Suomalaiset aukoivat kauppapolitiikan solmuja Washingtonissa – Trumpin kauppaministerin tavannut Anne-Mari Virolainen: ”Nopeita ratkaisuja ei saatavilla”

Julkaistu:

Vierailu
Kauppaministeri Wilbur Ross sai myös kutsun ihailemansa taiteilijan näyttelyyn Helsingin Amos Rexiin.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) vieraili alkuviikosta Washingtonissa, jossa hän tapasi muun muassa Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Rossin. Virolainen kävi keskusteluja myös presidentti Donald Trumpin kauppaneuvonantaja Kelly Ann Shaw'n kanssa ja tapasi kongressiedustajia.

– Matkassa oli kysymys puhtaasti kauppapolitiikasta. Yritimme jokaisessa mahdollisessa tilanteessa välittää sitä viestiä, että kannattaa pysyä mukana siinä monenkeskisessä sääntöpohjaisessa järjestelmässä, jota täällä ollaan oltu muovaamassa, Virolainen kertoi Ilta-Sanomille kaksipäiväisen vierailun päätteeksi.

Ministerin mukana matkusti suomalainen yritysdelegaatio, johon kuului Yhdysvalloissa toimivien yritysten, kuten Konecranesin, Finnairin ja Valmetin edustajia. Keskusteluja olivat käymässä myös Handelsbankenin ekonomisti sekä Elinkeinoelämän keskusliiton ja Keskuskauppakamarin edustajat.

Tariffit tapetilla

Isoihin puheenaiheisiin kuuluivat luonnollisesti Yhdysvaltojen ja EU:n kauppasuhteet ja tuontitullit, joita Trumpin hallinto on päättänyt asettaa esimerkiksi eurooppalaisille terästuotteille, ja joihin EU on vastannut omilla tariffeillaan.

Kauppanokittelu on vaikuttanut myös suomalaisyritysten toimintaan, ja tilanteen on pelätty uhkaavan orastavaa talouskasvua. Suomen viesti Yhdysvaltoihin on ollut uusien kaupan esteiden välttäminen kaikin keinoin.

– Bisnesmaailman edustajat olivat kanssamme ihan samoilla linjoilla. He ymmärtävät että tällaiset yksipuoliset tariffit, joihin kuitenkin tullaan vastaamaan, hankaloittavat heidän toimintaansa. Mutta sitten on myös sitä näkemystä, että EU ja muut maat hyödyntävät Yhdysvaltoja, Virolainen kertoi.

Näyttää siltä, ettei tilanne ole ainakaan nopeasti ratkeamassa, eikä Trumpin hallinto taipumassa näkemyksissään.

– Jos ollaan aiemmin oltu huolissaan presidentti Trumpin toimista ja niiden aiheuttamasta epävarmuudesta, niin tämä huoli ei ole vielä poistunut. Sanoisin että epävarmuuden ilmapiiri säilyi. Nopeita kokonaisratkaisuja ei ole saatavilla.

Trump on perustellut tariffeja sillä, että EU-maiden ja Yhdysvaltojen välinen kauppa on epätasapainossa eurooppalaisten hyväksi. Virolaisen mukaan Yhdysvalloissa tuijotetaan liikaa pelkkää tavarakaupan kauppatasetta, vaikka pitäisi tarkastella kokonaisuutta.

– Tavarakaupan osalta näin onkin, mutta kun investoinnit otetaan mukaan niin kauppa on balanssissa. Suomalaiset yritykset ovat investoineet Yhdysvaltoihin yli kymmenen miljardia euroa. Täällä katsotaan asiaa niin yksipuolisesti.

Kiina yhteinen huolenaihe

Toinen iso puheenaihe oli Virolaisen mukaan Kiina, jonka kanssa Yhdysvallat on vielä syvempään kauppasotaan. Virolaisen mukaan tapaamisissa Kiinaa käsiteltäessä amerikkalaiset puhuivat erityisesti yritysten immateriaalioikeuksiin eli tuotteiden suojaamiseen liittyvistä huolista.

