Kommentti: Kepussa alkoi jo Bernerin seuraajapeli: Kaikkonen, Kulmuni, Lohi, Kosonen – Kuka vahvin liikenneministeriksi?

Julkaistu:

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin äkki-ilmoituksesta hypätä ruotsalaispankki SEB:n hallitukseen suuttunut keskustaryhmä alkoi saman tien pohtia, kuka voisi nousta Bernerin seuraajaksi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on nyt erittäin hankalassa paikassa, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Keskustan eduskuntaryhmä ei ole vieläkään toipunut eilisillan uutispommista, että Berner siirtyy ruotsalaispankki SEB:n hallitukseen – juuri eduskuntavaalein alla.

Tapa, jolla ryhmä asiasta kuuli, nostatti raivoa: Siitä ei kertonut sen enempää Berner kuin Sipiläkään, vaan  SEB:n viestintäpäällikkö Frank Hojem:

– Suomessa on eduskuntavaalit huhtikuun alussa ja hän (Berner) ei asetu uudelleen ehdolle. Hänestä ei siis tule ministeriä ja hallitukseksemme jäsentä samanaikaisesti, sanoi Hojem Dangens Industrille.

Kaikki tiesivät, että Berner on yhden kauden ministeri, minkä hän on kertonut moneen kertaan julkisuudessakin.

Mutta kukaan ei odottanut, että Berner ilmoittaa lähtevänsä Wallenbergien hallitseman suurpankin hallitukseen juuri vaalien alla, kun puolueen / puolueiden kytkökset bisnesmaailmaan ovat muutenkin herkkä asia. Lisäksi moni odotti, että Berner lähtee keskustan EU-ehdokkaaksi. Korkeintaan odotettiin, että Berner palaa omaan firmaansa Vallila Interioriin, jonka pääomistaja hän on.

Tapa, jolla asia tuli julki, koettiin ryhmässä loukkaavaksi.

Seuraajaspekulaatio alkoi välittömästi. Monet keskustassa olisivat toivoneet, että Berner olisi jättänyt eroilmoituksensa jo tänä aamuna. SEB:iin siirtyvän Bernerin jatkamista hallituksessa pidetään yleisesti mahdottomana, mutta keskustassa ei tunnuta tietävän, mitä pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä asiasta tuumii.

Berner itse ilmoitti aamupäivällä, ettei hänen ministerinä jatkamiselleen ole esteitä.

Tieto Bernerin aikeista on ollut Sipilän tiedossa ilmeisesti hyvän aikaa, ja esteellisyyspykälät on jo käyty läpi, eikä esteitä ministerin tehtävässä jatkamiseen kuulemma ole. SEB:n hallituksessa Berner aloittaisi vasta vaalien jälkeen.

Yleisin vekkaus on, että Berner istuu siis Sipilän linjauksella kaikesta huolimatta hallituskauden loppuun saakka. Hallitus jättää eronpyynnön vaalien jälkeen, mutta vaikeiksi ennakoitujen hallitusneuvottelujen takia nykyhallitus saattaa jatkaa toimitusministeristönä jopa juhannukseen saakka.

– Sipilä varmasti katsoo juridisen puolen (ministerin sidonnaisuudet) erittäin tarkkaan oikeuskanslerin kanssa, IS:lle todetaan keskustaryhmästä.

– Mutta sitten on tämä moraalinen puoli. Se on todella iso asia, sama lähde lisää.

Vahvimmat ehdokkaat hoitamaan Berneriltä jäävä pätkäministerin posti ovat ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkonen ja puolueen kansanedustajat Katri Kulmuni, Markus Lohi, Hanna Kosonen ja Olavi Ala-Nissilä. Kulmuni on myös puolueen varapuheenjohtaja. Jos entistä ministerikokemusta kaivataan, esille on nostettu jo mm. Mauri Pekkarisen nimi.

Keski-Suomessa vaaditaankin jo Pekkarisen tai kansanedustaja Anne Kalmarin nostamista hallitukseen:

– Bernerin tilanne muodostaa vaikean yhtälön yhdistää ministerin velvollisuudet ja pankkikonsernin hallituksen jäsenyyden. Olisi niin Suomen hallituksen, kuin myös keskustan etu, että Berner luopuisi ministerin tehtävästä, puolueen kansanedustajaehdokas Joonas Könttä totesi aamupäivällä tiedotteessan.

Pätkäministeri ehtisi istua hallituksessa kolmisen kuukautta eli suurin piirtein saman verran kuin Anneli Jäätteenmäki (kesk) ehti toimia pääministerinä 2003.

Asiaa käsitellään suurilla kirjaimilla viimeistään keskustan ryhmäkokouksessa torstaina.

Keskustan eduskuntaryhmä seuraa nyt jännittyneenä Sipilän linjauksia. Berner oli Sipilän löytö. Alun perin rkp:läinen Berner ehti viime vaalien alla allekirjoittaa jo kokoomuksen ehdokassitoumuksen, mutta Sipilä osti hänet kepun riveihin lupaamalla tälle ministeripaikan.

Sipilä on suojellut Berneriä ryhmässä koko vaalikauden, mikä on syönyt sekä Bernerin omaa että Sipilän suosiota ryhmän keskuudessa.

Jos Berner saa Sipilän mahtikäskyllä jatkaa ministerinä, sitä pidetään keskustan valmiiksi ongelmaisen vaalityön kannata pahasti demoralisoivana. Puolueella on ollut paikoin vaikeuksia saada jopa ehdokaslistoja täyteen joissakin vaalipiireissä, nyt tilanne ei helpotu.

Berner siirtyy SEB-pankkiin, jossa valtaa käyttää ruotsalainen Wallenbergien mahtisuku. Wallenbergeilla on myös Suomen suhteen paljon intressejä, joten Suomen liikenne- yms. infran tunteva Berner on pankille kultakimpale.

Nykyisin suvun valtaa edustaa pankin hallituksen puheenjohtajana Suomessakin hyvin tunnettu Marcus Wallenberg. Wallenbergin isoisälle, nimeltään myös Marcus Wallenberg, presidentti Urho Kekkonen junaili jopa vuorineuvoksen tittelin – se on ainoa kerta, kun arvonimi on annettu ulkomaalaiselle.

Parhaillaan Wallenbergien Saab tarjoaa Suomelle myös Saab Gripen –hävittäjiä.

Sipilän suosikeille on löytynyt viime aikoina niin sanottuja kultaisia oksia. Kun ex-ministeri Paula Lehtomäki tippui vaaleissa, hänelle junailtiin isopalkkainen valtiosihteerin paikka valtioneuvoston kansliaan. Lehtomäki ei ottanut vastaan varasijalta tarjottua kansanedustajan pestiä Olli Rehnin siirryttyä Suomen Pankkiin. Sipilä otti Lehtomäen takaisin kansliaansa, ja nyt hän siirtyy Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeriksi Kööpenhaminaan.

Sipilän EU-avustaja Riikka Pakarinen siirtyi puolestaan marraskuussa Panimo- ja virvoitusjuonmateollisuuden toimitusjohtajaksi. Bernerin siirtyminen suoraan ministerin tehtävistä ruotsalaispankin hallitukseen on silti aivan toisen mittaluokan asia kuin avustajan saama suomalaisen, pienen panimoliiton toimitusjohtajuus.

Varsinkin eduskuntavaalien alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt