Hallituksen EVM-riita syvenee – Siniset aikovat boikotoida jatkossa hallituksen EU-kokouksia

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo IS:lle, että sinisten ministerit boikotoivat jatkossa hallituksen EU-ministerivaliokunnan kokouksia pääministeri Juha Sipilän (kesk) sinisten valtiosihteerille Samuli Virtaselle antaman porttikiellon takia.

Sinisten ministerit eivät tule osallistumaan jatkossa EU-ministerivaliokunnan kokouksiin, sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

16.2.2019 18:33

Pääministeri Juha Sipilä suuttui, kun Ilta-Sanomat uutisoi kahtena päivänä peräkkäin hallituksen sisäisestä riitelystä Suomen EVM-linjan muutoksen takia. Vuonna 2012 aloittanut Euroopan vakausmekanismi (EVM) on euromaiden perustama rahoituslaitos, jonka avulla pyritään turvaamaan euroalueen rahoitusvakaus esimerkiksi kriisilainoja myöntämällä.

Kun työministeri Jari Lindström (sin) kertoi torstaina IS:ssa, ettei siniset hyväksy uutta linjaa, pääministeri Sipilä ilmoitti valtiosihteeri Samuli Virtaselle (sin) torstai-iltana, ettei tämä jatkossa saa osallistua EU-ministerivaliokunnan kokouksiin.

Sipilä uskoo Virtasen vuotaneen asian Ilta-Sanomille.

Sipilän antama porttikielto on ainutlaatuinen. Yhtä ainutlaatuinen on sinisten valiokuntaboikotti.

Nyt siniset ovat käsitelleet asiaa ja päätyneet siihen, etteivät myöskään sinisten ministerit osallistu jatkossa hallituksen EU-ministerivaliokunnan kokouksiin, jos sinne ei lasketa puolueen valtiosihteeriäkään.

– Sinisten ministerit eivät tule osallistumaan jatkossa EU-ministerivaliokunnan kokouksiin, sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo vahvistaa IS:lle.

– Olen keskustellut asiasta meidän ministeriemme kanssa, myös Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon kanssa, Elo lisää ja sanoo ministeriryhmän olevan boikotin takana.

Kyse on siitä, että Suomen pitäisi hyväksyä jatkossa lisää lipeämistä EVM:n yksimielisyyslinjasta, jolloin uusia rahoituspäätöksiä voitaisiin tehdä 85 prosentin enemmistöllä, jos valtiovarainministeriön virkamiesehdotus menee läpi.

Valtiovarainministeriö ajaa muutosta mahdollisimman nopeasti. Myös Sipilän kerrotaan kiirehtineen asiaa.

Valtiovarainministeriön esitys Suomen uudeksi EVM-linjaksi ei käy sinisille.

Elo pitää Virtasen saamaa porttikieltoa käsittämättömänä.

Elo ihmettelee, mikä kiire Sipilällä on viedä asiaa läpi. Muutos pitäisi käsitellä myös eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, joka on jo hukkumassa työtaakkansa alle. Ennen vaaleja muutosta on käytännössä mahdoton viedä eduskunnassa läpi.

– Mikä ihmeen kiire tässä on? Elo kummastelee.

Samalla Elo muistuttaa, että hallitusneuvotteluissa sovitusta linjasta on pidettävä kiinni.

– Kesällä 2017 sovittiin, että Suomen riskit eivät saa kasvaa, Elo sanoo ja uskoo, että EVM-muutoksen myötä riskit nimenomaan kasvaisivat, ja Suomen päätösvalta vähenisi.

– Tämä asia olisi syytä jättää seuraavalle hallitukselle, Elo sanoo.

Uudesta EVM-linjauksesta pitäisi päättää eurohuippukokouksessa kesäkuussa. Yhdeksi syyksi Sipilän kiirehtimiselle on epäilty sitä, että pöytä halutaan puhtaaksi ennen Suomen EU-puheenjohtajuutta, joka alkaa heinäkuun alusta.

VM-linjaus oli esillä hallituksen EU-ministerivaliokunnassa viime viikon perjantaina, jossa sinisiä edusti valtiosihteeri Virtanen Terhon poissaolon takia. Virtanen oli kokouksessa kertonut, ettei siniset tue esitystä, jonka Sipilä olisi halunnut viedä eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Nopeaa tahtia vaaditaan myös valtiovarainministeriön julkisessa virkamiesmuistiossa. Keskiviikkona hallituksen johtotrio päätti siirtää asian käsittelyn ensi viikolle.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoi torstaina IS:lle, ettei hän kiirehdi nyt asian ratkaisemista, koska sen suhteen ”ei olla niin sanotusti jäniksen selässä”.

Pääministeri Sipilän kertonee oman näkemyksensä pahasti tulehtuneesta tilanteesta sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa kello 14 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?