Sipilä opetti Hollannin pääministerille suomea – pääministerivierailta suorat sanat brexitistä: ”Olemme vähän väsyneitä”

rac

Julkaistu:

Slovenian pääministerin mukaan brexitiin aletaan EU:ssa olla jo väsyneitä. Hollannin pääministeri totesi, että nähtäväksi jää, kuinka paljon brexit vaikuttaa lopulta toukokuun EU-vaaleihin.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) isännöi tiistaina Euroopan liberaalidemokraattien liittoon Aldeen kuuluvien pääministerin vierailua keskustakirjasto Oodissa. Sipilän mukana esittelykierroksella olivat Slovenian pääministeri Marjan Sharec, Viron pääministeri Jüri Ratas ja Hollannin pääministeri Mark Rutte.

Nelikko tutustui Oodissa muun muassa 3D-tulostimiin ja rakennuksen arkkitehtuuriin.

– Niin ilmava, pääministeri Rutte ihasteli.

– Tämä on todella iso ja moderni ja sivistynyt. Olen vaikuttunut, Sharec puolestaan kehui.


Rutte sai Sipilältä lyhyen opetustuokion siitä, miten tanskan kieli eroaa suomesta. Sipilä kertoi, miten kiitetään suomeksi ja tanskaksi ja Rutte kuunteli kiinnostuneena.

Eurooppalaisille pääministereille kerrottiin myös, että Oodissa järjestetään EU-vaalien ennakkoäänestys myöhemmin keväällä. Sharec, Ratas ja Rutte kuuntelivat keskittyneinä, kun heille kerrottiin suomalaisten innosta äänestää ennen virallista vaalipäivää.

Euroopan unionissa äänestetään parlamentin seuraavasta kokoonpanosta toukokuussa.


Hollannin pääministeri Rutten mukaan vaalien yhtenä isona teemana on todennäköisesti maahanmuutto.

– Miten saamme solidaarisuutta Suomen, Ruotsin, Alankomaiden ja Saksan kaltaisten maiden, jotka kantavat suuren osan taakasta mitä tulee maahanmuuttoon, ja Itä-Euroopan maiden kuten Puolan, Unkarin, Tsekin ja Slovakia välille, jotta ne ottavat myös vastaan siirtolaisia, Rutte kuvaili kysymystä.

Slovenian pääministeri Sharec kertoi toivovansa, että vaalikampanjoissa puhuttaisiin esimerkiksi sosiaaliturvasta ja muista rauhanomaisista teemoista.

– Pelkään, että jotkut yrittävät saada maahanmuuton pääteemaksi. Uskon, että kyse on turvallisuuskysymyksistä. Mutta toivon kampanjoiden olevan maltillisia.


Euroopan parlamentin eilen julkaiseman paikkaennusteen mukaan keskustaryhmät ovat menettämässä enemmistön toukokuussa pidettävissä vaaleissa. Oikeistopopulististen ja euroskeptisten puolueiden ennustetaan saavan puolestaan lisää paikkoja.

Rutten mukaan populistien nousun estämiseksi muiden puolueiden on kyettävä osoittamaan, että ne kykenevät tekemään päätöksiä ja kantamaan vastuuta.

– Se on haaste. Uskon, että kaikki poliitikot ovat tiettyyn pisteeseen saakka populisteja, mutta on populisteja, jotka pelottelevat ihmisiä, jotka paisuttelevat asioita eivätkä anna hyviä vastauksia. Kun he saavat mahdollisuuden kantaa vastuun, he juoksevat pois.

Pääministeri Juha Sipilä oli samoilla linjoilla Rutten kanssa.

– Me rupeamme vasta pikkuhiljaa menemään vaalikampanjaan ja ehdokkaiden nimeämiset ovat vielä kesken. Aiomme osoittaa, että aikaansaava toimeenpaneva demokratia on se ykkösvaihtoehto.


Sharec muistutti, että tavallisilla kansalaisilla on valta päättää, ketkä Euroopan parlamenttiin lopulta nousevat.

– Maltillisten puolueiden pitää tehdä paljon töitä saadakseen äänestäjiä puolelleen. Ja tärkeintä on, että äänioikeutetut äänestävät. Heidän ei pidä jäädä kotiin. Se on suurin pelko.

– Meidänkään maassa EU-vaaleja eivät ole niin suosittuja, niitä ei pidetä tärkeinä. Meidän pitää vakuuttaa kansalaiset siitä, että EU-vaalit ovat tärkeimmät vaalit.

Ulkomaalaiset pääministerit pohtivat myös brexitin vaikutusta EU-vaaleihin. Rutten mukaan on vaikea sanoa, minkälainen rooli brexitillä vaaleissa lopulta on.

– Toivon, että saamme aikaan sopimuksellisen brexitin maaliskuun loppuun mennessä, mutta tässä vaiheessa se ei ole selvää.

Rutten mukaan sopimukseton brexit on edelleen yksi mahdollisuus.

– (Britannian pääministeri) Theresa May ei halua Pohjois-Irlannin säilyvän osana EU:n sisämarkkinoita eikä halua Britannian olevan osa tulliliittoa. Näin ollen on vain yksi mahdollisuus, joka on nykyinen sopimus. Toki voimme antaa lisää laillisia vakuuksia, mutta tämä on se.


Sharecin mukaan brexit on toisaalta osoittanut, että EU kykenee seisomaan yhtenä rintamana ja unionista lähteminen aiheuttaa vain harmia ja epävarmuutta.

– Suurin ongelmamme on, ettemme ole yhtenäisiä. Solidaarisuus Irlannin kanssa on ollut hyvä merkki ja toivon, että saamme monia muita samanlaisia merkkejä.

Toisaalta brexitiin liittyvien neuvottelujen jatkuminen ja umpikujalta vaikuttava tilanne backstop-menettelyn suhteen saavat pääministerin huokaisemaan.

– Olemme vähän väsyneitä brexitiin, sillä näemme, ettei Britannialla ole suunnitelmaa.


Pääministereiden päivä jatkuu vierailulla Aalto-yliopistossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt