Raimo Ilaskivi oli 60 vuotta vahva markkinatalouden kannattaja, ja veti nyt johtopäätöksen – ”Hieman surullisin mielin” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Raimo Ilaskivi oli 60 vuotta vahva markkinatalouden kannattaja, ja veti nyt johtopäätöksen – ”Hieman surullisin mielin”

Ylipormestari ja pitkän linjan kokoomusvaikuttaja Raimo Ilaskivi puhuu suoraan markkinataloudesta tuoreessa Uuden Suomen blogikirjoituksessaan.

Raimo Ilaskivi on pitkällä urallaan toiminut muiden muassa kansanedustajana, europarlamentaarikkona ja Helsingin kaupunginjohtajana. Hän on ollut myös kokoomuksen presidenttiehdokas.­

1.3.2019 1:55

Blogikirjoituksen otsikko on: Tämä siitä markkinataloudesta!

Heti perään Ilaskivi kertoo naputelleensa otsikon ”hieman surullisin mielin”.

Hän toteaa leimautuneensa kohta kuuden vuosikymmenen mittaisen poliittisen uransa aikana vahvaksi markkinatalouden kannattajaksi, mutta nyt hän on vetänyt johtopäätöksen:

”Markkinavoimat ovat tunkeneet alueille, jonka ei pitäisi olla niitten toimintakenttänä.”

Tällä Ilaskivi tarkoittaa ”yhteiskunnan keskeisiä peruspalveluita, kuten sosiaalipalveluita tietyin rajauksin”.

Hän viittaa ennen muuta lapsiin ja vanhuksiin eli päiväkoteihin ja vanhusten hoitolaitoksiin. Erityisesti viimeksi mainittuja markkinatalouden periaattein toimivat suuret kansainväliset yritykset ovat pyrkineet valtaamaan. ”Ei toki hyväntahtoisuuttaan vaan sen vuoksi, että ovat nähneet näissä sektoreissa houkuttelevan mahdollisuuden tehdä voittoa”, Ilaskivi kirjoittaa.

”Ja – valitettavasti – korkean tuoton turvaamiseksi keskeiseksi tuotannontekijöitten alentajiksi ovat osoittautuneet palkkakustannukset.” Ilaskiven mukaan palkkatasosta tai henkilöstön pätevyydestä tingitään – määrästä, jolloin kuvaan saattavat astua haamutyöntekijät.

Sitten Ilaskivi esittää mielestään oleellisimman kysymyksen: Onko julkinen, sosiaalinen palvelutalous ylipäätään sektori, jossa on tai saa olla elintilaa markkinavoimille, jotka toimivat aivan erilaisten periaatteiden mukaan kuin sosiaalinen palvelutalous?

”Vastaus on tapahtumien perusteella selvästi kielteinen”, hän kirjoittaa.

Ilaskiven mukaan julkinen valta hoitakoon ne palvelut, jotka ovat selkeimmin ihmisläheisiä.

”Jos väitetään, että markkinatalous hoitaisi nämäkin tehtävät taloudellisemmin, sekä itse kustannuksista että voitoista vastaten, sen täytyy panna poliitikot miettimään, missä on korjattavaa ja millä keinoin korjaukset tehdään.”

Ilaskivi päättää kirjoituksensa toteamalla, että markkinatalous olkoon edelleen hyvä palvelija yhteiskunnalle mutta älköön pyrkikö kansalaisten isännäksi.

Markkinatalouden kritiikkiä Ilaskivi on toki esittänyt aiemminkin. IS:n haastattelussa vuonna 2005 markkinataloutta ikänsä puolustanut mies toivoi tasaisempaa tulonjakoa.

IS:n haastattelussa vuonna 2005 markkinataloutta ikänsä puolustanut Raimo Ilaskivi toivoi tasaisempaa tulonjakoa ja syytti ammattijohtajaluokkaa jättietujen kahmimisesta.­

Tuolloin eivät otsikoissa olleet vanhustenhoidon epäkohdat vaan paperiteollisuuden pitkä työtaistelu ja rajavartijoiden lakkoilu. Ilaskivi syytti tuolloin ammattijohtajaluokkaa jättietujen kahmimisesta. Kovia etuja perusteltiin tavallisesti globalisaation vaatimuksilla.

– Globalisaatio edellyttää kilpailukykyä, mutta sen nimissä ei voida puolustaa yhteiskunnan sisäisiä epäoikeudenmukaisuuksia, Ilaskivi sanoi.

Hänen ohjeensa tuolloin oli yksinkertainen:

– Sana on kohtuus, kohtuus tulotasojen ylä- ja alapäässä. Niin ei synny taisteluhenkisiä tilanteita, joissa ollaan napit vastakkain. Ahneuden yhteiskunnasta pitäisi siirtyä kohtuuden yhteiskuntaan, Ilaskivi sanoi vuonna 2005.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?