Kommentti: Paavo Väyrysen uusi pohjanoteeraus

Julkaistu: , Päivitetty:

Valtiomiesluokan poliitikon maine menee viemäristä alas, eikä hän voi syyttää muita kuin itseään, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Paavo Väyrystä pidettäisiin valtiomiehenä, jos hän ei olisi viimeiseen 15 vuoteen sormea nostanut. Keskustan entisen puoluejohtajan ja pitkäaikaisen ministerin saavutukset ovat kiistattomia, vaikka häntä kuinka olisi halunnut pilkata.

Tiistaina Väyrynen varmisti, että häntä ei muisteta valtiomiehenä. Syy oli sama, mikä on vienyt hänet viime vuosina syöksykierteeseen: hirveä sisu ja pyrky.

Yleensä sellaiset ovat poliitikolle hyviä asioita, mutta liika on liikaa.

Tiistaina Väyrynen ilmoitti ottavansa Seitsemän tähden -liikkeensä ehdokkaaksi Ilja Janitskinin, joka tunnetaan MV-julkaisusta. Janitskin on tuomittu vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa MV:ssä julkaistujen rasististen ja loukkaavien kirjoitusten takia. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Väyrysen mukaan ”Ilja on mainettaan parempi mies, jota on kohdeltu kaltoin. On tehnyt virheitä ja joutunut niistä kärsimään”.

Väyrynen on mitä ilmeisemmin taas tekemässä virhettä, josta joutuu itse kärsimään.

Janitskin ei ole aivan sen luokan miehiä, joiden kanssa Väyrynen ennen liikkui. Kaukana on Urho Kekkosen loisto, jota viimeinen oppipoika ehti vähän maistaa. Ja kaukana on perinteinen ja vakaa Suomen keskusta, jota Väyrynen veti vuosikymmenen.

Tämä on uusi matala ja se on tosi matala.

Epäonnistunut kopio

Nopeaa on ajan riento. Vielä vuosi sitten Väyrynen uhosi keskustan valtaamisesta takaisin itselleen. Sitten hän riitaantui oman kansalaispuolueensa kanssa.

Seitsemän tähden liikkeen nimi oli kopioitu italialaiselta viiden tähden liikkeeltä. Koomikko Beppe Grillon kehittämä liike vastusti korruptiota ja kannatti suoraa nettidemokratiaa. Se sai viime vuonna suuren vaalivoiton.

Sitten todellisuus oli karu. Viiden tähden liike meni hallitukseen äärioikeistolaisen Lega-puolueen kanssa. Legan johtaja Matteo Salvini otti maan johtaakseen, vaikka on muodollisesti vain sisäministeri. Hän vei viiden tähden liikkeeltä vallan ja näyttää siltä, että myös kannatuksen.

Se oli traaginen tarina. Väyrysen tarina olisi vain tragikoominen, jos hän ei olisi sortunut liian korkealta. Joskus vain pitäisi antaa periksi ja Väyrysen olisi pitänyt antaa periksi kauan sitten.

Artikkelia korjattu 26.2.2019 kello 19.44. Ilja Janitskin tuomittiin vuoden ja 10 kk:n ehdottomaan vankeuteen. Uutisessa kerrottiin alun perin tuomion olevan ehdollinen.