Hallituksen aika loppumassa – sote-valiokunnalla jäljellä viisi työpäivää, korjattavia asioita peräti 60

Julkaistu:

Kulisseissa spekuloidaan jo, minkälaisen sote-mallin seuraava hallitus rakentaa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on vain viisi päivää aikaa laatia mietintö, jonka pohjalta sote-uudistuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä on tarkoitus äänestää eduskunnan suuressa salissa.

Viimeisten mietintöjen, myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-mietinnön, tulee valmistua viimeistään 5. maaliskuuta. Valiokunnalla on jäljellä tällä viikolla neljä arkipäivää sekä ensi viikolla maanantai.
Urakassa onnistuminen vaatisi poikkeuksellista kokousrytmiä, hallituspuolueen kansanedustaja arvioi IS:lle.

– Aamusta alkaen istuttaisiin, valiokunta istuisi vaikka tiistaina kolmesta yhteentoista, tämä rytmi vaarantaisi myös muiden valiokunnassa olevien asioiden käsittelyn.

IS:n tietojen mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto pitää sisällään 20 pontta eli ”valtiosääntöoikeudellista lukkoa”, ja sen päälle tulee vielä noin 40 muuta valtiosääntöoikeudellista huomautusta.

Oppositiossa kiitelläänkin Vesa-Matti Saarakkalaa (sin) siitä, että tämä kertoi totuuden vaatiessaan maanantaina ”näytelmän lopettamista”.
– Näinhän se juuri on, kukaan ei vaan tule myöntämään sitä, että tätä ei saada tehtyä. Tämä on mitä suurinta teatterihuvia, oppositioedustaja säestää Saarakkalaa.

IS:n tietojen mukaan keskusta haluaa viedä läpi myös sote-lakipaketin kakkososan, mikä pitää sisällään maakunnille sosiaali- ja terveyshuollon lisäksi määritettävät tehtävät.

Keskusta haluaa saada maakuntahallinnon pystytettyä ja ensimmäiset maakuntavaalit järjestettyä, ja tämä ei perustuslakivaliokunnan mukaan onnistu ennen kuin maakuntien tehtävistä ja niihin liittyvästä valvonnasta on päätetty.

Kokoomukselle taas riittäisi se, että suureen saliin ehtisi vain ensimmäinen paketti, joka pitää sisällään sosiaali- ja terveydenhuollon. Sen keskeinen osa on kokoomuksen hellimä valinnanvapausmalli.

Koska sosiaali- ja terveysvaliokunnan urakka vaikuttaa vaikealta, jopa mahdottomalta, niin kulisseissa pohditaan jo, minkälaiseen sote-malliin seuraava hallitus päätyy.

– Jos tämä malli raukeaa, se tarkoittaa, että kaikki puolueet joutuvat kertomaan, miltä pohjalta ne haluavat rakentaa sotea. Voi ottaa vaikka valinnanvapauden pois, jos haluaa, hallituspuolueen edustaja kuvailee tilannetta.

Esillä on ollut myös sellainen mahdollisuus, että nykyisessä eduskunnassa syntyisi ”epäpyhä allianssi”, joka jättäisi kokoomuksen nuolemaan näppejään ja rakentaisi sote-mallin ilman valinnanvapautta.

Tätä vaihtoehtoa pidetään hyvin epätodennäköisenä, ja se johtaisi varmuudella Sipilän hallituksen hajoamiseen kautensa loppumetreillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt