Kommentti: Anne Berner siirtyy ruotsalaispankin hallitukseen – tässä tuolileikissä ei ollut voittajia

Julkaistu:

Ministerin hallituspaikka ruotsalaispankissa oli julkisuustappio keskustalle ja SEB:lle, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.
Ei voittoa, ingen vinst.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) sai itselleen arvostetun luottamustehtävän pohjoismaisen suurpankin SEB:n hallituksessa. Osallistuvat seurat – keskusta ja SEB – eivät toteutuksesta voittaneet mitään, päinvastoin, saivat osallistua julkiseen kohuun.

Tiistai-iltana ruotsalaismedia kertoi Bernerin pankkipestistä, ja Berner kertoi jatkavansa ministerinä hallituskauden tappiin asti – kohu alkoi ja jatkuu vaalipäivään asti.

Keskustan eduskuntaryhmä päätti lakaista asian maton alle ja hyssytellä. Berner voi keskustan kansanedustajien mielestä, ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) vahvalla tuella, pysyä ministerinä ja mitään syytä eroon ei ole.

Siinä keskustalaisille selitettävää vaalikentillä – miksi pankkimaailmaan sopimuksen tekevä Berner istuu vielä hallituksessa?

SEB puolestaan kertoi tänään, että Berner aloittaa pankin hallituksessa kesäkuun 1. päivä.

Itse asia ei ole hävinnyt mihinkään.

Ministeri Bernerillä on toinen jalka SEB:n hallituksessa. Vaikka Berner voi tarvittaessa jäävätä itsensä, Berner istuu Sipilän hallituksessa.

Berner on jo ainakin kolme viikkoa pohjustanut nimitystään SEB:n hallitukseen.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoi keskiviikkona IS:lle, että Berner kysyi hallituspaikkaan liittyviä kysymyksiä ja oikeudellisia neuvoja ensi kerran tammikuun lopulla. Berner on suusanallisesti kolme eri kertaa kysynyt oikeuskanslerilta kantaa valtioneuvoston yleisistuntojen yhteydessä, kerran tammikuussa, kahdesti helmikuussa.

SEB:n yhtiökokous valitsee Bernerin yhtiön hallituksen jäseneksi 26. maaliskuuta.

Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta, Sipilän hallitus muuttuu toimitusministeristöksi ja jatkaa niin kauan kuin uusi hallitus – toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa – nimitetään.

Ja virallisesti Berner aloittaa SEB:n leivissä kesäkuussa.

Mitään juridista syytä Bernerin eroon ei ole.

Vaikka perustuslain 63§ ministereiden sidonnaisuuksista antaa Bernerille puhtaat paperit jatkaa ministerinä, lain perusteluosa (HE 284/1994) on ainakin Berneriltä jäänyt miettimättä.

Kiellettyjen sidonnaisuuksien piiriä käytännössä täsmennettäessä on olennaista huolehtia nimenomaan siitä, että ministerit pidättäytyvät tehtävistä, jotka ulkopuolisen arvioitsijan silmin katsottuna saattavat vaarantaa luottamusta ministerin toimintaan valtioneuvoston jäsenenä.”

Politiikassa asiat ovat miltä näyttävät.

Jos Berner olisi eronnut ministerin paikalta, kellään ei olisi ollut nokan koputtamista. Hallituspaikka pohjoismaisessa suurpankissa on oiva sulka hattuun kelle tahansa.

Jos keskusta olisi tänään savustanut Bernerin eroamaan, sillä olisi vaalikentillä yksi murhe vähemmän selitettävää.

Berner sai kaikki tahtonsa läpi ja voitti, muut osalliset saivat kärsiä tappion.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt