Setä Arkadia: Paula Risikko loi oppineille eduskuntaan Twitter-ylähuoneen – kansanedustajat ihmettelevät!

Eduskunnassa ns. rivikansanedustajat katsovat huuli pyöreänä, miten pari perustuslakiasiantuntijaa pyörittää koko eduskuntaa twiiteillä puhemies Paula Risikon (kok) myötävaikutuksella, pakinoi Setä Arkadia alias Timo Haapala.

17.2.2019 9:00

Suomessa on katseltu aina hiukan kateellisina vanhoihin siwistysmaihin, joissa toimii parlamentin ylähuone. Esimerkiksi parlamentarismin kotimaassa Englannissa on ylähuone eli House of Lords, joskin sillä on vähemmän valtaa kuin alahuoneella (House of Commons).

Ripeän, eteläpohjalaista määrätietoisuutta ja rehellisyyttä uhkuvan puhemiehen Paula Risikon (kok) johdolla tämä puute on Suomessa onneksi saatu korjattua. Risikon kaudella Suomen eduskuntaan on syntynyt uusi ylähuone eli niin sanottu Twitter-kamari. Se on vain kaksijäseninen, mutta sillä on Englannista poiketen valtaa enemmän kuin 200 kansanedustajan alahuoneella. Twitter-kamarin muodostavat perustuslakioppineet Martin Scheinin ja Juha Lavapuro ja heillä on veto-oikeus kaikkiin eduskunnan päätöksiin, joskin muodollista päätösvaltaa he käyttävät lähinnä perustuslakivaliokunnan kautta ja puhemies Risikon välityksellä.

Kansanedustajat ovat seuranneet Risikon vauhdikasta touhua silmät ymmyrkäisinä. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Risikko on vauhtisokeudessaan romuttanut eduskunnan arvovaltaa. Tympeää, kateellista vikinää! Rivikansanedustajien kannattaa muistaa, että pelissä ovat isommat asiat, kuten esimerkiksi Risikon julkinen kuva (kokoomuksen pj-kisa ja presidenttiehdokkuus) ja huomionkipeys – 199 kansanedustajan lapatossumaine on siinä suhteessa toisarvoinen kysymys.

Eduskunnan tiedustelulait palautettiin uuden ylähuoneen eli Twitter-kamarin päätöksellä takaisin valiokuntakäsittelyyn. Jotkut (rivikansanedustajat) ihmettelivät, miten eduskuntaa voidaan pyörittää talon ulkopuolelta parilla twiitillä. Torstaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa Risikko täsmensi, että kyseessä ei ole twiitti, vaan ”tiedote”, jolla termillä twiittejä jatkossa kutsutaan. Risikko myönsi, että tilanne vaikutti välillä niin hankalalta, että hän oli pakotettu panemaan peliin myös henkilökohtaisen ”arvovaltansa”, ettei perustuslaillisia huteja tule. Ulkopuolinen näkemys onkin Risikolle aina kelvannut. Ministeriaikojensa sote-väännöissä häntä konsultoi Pörriäisen pomo, ex-kansanedustaja Lasse Männistö (kok).

Risikko palvelee kansaansa monella muullakin tavalla. Televisioidut kyselytunnit Risikko avaa toivottamalla tv-katsojat tervetulleeksi seuraamaan ohjelmaansa. Aikaisemmin tervetulotoivotukset on lausunut Ylen toimittaja. Tiettävästi puhemiesneuvosto harkitsee Risikolle myös oman teleprompterin hankkimista. Leikkisästi jotkut rivikansanedustajat ovatkin alkaneet kutsua Risikkoa eduskunnan Teija Sopaseksi. Puhemiehen roolin mukaisesti Risikko muistuttaa myös, mistä pitää puhua: – Ja toivon, ettette unohda eduskunnan oikeusasiamiestä, jonka te olette itse tänne sopineet valvojaksi! kuului käsky tammikuussa.

Myös ylähuoneen jäsen Martin Schein lienee tyytyväinen järjestelyyn. Miettiessään 1970-80-lukujen taitteessa Suomen kommunistisen puolueen SKP:n keskuskomiteassa maailmanvallankumouksen mahdollisuuksia Scheininille tuskin tuli mieleen, millaiset vallankäytön mahdollisuudet hänelle avautuvat kokoomuslaisen, eteläpohjalaisen puhemiehen välityksellä!

Ps 1. Setä Arkadia on yhä pahoillaan, ettei Harry ”Rehti” Harkimo päässyt kokoomuksessa ministeriksi. Ainakin Peter Fryckman ja irakilaiskenraali Saad al-Obadi olisivat päässeet helpommin asioilleen ministeriöön venäläis- ja Jokeri-oligarkeista puhumattakaan! Joustavuutta tarvitaan, bisnestä edistetään!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?