– Viestitimme selkeästi, että jaamme huolet hankalasta liiketoimintaympäristöstä ja markkinoille pääsyn esteistä.

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa yrityssalaisuuksien varastamisesta edellyttämällä markkinoilleen tulevia yrityksiä jakamaan osaamistaan paikallisten toimijoiden kanssa. Kiina on myös estänyt ulkomaisten kilpailijoiden pääsyn omille markkinoilleen tukemalla omia yrityksiään avokätisesti.

– Nollakorolla rahaa saava yritys pystyy laittamaan hinnan niin alas, etteivät muut toimijat ole tasavertaisessa tilanteessa. Tämä tulee esiin erityisesti isoissa infrahankkeissa maailmalla, esimerkiksi televerkkojen, rautateiden tai lentokenttien rakentamisessa, Virolainen sanoi.


Hän kuitenkin lisäsi, että samaan aikaan osa Kiinassa toimivista yrityksistä on kertonut näkymiensä olevan hyvät. Toimialojen sisällä ja niiden välillä on eroa joka puolella.

– Tämän vuoksi yhteiset vapaakauppasopimukset ovat valtavan tärkeitä.

Suomi ei vielä tuomitse Huaweitä

Viime aikoina otsikoissa on ollut kiinalainen teknologiayhtiö Huawei, jonka tuotteita Yhdysvallat on sulkenut markkinoilta vakoilusyytösten vuoksi. Yhdysvallat on myös syyttänyt pidättämäänsä yhtiön talousjohtajaa Meng Wanzhouta ja muita johtajia petoksista ja Iran-pakotteiden rikkomisesta. Kiina on vastannut kutsumalla syytteitä poliittisiksi.

Amerikkalaisten on myös kerrottu painostaneen EU-maita pidättymään yhteistyöstä Huawein kanssa. Virolaisen mukaan hän ei ole kuullut tällaisesta, vaikka yhtiön toiminta puhuttikin myös Washingtonin-matkalla.

– Tällaisia huhuja on liikkunut, mutta meille tällaista viestiä ei ole suoraan tullut. Mutta huoli Huawein toiminnasta oli esillä.

Virolaisen mukaan Suomessa ei tehdä johtopäätöksiä yhdenkään yrityksen toiminnasta ilman kunnon todisteita.

– Suomessa suhtaudutaan kaikkeen hyvin käytännönläheisesti, että ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan jos aihetta on. Tässä vaiheessa meillä ei ole mitään syytä sanoa, että yrityksemme eivät missään vaiheessa voisi tehdä yhteistyötä Huawein kanssa. Emme me silti mitään sinisilmäisiä ole.

Rossille kutsu Amos Rexiin

Tapaaminen kauppaministeri Wilbur Rossin kanssa sujui Virolaisen kanssa hyvin.

– Ministeri Ross nosti heti tapaamisen alussa itse esiin Suomen 5G-osaamisen ja yleisen menestyksen digitalisaatiossa. Tästä puhuessaan hänellä oli hymy kasvoilla, vaikka yleisesti kauppapolitiikan linjoja käsitellessä hän oli totisempi, Virolainen kuvaili.

Perinteiseen teollisuuteen, kuten hiileen ja teräkseen sijoittamalla miljardiomaisuuden tehnyt Ross tiedetään belgialaisen surrealistin René Magritten suureksi ihailijaksi, joka on myös kerännyt vuosina 1898–1967 eläneen taiteilijan teoksia. Helsingin Amos Rex –taidemuseo avasi viime viikolla Magritten näyttelyn, ja Virolainen kertoi kutsuneensa Rossin sitä katsomaan.

– Hän oli vilpittömän kiinnostunut ja sanoi katsovansa kalenteriaan. Kerroin että museon edustalla on ollut pitkät jonot, mutta että hänelle saattaisi tarvittaessa järjestyä oma vierailu, Virolainen nauroi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt