Ilja Janitskin ehdolle eduskuntavaaleihin – yksi Paavo Väyrysen ”tähtiehdokkaista” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ilja Janitskin ehdolle eduskuntavaaleihin – yksi Paavo Väyrysen ”tähtiehdokkaista”

Janitskinin taustalla tuomioita useista rikoksista.

Ilja Janitskin (vas.) lähtee Seitsemän tähden liikkeen eduskunta- ja eurovaaliehdokkaaksi. Paavo Väyrysen mukaan Janitskin on yksi liikkeen ”tähtiehdokkaista”.

26.2.2019 12:17 | Päivitetty 26.2.2019 19:40

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin lähtee Seitsemän tähden liikkeen eduskunta- ja eurovaaliehdokkaaksi. Janitskin ja Paavo Väyrynen kertoivat asiasta tiedotustilaisuudessa. Väyrysen mukaan Janitskin on yksi liikkeen ”tähtiehdokkaista”.

Väyrynen katsoo, että Janitskin on mainettaan parempi mies, jota on kohdeltu kaltoin.

Janitskin tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa MV:ssä julkaistujen rasististen ja loukkaavien kirjoitusten takia. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Janitskin sai tuomion yhteensä 16 rikoksesta, muun muassa törkeistä kunnianloukkauksista, kiihottamisista kansanryhmää vastaan ja tekijänoikeusrikoksista.

Oikeuden mukaan Janitskinin toiminnan tavoitteena on ollut muun muassa ihmisten maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa. Jutussa tuomittiin Janitskinin lisäksi myös Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman.

Sananvapauden rajojen rikkominen tuli kaksikolle tyyriiksi, sillä laskua tuli yhteensä pitkälti yli 200 000 euroa. Pelkästään kärsimys- ja haittakorvauksista tuli maksettavaksi yli 80 000 euroa.

Lisäksi käräjäoikeus määräsi Janitskinin ja Bäckmanin maksamaan yhteensä yli 95 000 euroa erilaisia hyvityksiä. Julkaisuunsa juttuja kopioineen Janitskinin on maksettava esimerkiksi mediayhtiö Sanomalle tekijänoikeuksien loukkaamisesta 75 000 euroa.

Lisäksi Janitskinin ja Bäckmanin maksettavaksi lankesi vastapuolten oikeudenkäyntikuluja kymmeniätuhansia euroja.

Artikkelia korjattu 26.2.2019 kello 19.40. Ilja Janitskin tuomittiin vuoden ja 10 kk:n ehdottomaan vankeuteen. Uutisessa kerrottiin alun perin tuomion olevan ehdollinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?