Sote-paine hallituksen sisällä kasvaa – sinisten Elo ihmettelee kokoomuksen hiljaisuutta: ”Kysykää, mitä mieltä he ovat”

rac

Julkaistu:

Elo vihjasi, että hän voisi hypätä varajäsenen paikalta äänestämään valinnanvapausmallin puolesta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Siniset pitivät tiistaina ylimääräisen ryhmäkokouksensa jälkeen erikoisen tiedotustilaisuuden.

Ensin äänessä oli sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo, joka vakuutti, että siniset seisovat sote-uudistuksen takana sekä tukevat sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön valmistumista.

Elo jätti kuitenkin ilmaan pienen varauksen sanoessaan, että ennen mietinnön valmistumista ei ole ”lopullista esitystä, mihin ottaa kantaa”.

– Mutta selvää on, että sinisten kuuppa kestää, Elo vastasi kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokiselle, joka sanoi, että ”näinä päivinä mitataan, kenen kuuppa kestää uudistaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut”.

Sen jälkeen ääneen pääsi sinisten sote-kriitikko Vesa-Matti Saarakkala, joka ilmoitti sitoutuvansa siihen, että hän istuu lähipäivät sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta lisäsi heti perään, että jos uudistukseen keskeisesti liittyvästä valinnanvapausmallista äänestetään, hän vähintäänkin pidättäytyy äänestämästä.

– En usko, että siihen ikävä kyllä päästäänkään, koska saamme vasta huomenna hallituksen valinnanvapausvastineen ja perustuslakivaliokunnan myllytyksen jälkeen korjaustarpeet ovat sellaisia, että on aika mahdoton nähdä, että niitä saataisiin muutamassa päivässä tehtyä, Saarakkala kommentoi.

– Ymmärrän, että ryhmä haluaa katsoa loppuun asti, josko tästä jotakin tulisi, mutta todella vaikeassa paikassa ollaan, Saarakkala lisäsi.
Tämän jälkeen Saarakkala ei enää päässyt ääneen. Kun IS pyysi tiedotustilaisuudessa kommenttia valinnanvapausmallista myös Saarakkalalta, Elo totesi, että ”ei nyt vedetä Saarakkalaa turhaan tähän mukaan”.

Elo vihjasi, että jos valinnanvapausmallista äänestetään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, hän voisi hypätä varajäsenenä Saarakkalan sijasta äänestämään asiasta. Epäselvää on, siunaisivatko muut ryhmät menettelyn.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on eduskunnan istuntosuunnitelman mukaan enää alle viikko aikaa saada mietintönsä valmiiksi.

Urakkaa riittää – IS:n tietojen mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto pitää sisällään 20 pontta eli ”valtiosääntöoikeudellista lukkoa”, ja sen päälle tulee vielä noin 40 muuta valtiosääntöoikeudellista huomautusta.

Elon mukaan hallitusryhmien tulisi vaikuttaa eduskunnan puhemiesneuvostossa siihen, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saisi lisää iltakokousaikoja.

Saarakkala sanoi aiemmin aamulla, että valinnanvapausmalli on niin pahassa konkelossa, että ”välttämättä viikotkaan eivät riittäisi”.

Sote-uudistus aiheuttaa painetta myös hallituksen sisällä. Matti Torvinen (sin) sanoi ennen sinisten kokousta, että valinnanvapausmalli täytyisi pilkkoa osiin, ja lisäsi, että ”pallo on nyt kokoomuksella”.

Elo puolestaan ihmetteli kokoomuksen hiljaisuutta.

– Kysykää kokoomukselta, mitä mieltä he ovat, siniset ja keskusta ovat kantansa selväksi tehneet. Minä en lähde rintamarkarkuriksi aivan viime metreillä.

Saarakkalan lisäksi sote-kriittisiä äänenpainoja sinisistä ovat esittäneet Pentti Oinonen ja Martti Mölsä. Kokoomuksessa sote-kapinallisia on kaksi, Elina Lepomäki ja Susanna Koski.

Elon mukaan sinisille täytyy suoda samanlainen ”vapaa keskustelukulttuuri” kuin kokoomuksellekin.

– Lähtökohta on, että jos suuren saliin uudistus tulee, kaikki noudattavat ryhmän kantaa ja äänestävät uudistuksen puolesta, Elo kommentoi.

Saarakkala sanoi tiistaiaamuna olevansa varma siitä, ettei uudistus tule tällä hallituskaudella eduskunnan suureen saliin äänestettäväksi.

Poliittisesti kuumana perunana voi pitää keskiviikkona valmistuvaa hallituksen vastinetta valinnanvapausmallista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt