Risikon viesti somessa epäilyjään esittäville professoreille: ”Voi tulla käymään, kuppi kahviakin tarjotaan” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Risikon viesti somessa epäilyjään esittäville professoreille: ”Voi tulla käymään, kuppi kahviakin tarjotaan”

Eduskunnan puhemies Paula Risikko.

Julkaistu: 13.2.2019 21:15

Paula Risikko veti tiedustelulakipaketin käsittelyn pois täysistunnosta. Taustalla on perustuslakiasiantuntijoiden somessa esittämät hallintovaliokunnan mietintöä koskevat kannanotot.

Tiedustelulakipaketti vedettiin torstaina yllättäen pois eduskunnan täysistunnosta. Puhemies Paula Risikko selitti takaisinvedon taustoja keskiviikkona eduskunnassa. Tiedustelulakipaketin käsittelyn eteneminen eduskunnassa ratkeaa torstaina, kun eduskunnan kanslian virkamiehet antavat asiasta selvityksen puhemiehistölle. Risikon mukaan puhemiesneuvosto päättää sen jälkeen, miten edetään.

Jos esityksen perustuslainmukaisuudesta on pieniäkään epäilyjä, tästä pyydetään perustuslakivaliokunnan lausunto, Risikko kertoi eduskunnassa.

Virkamiesten tarkastelun kohteena on siviilitiedustelulakiesitystä koskeva hallintovaliokunnan mietintö, jota on kritisoitu siitä, että siinä ei ole otettu huomioon perustuslakivaliokunnan asiasta esittämiä huomioita. Kritiikkiä ovat esittäneet muun muassa perustuslakiasiantuntijat Juha Lavapuro ja Martin Scheinin Twitterissä.

– Virkamiehet käyvät nyt läpi, onko siinä todenperäisyyttä, että hallintovaliokunnan mietinnössä on jäänyt jokin huomioimatta, mitä perustuslakivaliokunta on lausunnossa sanonut, Risikko sanoi tiedotustilaisuudessaan.

– Virkamiesraportin perusteella puhemiesneuvosto tulee linjaamaan jatkoaskeleet, Risikko jatkoi.

Risikon mukaan nyt tehdyn ratkaisun taustalla on perustuslakiasiantuntijoiden sosiaalisessa mediassa esittämät hallintovaliokunnan mietintöä koskevat kannanotot. Risikko toivoo, että jos asiantuntijoilla jatkossa herää epäilyksiä eduskunnan toiminnan suhteen, he olisivat suoraan yhteydessä puhemieheen.

– Toivoisin, että jos herää epäilys tämän talon toiminnasta, niin sitä ei tarvitsisi mistään somesta lukea, vaan minulle voi ihan kirjoittaa. Ja voi tulla myös käymään, ja kuppi kahviakin tarjotaan. Sellainen käytäntö olisi todennäköisesti paljon järkevämpi, Risikko sanoi.

Risikon mukaan eduskunnassa pitää miettiä, mikä olisi sosiaalista mediaa parempi tapa kuulla asiantuntijoiden näkemyksiä.

– Jotain on tehtävä, Risikko painotti.

Risikko ei halunnut yksilöidä, mitkä hallintovaliokunnan mietinnön kohdat erityisesti ovat virkamiesten tarkastelun kohteena.

Risikon mukaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) on sanonut, että valiokunta pystyy tarvittaessa nopealla tahdilla antamaan lausunnon hallintovaliokunnan mietinnöstä.

Risikko ei halunnut myöskään arvioida, millaisen kuvan mietintövekslaus antaa eduskunnan valiokuntatyöskentelystä.

– Kyllä meidän valiokuntamme suhtautuvat erittäin vakavasti työhönsä. Se on yksi syy, miksi haluan, että tämä nyt selvitetään, että ei jää sellainen kuva, että jäikö tähän jotain vai eikö tähän jäänyt. Kyllä täällä pitää olla selvät paperit kaikilla, Risikko sanoi.

Asiaa selvittävään virkamiesryhmään kuuluu Risikon mukaan muun muassa perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvos ja muut asiaan liittyvät eduskunnan huippuvirkamiehet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?