Perussuomalaisten ”työ­mies” Matti Putkonen toi ministeri Lindströmin pöydälle idean, joka oli viedä valtion miljoonien oikeus­taistoon Fryckmanin kanssa

Julkaistu:

Ministeri Jari Lindströmin (sin.) liikemies Peter Fryckmanille antamasta suostumuksesta liikkelle lähteneessä vyyhdissä osaansa näytteli perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkonen.
Työministeri Lindström (sin.) oli saattaa Suomen välimiesoikeuteen oikeusministeriaikanaan laittamalla nimensä paperiin, jonka sisältöä hän ei täysin käsittänyt.

Vastapuolena Suomen valtiolla olisi ollut niin sanottujen Kouri-kauppojen bulvaanina toiminut liikemies Peter Fryckman. Lindström antoi Fryckmanille huhtikuun lopulla 2017 viralliseen muotoon kirjoitetun suostumuksen, että Kouri-kauppojen veroseuraamuksia koskevat erimielisyydet voidaan ratkaista välimiesoikeudessa.

Lindströmin mukaan perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkonen otti asian esiin ja loi painetta sekä ministerille että ministerin avustajalle. Lindström ja Putkonen olivat vielä tuohon aikaan samassa puolueessa, perussuomalaisissa.

– Erityisavustajaani painostettiin puoluetoimistolta erittäin paljon tässä asiassa. Aika usein Putkonen tästä puhui, että asialle voisi tehdä jotain. Kun painostus kohdistui avustajaani, niin minulle tuli heikko hetki, että menköön. Tosiaan se oli kyllä virhearviointi, Lindström sanoo STT:lle.

Putkonen: harmittaa, että valtio perui suostumuksen

Putkonen tuntee Fryckmanin pitkältä ajalta ja kertoo STT:lle käyneensä keskustelua asiasta Lindströmin kanssa. Hän sanoo, että kysyi aina välillä Lindströmin erityisavustajalta, miten asia etenee. Putkosen mukaan kyse ei ollut Fryckmanin toimeksiannosta, vaan hän luotti Fryckmanin tapausta arvioineisiin asiantuntijoihin ja piti tapauksen mittaamista oikeudessa tärkeänä.

– En koe, että mitenkään olisin painostanut häntä. En varsinaista keissiä tuntenut paremmin, koska siinä oli korkeita veroasiantuntijoita. Tässähän oli kyse verottajan toimesta Fryckmanin yritykseen. Lähdin perustelemaan, että olisi hyvä että katsottaisiin, mikä oli tämä homma, Putkonen sanoo.

Putkonen kertoo olevansa harmissaan siitä, että valtio meni perumaan ministerin antaman suostumuksen.
Putkonen ja Lindström ovat nykyään eri leireissä. Putkonen on perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas ja Lindström kuuluu perussuomalaisista kesäkuussa 2017 irtaantuneeseen siniseen tulevaisuuteen.

Suostumuksen jälkeen moni muukin halusi välimiesoikeuteen

Lindström yritti turhaan vedota Fryckmaniin, että tämä ei käyttäisi hänen antamaansa suostumusta. Fryckmanin kanssa yritti neuvotella myös Lindströmin silloinen erityisavustaja Leena Riekkola, joka alun perin toimitti ministerin kirjallisen suostumuksen Fryckmanille. Fryckman ehdotti Riekkolan Lindströmille lähettämän sähköpostin mukaan, että asian voisi hoitaa siistimmin maksamalla Fryckmanille häneltä viety omaisuus takaisin.

Lindström ei koe, että tämä olisi ollut kiristystä. Hän toteaa, ettei hänellä tietenkään voinut olla valtuuksia mitään maksuja hyväksyä.

– Kiristys on ehkä aika vahva sana, mutta pidin sitä kyllä aika epämiellyttävänä kaiken kaikkiaan, Lindström sanoo.

Ministerin suostumus poiki oikeusministeriölle myös muita vastaavia tapauksia, joissa valtiota vaadittiin suostumaan välimiesmenettelyyn. Oikeusministeriö epäsi pyynnöt.

Yksi hakijoista valitti oikeuskanslerille ministeriön toiminnasta vedoten Fryckmanille annettuun suostumukseen. Hän näki, että hänen olisi yhdenvertaisen kohtelun vuoksi saatava pyytämänsä suostumus.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kuitenkin totesi, että Lindström ei antanut suostumustaan säädetyssä esittelymenettelyssä ja päätyi ministeriön kannalle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt