Jos sote-uudistuksesta äänestettäisiin nyt, peli ei olisi mitenkään selvä

Julkaistu:

Politiikka
Suinkaan kaikki kansanedustajat eivät vielä ole kertoneet, miten sote-äänestyksessä toimisivat. Hallituksen viimeinen oljenkorsi oppositiossa meni, kun Päivi Räsänen (kd) vahvisti maanantaina, ettei äänestäisi sote-uudistuksen puolesta.
Osa kansanedustajista empii edelleen sote-kantaansa tai kieltäytyy kertomasta sitä. Tähän joukkoon lukeutuu muiden muassa kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen.

Hän aikoo päättää kantansa lopullisesti vasta sitten, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mietintönsä valmiiksi.

– Minulla ei ole sellaista kantaa, jota voisin vielä kertoa ulos, Salolainen sanoo.

Salolainen on aiemmin kertonut suhtautuvansa epäilevästi siihen, jos suuryritykset päästetään toimimaan terveyspalveluissa ja vanhustenhuollossa.

– Tämä pitää edelleen paikkansa. Kuten nyt on huomattu, yritysten valvontaa täytyy tiukentaa nykyisestä, hän sanoo.
Salolaisen puoluetoveri, Wille Rydman (kok), oli mukana valmistelemassa perustuslakivaliokunnan lausuntoa sote-uudistuksesta. Hän ei halua avata sote-kantaansa lainkaan.

– Ei sitä tässä kohdassa kannata spekuloida. Sote-valiokunnalle on syytä antaa työrauha. Jos he saavat mietinnön valmiiksi, kokoomus varmasti arvioi lopputulosta ryhmänä, Rydman sanoo.

– Sanotaan näin, että oli kantaa tai ei, niin en ole ainakaan ajatuksiani tämän laajemmin halukas avaamaan, hän jatkaa.

Muutamat muutkin kansanedustajat vaikuttavat nyt ripustavan sote-kantansa sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön. Tällä haavaa heitä näyttäisi löytyvän etenkin sinisten riveistä.

Maanantaina sinisten kansanedustajat Vesa-Matti Saarakkala, Martti Mölsä ja Pentti Oinonen vetivät tukeaan pois sote-uudistukselta.
Kolmikon ulostulot saivat siniset pitämään tiistaina ylimääräisen ryhmäkokouksen, jossa puolue kertasi sekä perustuslakivaliokunnan antamaa sote-lausuntoa että uudistuksen aikataulua.

– Ennen sote-valiokunnan mietinnön valmistumista ei ole lopullista esitystä, mihin ottaa kantaa, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo totesi kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.
Elo on itse vakuuttanut seisovansa sote-uudistuksen takana. Tiedotustilaisuudessa hän vihjaisi, että sinisiä enemmän sote-uudistus askarruttaa kokoomuksen kansanedustajia.

– Kysykää kokoomukselta, mitä mieltä he ovat, siniset ja keskusta ovat kantansa selväksi tehneet. Minä en lähde rintamakarkuriksi aivan viime metreillä, Elo sanoi.

Hallituksen sote-rintama on ohentunut alati enemmän.

Virallisesti sote-uudistusta vastaan ovat kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski. Saarakkalan lisäksi sinisten sote-rintamasta on livennyt Maria Lohela, joka jätti koko puolueen tammikuussa ja loikkasi Liike Nytin riveihin.

Opposition kanta sote-uudistukseen niin ikään on selvä ei. Tämä varmistui lopulta eilen, kun Päivi Räsänen (kd) ilmoitti kantansa Demokraatille.

– Perustuslakivaliokunnan (perjantainen) lausunto on minun mielestäni kyllä nyt aika ratkaiseva rajapyykki, Räsänen kommentoi.

Vielä helmikuun alussa Räsänen oli empinyt, miten hän mahdollisessa sote-äänestyksessä toimisi.

Jos siis sotesta äänestettäisiin nyt, tilanne olisi 101 vastaan ja 99 puolesta. Tilanne tosin voi muuttua vielä, kun kantaansa empivät ja panttaavat tekevät lopullisen äänestyspäätöksensä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt