Sinisten valtiosihteeri perui yllättäen osallistumisensa kokoukseen Brysselissä – loukkasi itsensä pulkkamäessä

Julkaistu:

Politiikka
Valtiosihteeri kertoo, ettei matkan peruuntumiseen liity dramatiikkaa.
Samuli Virtanen kertoo, ettei kukaan ole ilmoittanut hänelle porttikiellosta hallituksen EU-kokouksiin

Hallituksen väitetyn EVM-kiistan keskiössä ollut sinisten valtiosihteeri Samuli Virtanen on perunut osallistumisensa EU:n kilpailukykyneuvostoon Brysselissä. Virtanen kertoo STT:lle, että hän loukkasi eilen selkänsä pulkkamäessä eikä matkan peruuntumiseen liity dramatiikkaa.

– Eilen oli tarkoitus lähteä Brysseliin. Olin päivällä vielä laskemassa pulkkamäessä pojan kanssa ja kaaduin sen verran pahasti, että selkä meni, Virtanen kertoo.

Virtasen oli tarkoitus sijaistaa työministeri Jari Lindströmiä (sin) tai elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk), joista jompikumpi on edustanut Suomea kilpailukykyneuvostoissa. Nyt Suomen paikalla istuu pysyvän edustajan sijainen Minna Kivimäki Suomen EU-edustustosta.

Porttikiellosta ei tietoa

Ilta-Sanomat uutisoi perjantaina, että Virtaselle oli annettu porttikielto hallituksen EU-ministerivaliokunnan kokouksiin. Jutussa arveltiin syyksi EVM-kiistan vuotamista julkisuuteen.

Lue: Sipilä antoi porttikiellon sinisten valtiosihteerille hallituksen EU-kokouksiin – syynä luottamuspula EVM-kiistassa

Ministerivaliokunnassa valmistellaan EU-asioita ja muun muassa tulevan viikon ministerikokouksia.

Virtasen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole sanonut hänelle henkilökohtaisesti porttikiellosta. Perjantain kokouksessa hän ei ollut paikan päällä, koska puolueen ministerit pääsivät hänen mukaansa itse paikalle.

Eilen pääministerin haastattelutunnilla myös Sipilä kiisti tiedon porttikiellosta.

– Tämä on ehkä väärin vuodettu. Silloin kun vuodetaan, kannattaisi vuotaa oikein.

Lue myös: Sipilältä porttikielto valtiosihteerille, siniset aikoi boikotoida ministerivaliokunnan kokouksia: ”Ei porttikieltoa ole laitettu, hänellä on oikeus osallistua”

Sipilän mukaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) vieminen eteenpäin on sujunut hallituksen nuottien mukaisesti.

Nyt kantaa on haettu siihen, pitääkö Suomi kiinni siitä lähtökohdastaan, että päätökset vakausmekanismin yksittäisistä maksatuksista pankeille tehdään yksimielisesti.

– Tein sen päätöksen, että kysytään tätä seuraavalta eduskunnalta. Minulla ei ole mitään kiirettä tämän asian eteenpäinviemisessä, Sipilä sanoi.

Asiaa käsitellään kesäkuussa EU-huippukokouksessa. Sipilän mukaan ”ehdoton tahtotila on säilyttää yksimielinen päätöksenteko”.

Soini: Kiista on ratkottu

Ulkoministerikokoukseen Brysselissä maanantaina osallistuneen Timo Soinin (sin) mielestä kiista on ratkottu.

– Se menee seuraavan eduskunnan ja hallituksen pöydälle, mikä on mielestäni hyvä.

Euroopan vakausmekanismiin ehdotettu muutos olisi hänen mukaansa hallitusohjelman vastainen.

– Nyt eduskuntavaalien alla on hyvä, että kaikki puolueet joutuvat vastaamaan julkisesti, mitä ne ajattelevat tästä yksimielisyysperiaatteesta luopumisesta. Se on aika merkittävä asia, Soini sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt