpäiviä eduskunnassa. Kansanedustajien pitäisi päästä vaalikentille maaliskuun 15. päivä ja käyttää aikansa huhtikuun 14. päivän eduskuntavaalien vaalitaistoihin.

Sotevaliokunta on tänään keskustellut perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas) ja valiokuntaneuvos Matti Marttusen kanssa siitä, mitä perustuslakivaliokunta on lausunnossaan tarkoittanut. Valiokunta jatkaa kokoustaan kello 18.

Jos valiokunta ei saa mietintöään lähiaikoina valmiiksi, sote kaatuu siihen.

Perustuslakivaliokunta osoitti toissa perjantaina kymmeniä perustuslaillisia puutteita sotelaista.

Viime viikolla hallitus antoi oman vastineensa, ja virkamiehet kävivät sotevaliokunnassa kertomassa, miten hallitus on perustuslailliset ongelmat itse ratkaissut.

Valiokunta kuuli virkamiehiä, ja valtiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd) lyhyen poissaolonaikana valtiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) äänestytti valiokuntaa lisäkuulemisesta.

Valiokunta päätti hallituspuolueiden äänin, että mitään lisäkuulemisia ei enää tarvita. Poikkeuksellinen toimintatapa ja päätös lisäkuulemisten lopettamisesta suututtivat opposition.

Oppositiossa on ollut haluja saada lisätietoja monesta perustuslakivaliokunnan osoittamasta ongelmakohdasta, esimerkiksi siitä pitäisikö hallituksen lähettää EU:lle notifikaatio vai riittäkö EU:lle lähetettävä oikeusvarmuusilmoitus.

Perustuslakivaliokunta löysi puheenjohtaja Annika Lapintien johdolla toissa viikon lausunnossan sotepaketista kymmeniä perustuslaisillisia ongelmia. Sotevaliokunnan pitäisi nyt ne korjata.

Hallituksen mielestä mitään notifioitavaa ei ole ja valinnanvapaus ei sisällä valtiontukia, monet ovat eri mieltä.

On myös epäselvää, mitä perustuslakivaliokunta tarkoitti omilla vaihtoehdoillaan. Sen mielestä asiaa pitää selvittää lisää tai kysyä EU:lta.

Perustuslakivaliokunnan vaihtoehdoista kaksi olisi kaatanut soten: jos hallitus olisi jättänyt notifikaation EU:lle tai hallitus olisi palauttanut pohdinnan takaisin perustuslakivaliokunnalle, soten käsittely olisi pysähtynyt siihen ja Sipilän hallituksen sote karahtanut kiville.

Hallitus valitsi kolmannen vaihtoehdon ja keksi lähettää EU:lle oikeusvarmuusilmoituksen. Tässä ei olisi perustuslaillisesti mitään epäselvää, jos hallitus siirtäisi valinnanvapauden voimaantulon hamaan tulevaisuuteen.

Mutta. Hallituksen lakiesityksessä valinnanvapaus tulisi voimaan 2023, ja hallituksen mielestä EU ehtii sitä ennen käsitellä oikeusvarmuusilmoituksen.

Jos valinnanvapaudesta poistettaisiin voimaantulopäivä, kokoomus tuskin tähän suostuisi ja sote kaatuisi. Jos sotepaketin valinnanvapaudessa ei ole päivämäärää, valinnanvapaudesta päättäminen jää seuraavalle hallitukselle.

Kokoomus on ollut ainoa puolue, joka on valinnanvapautta ajanut. Kokoomus on toistanut, että ilman valinnanvapautta ei tule myöskään maakuntia.

Jos valtiokunta saa mietintönsä valmiiksi, se etenee suureen saliin.

Oppositiossa on siis pohdittu vaihtoehtoa, että sote tässä tapauksessa pysäytettäisiin suuressa salissa puhemaratonilla.

Soten läpimeno ei ole lainkaan varma edes siinä tapauksessa, jos opposition puhemaraton tyssäisi. Mahdollisissa soteäänestyksissä oppositiolla saattaa olla jo enemmistö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?