STM:n Varhila STT:lle: Sote-vastine on valmistumassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Kirsi Varhila kertoi aamulla STT:lle, että hallituksen sote-vastine on valmistumassa.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkoi tänä aamuna sote-mietinnön laatimista.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Kirsi Varhila kertoi aamulla STT:lle, että hallituksen sote-vastine on valmistumassa. Varhilan mukaan ensimmäinen osa valmistui tänään ja valinnanvapauden sisältävä toinen osa valmistuu huomenna.

Valiokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru ei ottanut kokoukseen mennessään kantaa vastineen julkisuuskysymykseen.

– Siihen palataan tämän päivän aikana. Sehän on se sama kysymys, kuin viime kesänä, Kiuru sanoi.

Siniset pitävät ylimääräisen ryhmäkokouksen sotesta

Hallituspuolue sinisten ylimääräinen ryhmäkokous on alkamassa. Ryhmänjohtaja Simon Elo totesi eilen, että ryhmässä on selvästi tarvetta keskustella sote-uudistuksesta.

Eilen kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala asettui soteen sisältyvää valinnanvapautta vastaan ja arvioi, ettei uudistus etene sote-valiokunnasta täysistuntoon tällä vaalikaudella.

Kansanedustaja Pentti Oinonen kertoi Iltalehdelle epäröivänsä soten puolesta äänestämistä, ja kansanedustaja Martti Mölsä sanoi STT:lle, ettei usko soten valmistuvan valiokunnasta.

Elo pitää perustuslakivaliokunnan aiemmin esittämiä muutostarpeita varsin teknisinä. Hänen mukaansa oikea kysymys on poliittisesti muun muassa se, pyytäisikö Suomi EU-komissiolta arvioinnin sote-esitykseen sisältyvän valinnanvapausmallin laillisuudesta EU-oikeuden näkökulmasta.

Elo on Saarakkalan kanssa yhtä mieltä siitä, että valinnanvapaus sisältää ongelmia. Saarakkalan mukaan ongelmat ovat niin suuria, että niitä ei voi käytännössä enää korjata. Elo ei suostu ottamaan kantaa siihen, ovatko ongelmat korjauskelvottomia. Hän sanoo ryhmänjohtajana edustavansa ryhmän yhteistä kantaa.

– Siihen täytyy ryhmän ottaa kantaa, miten tämä tilanne nähdään. Siniset on ollut koko tämän käsittelyn ajan sitoutunut siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus tarvitaan, Elo kertoi eilen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt