Hallitukselle kylmä sote-suihku – sinisten Saarakkala ei tue valinnanvapausmallia: ”Näytelmä voidaan lopettaa”

Julkaistu:

Saarakkala on vakuuttunut siitä, ettei uudistuksesta äänestetä eduskunnan suuressa salissa.
Sipilän hallituksen tärkein hanke eli sote- ja maakuntauudistus siirtyi maanantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

Hallitus sai heti valiokuntakäsittelyn alkajaisiksi huonoja uutisia, kun Vesa-Matti Saarakkala (sin) ilmoitti, että hän ei tue uudistuksen keskeistä palikkaa eli valinnanvapausmallia.

– Ei tästä tule mitään, valinnanvapaus on niin iso ongelma, se on käytännössä korvaamiskelvoton. Tässä vaiheessa näytelmä voidaan lopettaa ja lähteä parlamentaariseen uudistustyöhön maakuntamallin pohjalta, Saarakkala ilmoitti sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen saapuessaan.

Saarakkala kertoi, että hänen kelkkansa kääntyi, kun hän perehtyi viikonlopun aikana perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoon.

– Tein omat johtopäätökseni. Tämä on henkilökohtainen kanta, siniset ottavat varmaan kantaa erikseen, en ole tästä keskustellut heidän kanssaan, ennenkin henkilökohtaisia irtiottoja tehnyt Saarakkala sanoi.

– Se, että olen päätynyt tähän ratkaisuun, ei käytännössä kaada sotea, mutta totta kai sillä poliittisia seurauksia on, Saarakkala lisäsi.

Hallituksella on eduskunnassa vain 103 kansanedustajaa, joten Saarakkalan ilmoitus tekee tilanteen hallituksen näkökulmasta yhä tukalammaksi.

Elina Lepomäki (kok) ja Susanna Koski (kok) ovat ilmoittaneet äänestävänsä sote-uudistusta vastaan, eikä puhemies Paula Risikko (kok) äänestä.

Maria Lohela (liik) taas loikkasi sinisistä Liike Nytiin ja ilmoitti samalla äänestävänsä sote-uudistusta vastaan.

Näin ollen oppositiolla olisi sote-äänestyksessä yhden kansanedustajan enemmistö, mikä pistettiin oppositiossa heti merkille.

– Hallituksen soten markkinamallilta katosi juuri poliittinen enemmistö eduskunnassa, Ville Niinistö (vihr) kommentoi Saarakkalan ilmoitusta Twitterissä.

– Sen lisäksi, että sote taitaa olla ajallisesti ja lakiteknisesti mahdoton toteuttaa tällä kaudella, on se myös matemaattisesti ja poliittisesti mahdoton yhtälö, Paavo Arhinmäki (vas) kirjoitti Twitterissä.

Saarakkala on vakuuttunut siitä, ettei sote-uudistuksesta edes ehditä äänestää tällä vaalikaudella.

– Se ei tule suureen saliin, ei tarvitse spekuloida sillä. Maakuntapohjaa sinänsä tuen, se on oikea ratkaisu.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajalla Hannakaisa Heikkisellä (kesk) sen sijaan riittää uskoa uudistuksen etenemiseen.

– Aika riittää, jos tahtoa on. Toivon, että valiokunnassa on yhteinen tahtotila, sitä Suomi odottaa, ratkaisuja, tätä on riittävän pitkää tehty ja olisi aika päästä maaliin, Heikkinen sanoi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) ei ottanut kantaa sisältökysymyksiin, mutta huomautti, että valiokunnalla on eduskunnan istuntosuunnitelman mukaan kuusi päivää aikaa saada sote-mietintö valmiiksi.

– Nyt tarvitaan hallitukselta pääministerin lupaamia selkeitä nuotteja, että tämä orkesteri voi soittaa, Kiuru viittasi hallituksen vastineeseen, jonka odotetaan valmistuvan tiistaina tai keskiviikkona.

Myös Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) sanoi, että pallo on hallituksella ja etenkin valtiovarainministeri Petteri Orpolla (kok), koska valinnanvapausmalli on poliittisesti erityisen tärkeä kokoomukselle.

Heikkinen ja Pekka Puska (kesk) katsovat, ettei uusia asiantuntijakuulemisia tarvitse enää järjestää.

Puskan mukaan hallituksen valinnanvapausmallista ei myöskään tarvitse tehdä komissiolle ilmoitusta, kuten perustuslakivaliokunta arvioi lausunnossaan.

– Tämä on tässä vaiheessa täysin poliittinen päätös. EU:n perussääntöjä on se, että sosiaali- ja terveyspolitiikka on jokaisen maan oma asia, sitä ei pidä alistaa EU:lle.

25.2. kello 12.58: juttua päivitetty Alanko-Kahiluodon ja Puskan kommenteilla. Lisätty myös maininnat kansanedustajista, jotka aikovat äänestää sote-uudistusta vastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt