Sote-valiokunnassa kiehuu: Puheenjohtaja Krista Kiuru poistui 12 minuutiksi – sillä aikaa järjestettiin tärkeä äänestys

Valiokunta päätti Kiuran poissaollessa lopettaa asiantuntijakuulemiset.

Krista Kiurun mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan työmoraali on kunnossa. Kiurun mukaan keskiviikkonakin vedettiin ”kuusi tuntia yhdellä 15 minuutin taolla”.

27.2.2019 16:57

Lopullista sote-mietintöä kovassa aikataulupaineessa sorvaava sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti keskiviikkona äänestyspäätöksellä, että valiokunta ei kuule enempää asiantuntijoita.

Päätös tehtiin aivan kokouksen lopussa heti sen jälkeen, kun valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sd) oli lähtenyt puhemiesneuvoston kokoukseen.

IS todisti tilannetta eduskunnan neloskerroksen käytävällä – Kiuru pyyhälsi vähän ennen kahta kovaa vauhtia sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoushuoneesta puhemiesneuvoston kokoukseen.

Samoihin aikoihin, juuri äänestyksen alla sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoushuoneesta poistui sinisten sote-kriitikko Vesa-Matti Saarakkala ja sisään pujahti valiokunnan varajäsen Simon Elo (sin).

– Tämä käänne on tapahtunut tämän 12 minuutin aikana, jolloin olin puhemiesneuvostossa kuultavana sote-aikatauluista eli eduskunnan ylin johto on halunnut kuulla, miltä eduskunnan käsittelyaikataulu suhteessa sosiaali- ja terveysvaliokunnan työkuormaan näyttäisi, Kiuru kommentoi asiaa tuoreeltaan toimittajille.

– Yksityiskohdista kannattaa kysyä edustaja (Hannakaisa) Heikkiseltä, joka on valiokunnan varapuheenjohtaja, Kiuru kommentoi kysymystä siitä, että tehtiinkö päätös puheenjohtajan selän takana.

Kiuru oli itse sitä mieltä, että asiantuntijakuulemisia olisi pitänyt vielä jatkaa, jotta saataisiin varmuus siitä, ettei hallituksen perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoon antama vastine sisällä perustuslaillisia puutteita.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) kertoo, että keskustelu asiantuntijakuulemisten päättämisestä aloitettiin vielä Kiurun ollessa kokouksessa paikalla.

– Jatkoin hänen pyynnöstään kokousta ja tällainen enemmistöpäätös tehtiin. Olemme kuulleet prosessin aikana jo toista tuhatta asiantuntijaa, nyt on siirryttävä asiassa eteenpäin, Heikkinen kommentoi.

– On varmasti normaalia, että valiokuntien kesken pystytään asioita tarkistelemaan, mutta laaja kuuleminen on päätetty, Heikkinen lisää.

Valiokunnassa istuva hallituspuolueen kansanedustaja sanoo IS:lle, että oppositioedustajat yrittivät viivästyttää kokouksen kulkua, jotta asiantuntijakuulemisten päättämisestä ei olisi ehditty äänestää ennen täysistunnon alkamista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) taas kirjoitti Facebook-sivuillaan, että valiokunnassa nähtiin ”poikkeuksellisen ruma näytelmä”.

– Jouduimme äänestämään asiantuntijoiden kuulemisesta ja hävisimme äänestyksen 10–6. Ilmeisesti hallitus ajattelee, ettei sen vastine kestä kriittistä tarkastelua. Tämä on törkeää demokratian ohittamista, Alanko-Kahiluoto syytti.

Alanko-Kahiluodon mielestä ”ainoa vaihtoehto on, että eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) ilmoittaa, ettei hän ota sote-pakettia eduskunnan äänestykseen”.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tulehtunut ilmapiiri on hyvin tiedossa. Viime heinäkuussa valiokunnan keskustalaiset tekivät Kiurusta kantelun puhemiesneuvostolle.

Kantelijoiden mukaan Kiuru oli viivästyttänyt valiokunnan työtä. Myös Heikkistä on kritisoitu epäasiallisesta käytöksestä.

Heikkisen mukaan ”on todella tärkeää, että 14 vuotta odotettu uudistus ei kaatuisi siihen, ettei valiokunta saisi mietintöään valmiiksi”.

Kiuru katsoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on vielä runsaasti työtä tehtävänä.

– Olemme saaneet nyt hallitukselta nuotit ja joudumme paineistamaan sen, riittävätkö nämä nuotit. Emme ole käyneet vielä keskustelua siitä, miten näitä 20 perustuslaillisen lukon takana olevaa asiaa (ponsia) korjataan, mutta emme myöskään keskustelua siitä, miten 32 perustuslakivaliokunnan tekemää valtiosääntöoikeudellista huomautusta tullaan korjaamaan, Kiuru valotti valiokunnan tilannetta.

Sote-lakipaketissa on kaksi osaa, joista jälkimmäinen osa pitää sisällään maakunnille sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi määritettävät tehtävät.

Kiurun mukaan valiokunta ”korjaa nyt ykkösaallon ongelmia”, mutta kokonaisuudesta tekee yhä työläämmän se, että hallitus on päättänyt Kiurun mukaan viedä läpi myös ”toisen aallon”.

Perustuslakivaliokunta päätti tiistaina kuulla asiantuntijoita lakipaketin kakkososaan liittyen.

– Pyrkimys on saattaa se osaksi prosessia. Ehtiikö? Se on toinen kysymys, perustuslakivaliokunnan varajäsen Ben Zyskowicz (kok) kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?