Soini: Filippiiniläisistä hoitajista ratkaisu vanhustenhoidon kriisiin – ”He ovat työteliäitä, hyvää väkeä”

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) mielestä Suomen seuraava avattava suurlähetystö tulisi olla Filippiineillä.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin) mielestä Suomen seuraava suurlähetystö tulisi avata Filippiineille.

15.2.2019 11:42

Ulkoministeri Timo Soini (sin) ottaa tänään perjantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa kantaa eduskuntaa ja koko Suomea viime viikkoina kuohuttaneeseen keskusteluun vanhustenhuollon tilasta.

Soini muistuttaa huoltosuhteen huolestuttavasta kehityksestä syntyvyyden laskiessa ja väestön elinajanodotteen pidentyessä.

– Tämä yhtälö vaatii toimenpiteitä. Tarvitsemme lisää hoivaavia käsipareja, etupäässä kotimaasta mutta myös ulkomailta, Soini myöntää.

Hän toteaa, että Suomessa työskentelee jo nyt jonkin verran filippiiniläistä hoitohenkilökuntaa. Soini näkeekin työperäisen maahanmuuton maasta monin tavoin järkevänä ja molempia osapuolia hyödyttävänä.

– He ovat työteliäitä, hyvää väkeä, joka tekee työnsä korkealla moraalilla. Minusta olisi viisasta tiivistää ja laajentaa yhteistyötä Filippiinien kanssa. Sekä yleisesti että erityisesti

– Hoitohenkilökunnan rekrytointi on hyvä kärkihanke taloudellisen yhteistyön ohella.

Soini on puhunut filippiiniläisten työperäisen maahanmuuton puolesta aikaisemminkin.

– Jos ja kun me tulevaisuudessa tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa on Filippiinit otollinen yhteistyökumppani. Minulla on filippiiniläisistä ihmisistä paljon hyviä kokemuksia. Olen oppinut heiltä paljon. Suosittelen tutustumaan, kun mahdollisuus avautuu, hän totesi blogissaan runsas viisi vuotta sitten.

Soini toteaa tuoreessa kirjoituksessaan myös, että hänen mielestään Suomen seuraava avattava suurlähetystö tulisi olla Filippiineillä. Suomi sulki Manilan suurlähetystönsä vuonna 2012 säästösyistä.

Soini kritisoi lähetystön sulkemista blogissaan jo vuonna 2013.

– Tämä päätös oli surkea ja näköalaton. Puolen miljoonan säästöllä saatiin aikaan valtavaa vahinkoa. Suomen pitää avata lähetystö uudestaan, Soini sanoi tuolloin.

– Jos olisin ulkoministeri asian valmistelu käynnistettäisiin tänään ja valmista olisi alkuvuodesta, hän lisäsi.

Soinin ministeriyden loppusuoralla lähetystö pysyy kuitenkin edelleen suljettuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?