Risikko: Tiedustelu­lakipaketin jatko selviää huomenna – tarvittaessa perustuslaki­valiokuntaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Risikko: Tiedustelu­lakipaketin jatko selviää huomenna – tarvittaessa perustuslaki­valiokuntaan

Puhemies Paula Risikko oli median tavattavissa puhemiesneuvoston kokouksen jälkeen tänään.

Julkaistu: 13.2.2019 14:28

Puhemies lupaa tarjota kupin kahvia kriittisille perustuslakiasiantuntijoille.

Tiedustelulakipaketin käsittelyn eteneminen eduskunnassa ratkeaa puhemies Paula Risikon (kok.) mukaan torstaina, kun eduskunnan kanslian virkamiehet antavat asiasta selvityksen puhemiehistölle. Risikon mukaan puhemiesneuvosto päättää sen jälkeen, miten edetään.

Jos esityksen perustuslainmukaisuudesta on pieniäkään epäilyjä, tästä pyydetään perustuslakivaliokunnan lausunto, Risikko kertoi eduskunnassa.

Virkamiesten tarkastelun kohteena on siviilitiedustelulakiesitystä koskeva hallintovaliokunnan mietintö, jota on kritisoitu siitä, että siinä ei ole otettu huomioon perustuslakivaliokunnan asiasta esittämiä huomioita. Kritiikkiä ovat esittäneet muun muassa perustuslakiasiantuntijat Juha Lavapuro ja Martin Scheinin Twitterissä.

– Virkamiehet käyvät nyt läpi, onko siinä todenperäisyyttä, että hallintovaliokunnan mietinnössä on jäänyt jokin huomioimatta, mitä perustuslakivaliokunta on lausunnossa sanonut, Risikko sanoi tiedotustilaisuudessaan.

– Virkamiesraportin perusteella puhemiesneuvosto tulee linjaamaan jatkoaskeleet, Risikko jatkoi.

Sotilas- ja siviilitiedustelulait vedettiin yllättäen pois eduskunnan keskiviikon täysistunnosta.

Risikon mukaan nyt tehdyt ratkaisun taustalla on perustuslakiasiantuntijoiden sosiaalisessa mediassa esittämät hallintovaliokunnan mietintöä koskevat kannanotot. Risikko toivoo, että jos asiantuntijoilla jatkossa herää epäilyksiä eduskunnan toiminnan suhteen, he olisivat suoraan yhteydessä puhemieheen.

– Toivoisin, että jos herää epäilys tämän talon toiminnasta, niin sitä ei tarvitsisi mistään somesta lukea, vaan minulle voi ihan kirjoittaa. Ja voi tulla myös

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?