Orpon mukaan kokoomus pysyy rauhallisena, oli soten kohtalo mikä vain – ”Epäilijöitä on, mutta kriittisyyshän kuuluu kokoomuslaisuuteen”

Julkaistu:

Sote-rintaman oheneminen viime päivinä ei huoleta Petteri Orpoa.
Näinä päivinä testataan, kenen kuuppa kestää painetta uudistaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut, lohkaisi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen alkuviikosta.

Jokinen viittasi tällä sinisten kolmeen kansanedustajaan, jotka alkoivat maanantaina vetää tukeaan sote-uudistukselta.

Ilta-Sanomat puolestaan kertoi tiistaina, etteivät kaikki kokoomuksenkaan kansanedustajat ole vielä päättäneet tai paljastaneet sote-kantaansa.
Miten siis on, äänestääkö kokoomus sotesta täysin yksimielisenä vai hiukan erimielisenä? Jos siis kahta, uudistusta julkisesti vastustavaa kansanedustajaa, Elina Lepomäkeä ja Susanna Koskea, ei lasketa mukaan.

– Lähtökohtana on se, että kokoomus tukee yksimielisesti hallituksen esityksiä, puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo.

Orpo osallistui keskiviikkona Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan järjestämään vaaliseminaariin. Ilta-Sanomat pyysi häntä avaamaan, minkälainen ilmapiiri kokoomuksessa on perustuslakivaliokunnan antaman sote-lausunnon jälkeen vallinnut.

– Yleinen ilmapiiri kokoomuksessa on hyvin rauhallinen, Orpo sanoo.

– Epäilijöitä on, mutta kriittisyyshän kuuluu kokoomuslaisuuteen.

Tällä hetkellä sote-uudistuksen äänestystilanne on eduskunnassa 101 vastaan ja 99 puolesta. Huolettaako oheneva sote-rintama Orpoa?

– En halua arvioida tilannetta ennen kuin sote-valiokunta on saanut työnsä tehdyksi. Kokoomuksessa myös pidetään tärkeänä, että valiokunnalle annetaan asiassa työrauha, hän sanoo.

Hallitus aikoo nyt esittää EU:n oikeusvarmuusmenettelyä ratkaisuksi sote-uudistuksen kiperimpään kohtaan eli valinnanvapauteen.
Oikeusvarmuusilmoituksen mahdollinen käyttö on kuitenkin jo nostattanut kysymyksiä paitsi menetelmän toimivuudesta myös vaikutuksesta uudistuksen aikatauluun.

Orpo ei kuitenkaan näe menettelyssä mainittavaa ongelmaa.

– En pidä sitä mitenkään dramaattisena asiana.

Eduskunta puolestaan varautuu kevään istuntokauden jatkamiseen vielä maaliskuun 15. päivän jälkeen. Mikäli näin päätetään, kyse olisi eduskunnalle erittäin poikkeuksellisesta menettelystä.

– Jos näin iso uudistus on jäämässä päivistä kiinni, niin eduskunta sitten harkitsee istuntokauden pitkittämistä. Minä en tätä varsinaisesti päätä. Mutta ensisijainen tavoite yhä on, että homma saadaan hoidetuksi normaalin istuntokauden puitteissa, Orpo sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt