Sinisten hätäkokous päättyi: ”Käytiin rapsakka keskustelu – kannatamme sote-uudistusta”

rac

Julkaistu:

Siniset ovat päättäneet tukea sote-valiokunnan mietinnön valmistumista.
Sinisten ryhmäpuheenjohtaja Simon Elo ilmoitti aamuksi koolle kutsutun sote-hätäkokouksen jälkeen puoleen tukevan sote-valiokunnan mietinnön valmistumista. Sen jälkeen puolue kokoontuu uudelleen ja käy kantoja läpi.

– Käytiin rapsakka keskustelu. Siniset kannattavat sote-uudistusta, Elo sanoi.

Vesa-Matti Saarakkala oli sitoutunut istumaan sote-valiokunnan kokouksissa, mutta valinnanvapauden suhteen kanta ei ole muuttunut.

– Olen sitoutunut siihen, että istun lähipäivät sote-valiokunnan kokouksissa. Jos valinnanvapautta tänällään tullaan viemään eteenpäin, kantani ei ole muuttunut. Silloin vähintään pidättäydyn äänestämisestä.

Elo toivoi perustuslakivaliokunnan edellyttämiä muutoksia toteuttavalle sote-valiokunnalle lisää kokousaikoja, jotta sen mietintö saadaan valmiiksi. Hän sanoi sinisten rivien pysyvän kasassa, vaikka Saarakkalan kanta valinnanvapauteen ei ole muuttunut.

– Sinisten kuuppa kestää, Elo vakuutti.

Kokous päätettiin järjestää, kun kolme sinisten kansanedustajaa oli esittänyt uudistuksesta kriittisiä kantoja. Vesa-Matti Saarakkala ei tue sote- ja makuntauudistukseen tiukasti kuuluvaa valinnanvapautta koskevaa lakipakettia. Edustajat Pentti Oinonen ja Martti Mölsä epäröivät ennen aamun kokousta omia ratkaisujaan.

Ennen kokouksen alkua sinisten rivistä kuului hyvin erilaisia ääniä. Perustuslakivaliokuntaan kuuluva Matti Torvinen oli varma, että uudistus saadaan menemään läpi.

– Näin eilen hallituksen vastineen. Läpi menee niin, että länget paukkuu, Torvinen sanoi ja jatkoi:

– Se vaan pitää pilkkoa, suora valinnanvapaus ja valinnanvapaus ovat kaksi eri asiaa, suora valinnanvapaus on se, että annetaan markkinavoimille terveyskeskukset ja osa erikoissairaanhoidosta. Se on kokoomuksen pallo, Torvinen lisäsi.

Sote-valiokunnassa istuva Vesa-Matti Saarakkala (sin) sen sijaan toisti näkemyksensä siitä, että hallituksen sote-malli törmää väistämättä seinään.

– Välttämättä eivät viikotkaan riittäisi, valinnanvapaus on sellaisessa konkelossa. Olen itse epäillyt valinnanvapautta alusta lähtien. Ei tästä tulla äänestämään (eduskunnan suuressa salissa), se on selvä asia, Saarakkala sanoi.

Sinisten ryhmänjohtaja Simon Elo totesi ennen kokouksen alkamista, että sinisten ”pakka ei ole sen enempää levällään kuin kokoomuksenkaan pakka”. Kokoomuksesta edustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat kertoneet äänestävänsä sote-uudistusta vastaan. Hallituksen enemmistö äänestyksessä on jo nykyisellään niin niukka, että lipeämiset rintamasta keikauttaisivat voimasuhteet opposition eduksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt