Anna-Maja Henriksson jyrähti sote-valiokunnan 12 minuutin tempusta: ”Tällainen menettely ei kuulu Suomen eduskuntaan” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Anna-Maja Henriksson jyrähti sote-valiokunnan 12 minuutin tempusta: ”Tällainen menettely ei kuulu Suomen eduskuntaan”

Rkp:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan perustuslakivaliokunnan aikaisemmin antamista kotiläksyistä ei olla otettu opiksi.

Rkp:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan perustuslakivaliokunnan aikaisemmin antamista kotiläksyistä ei olla otettu opiksi.

Julkaistu: 27.2. 22:11, Päivitetty 27.2. 22:45

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallituspuolueiden edustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ottivat hyvin suuren riskin, kun he päättivät olla kuulematta asiantuntijoita.

Hallituksen yritys runnoa lopullinen sote-mietintö sosiaali- ja terveysvaliokunnassa läpi kuulematta enempää asiantuntijoita herättää kovaa kritiikkiä oppositiossa. Päätös tehtiin kokouksen lopussa sen jälkeen, kun valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) oli lähtenyt puhemiesneuvoston kokoukseen 12 minuutiksi.

Rkp:n puheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Anna-Maja Henriksson kyseenalaistaa voimakkaasti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden edustajien päätöksen.

– Reilu tapa hoitaa asioita on hävinnyt jonnekin, Anna-Maja Henriksson kertoo Ilta-Sanomille.

Henrikssonin mukaan hallituspuolueiden edustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ottavat nyt äärettömän suuren riskin, kun he ovat päättäneet olla kuulematta asiantuntijoita hallituksen sote-uudistusta koskevan vastineen vuoksi.

Hänen mukaansa on jopa erittäin kyseenalaista, millä tavalla hallituspuolueet tekivät päätöksen tässä asiassa. Kun hallitus yrittää runnoa tavoitteensa maaliin, menettelytavat eivät vastaa Henrikssonin mukaan enää eduskunnan arvovaltaa.

– On ennenkuulumatonta, että hallituspuolueet valiokunnan varapuheenjohtajan johdolla jyräsivät päätöksen lopettaa asiantuntijakuulemiset, juuri silloin kuin valiokunnan puheenjohtaja oli lähtenyt puhemiesneuvoston kuultavaksi.

– Tällainen menettely ei kuulu Suomen eduskuntaan, riippumatta siitä miten kovat poliittiset paineet hallituspuolueilla on. Tämä ei ole eduskunnan arvovallan mukaista, Henriksson korostaa.

Hallituksen sote-esitys oli nyt kolmannen kerran osittain ristiriidassa perustuslain kanssa.

– Perustuslakivaliokunnan aikaisemmin antamista kotiläksyistä ei olla otettu opiksi tarpeeksi. Perusteena kuulemisten lopettamiselle ei silloin todellakaan voi olla, että prosessin aikana on aikaisemmin kuultu lukuisia asiantuntijoita, Henriksson sanoo.

– Tässä nyt syntyneessä tilanteessa on täysin selvää, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan on lähetettävä mahdollinen, uusi mietintöluonnoksensa takasin perustuslakivaliokunnalle arvioitavaksi, jotta saadaan selvyys täyttääkö mietintö perustuslakivaliokunnan asettamat vaatimukset. Etenkin, kun hallituksen vastine tulee vain muutama päivä perustuslakivaliokunnan lausunnon antamisen jälkeen.

Jan Vapaavuori: Rupeaa muistuttamaan itämaista basaaria

Sote-valiokunnan toimintaa kritisoi myös sote-uudistusta useasti arvostellut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok).

– Rupeaa muistuttamaan enemmän itämaista basaaria kuin sivistysvaltion parlamenttia. Suomessa on aina voitu luottaa kunniallisiin prosesseihin. Ettei tässä poliittisessa teatterissa nyt vain tuhottaisi jotain kansallisesti arvokasta?