Kommentti: Kepu kantaa Berner-taakkaa Sipilän päätöksellä vaaleihin saakka

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on puhunut: Pulinat pois, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk / SEB) jatkaa hallituksessa hamaan loppuun saakka. Sipilä kantaa yksin vastuun myös seurauksista, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

21.2.2019 17:46

Mitenpä se muuten voisi mennäkään:

Anne Berner oli Sipilän poliittinen ostos, joka saatiin loikkaamaan kokoomuksesta (sitä ennen rkp) kepuun viime vaalien alla ministeripaikkalupauksilla.

Toki Sipilä huolehtii suojatistaan loppuun saakka.

Sipilä kantaa suojattinsa vaikutuksista nyt myös täyden poliittisen vastuun.

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen selvisi, että Berner jatkaa tasavallan hallituksessa, vaikka toinen jalka on jo ruotsalaisen Wallenbergien suvun SEB-pankin hallituksessa.

Viikon aikana on nähty asian ympärillä käsittämätön farssi, jossa puheet ja tiedot ovat muuttuneet tämän tästä oikeuskansleria myöten.

Bernerin jatko on Sipilän diktaatti, vaikka ryhmässä moni olisi halunnut viimeistään nyt eroon Berneristä, tästä ”varamiespalvelun ministeristä”, jollaiseksi häntä jotkut keskustan eduskuntaryhmässä ovat alkaneet kutsua.

Eduskunnan kyselytunnilla nähtiin ennakkonäytös siitä, mitä keskusta saa kuulla Bernerin myötä vaaleihin saakka.

Bernerin ajama taksiuudistus on pahin lyömäase. Muitakin löytyy.

Samalla kepu leimataan samanlaiseksi bisnespuolueeksi kuin kokoomus, josta on valunut väkeä terveysfirmojen hyväpalkkaisiin pomon hommiin.

Keskustan eduskuntavaaliehdokkaille annettiin puolueen puheenjohtajan määräyksellä käytännössä käsky kehua Berneriä vaalitoreilla, vaikka miten lujille ottaisi ja karvaalta maistuisi.

SEB:n Berner on näissä vaaleissa kepun vaalimaskotti.

Tosiasiassa monet edustajat poistuivat ryhmäkokouksesta allapäin ja käsi nyrkissä. Harva näytti iloitsevan Bernerin omasta tulkinnasta, jonka mukaan tehtävä SEB:n hallituksessa on ”hieno luottamuksenosoitus naiselle Suomesta”.

– Hanskat tippuu vaalityössä nyt monelta, yksi kommentti kuului.

– Kannatuksesta lähti tänään taas kaksi prosenttia, kuului toinen.

Helsingin Sanomien gallup lupailee keskustalle 14,7 prosentin kannatussta. Jos siitä nipistetään vielä vaaleissa pari prosenttiyksikköä alas, puheet keskustasta auringonlaskun puolueena kannattaa ottaa tosissaan.

Sipilä oli eduskunnan kyselytunnilla kuin muissa maailmoissa, kun oppositio tivasi luottamuksesta, ministerien karensseista ja markkinavoimien roolista hallituksen päätöksenteossa.

Keskustelu siitä, milloin kukakin tiesi Bernerin ratkaisusta jatkuu kummallisena edelleen.

– Sain tietää samaan aikaan kuin Bernerkin, sanoi Sipilä kyselytunnilla, siis silloin kun SEB:n tiedotuspäällikkö siitä kertoi.

Siis viime tiistaina?

Kommentista ja eduskuntakeskustelusta alkoi syntyä jo sellainen käsitys, että koko SEB:n hallituskuvio tuli Berneriä myöten kaikille pyytämättä ja yllätyksenä.

Mieleen palautui, miten Sipilä ja liikemiesedustaja Harry Harkimo ”diilasivat”paikasta Veikkauksen hallitukseen Kesärannan saunan lauteilla kevättalvella 2016. Totuus siitäkin oli lujassa, kunnes kokoomuksen Eero Lehti paljasti, miten sekin kuvio hoidettiin.

Lopulta Harkimo joutui sidonnaisuuksiensa takia jättämään Veikkauksen, mutta Berner jatkaa tasavallan hallituksessa.

Politiikassa on puhumisen vapaus, mutta ilman muuta Bernerin toimintaan vaikuttaa jo paikka ruotsalaisfirman hallituksessa. Sillä on lähinnä kosmeettinen merkitys, käykö hän ensimmäisessä kokouksessa kesäkuussa tai huomenna.

SEB ei ole mikä tahansa nakkikioski, vaan Marcus Wallenbergin hallitsema (hallituksen pj.) pankki ja pääomalinnake. Wallenbergit touhuavat monella rintamalla myös Suomessa. Pienin juttu ei ole Wallenbergien Saabin osuus, kun se tarjoaa Suomelle Gripen-hävittäjiä. Berner on loistolöytö Wallenbergien sisäpiiriin.

Vaalikentillä moni saattaa kepulaisilta kysyä, onko kepu enää osuus- tai säästöpankkipuolue ollenkaan. Mutta jospa ”Perneri” innostaa isäntiä sijoittamaan metsärahansa jatkossa SEB:n holveihin…

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?