Jopa kalastus­laki kiilasi tänään soten edelle perustus­lakivalio­kunnassa – ”Uskomatonta, ettei lisäaikaa löydy” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Jopa kalastus­laki kiilasi tänään soten edelle perustus­lakivalio­kunnassa – ”Uskomatonta, ettei lisäaikaa löydy”

Sinisten Matti Torvinen arvostelee perustuslakivaliokunnan tärkeysjärjestystä. Pikkukuvissa perustuslakivaliokunnan johtaja Annika Lapintie, Ilkka Kantola ja Krista Kiuru.

Julkaistu: 13.2.2019 13:08

Sinisten Matti Torvinen ihmettelee, miksi soten käsittelylle ei järjestetä lisäaikaa. Puhemiesneuvosto käsittelee tänään työn etenemiseen liittyviä kysymyksiä.

Sote- ja maakuntauudistuksesta lausuntoa rustaava perustuslakivaliokunta aloitti päivänsä käsittelemällä aivan muita asioita kuin hallituksen suurinta uudistusta. Valiokunnan oven vieressä esityslistassa sotea ennen käsiteltävänä oli esimerkiksi hallituksen esitys kalastuslain muuttamiseksi. Sitä varten kuultiin useampia asiantuntijoita.

– Katsotaan, meillä on nyt ensin onkilaki käsiteltävänä, valiokunnan jäsen Markus Lohi (kesk) sanoi ennen kokoushuoneeseen menoa.

Lohi sanoi maanantain maratonkokouksen jälkeen työtä jääneen pöydälle liikaa. Koska valiokunta käsittelee samalla myös muita asioita sote- ja maakuntauudistusta koskeva lausunnon laatiminen etenee hyvin hitaasti.

Tänään valiokunta esimerkiksi käsitteli kalastuslain lisäksi ensin lakia sähköisestä tunnistamisesta. Siinä kuultiin kolmea asiantuntijaa. Sote- ja maakuntalakien kokonaisuus tuli vasta tämän jälkeen käsiteltäväksi. Aikaa käsittelylle ei juurikaan jäänyt. Yhdeksältä alkanut kokous päättyy ennen kello kahdelta alkavaa täysistuntoa. Välissä on pidetty myös tauko.

Valiokunnan olisi mahdollista jatkaa lausunnon tekemistä iltaisin, mutta siihen valiokunta ei puheenjohtajansa Annika Lapintien johdolla ole lähtenyt siitä huolimatta, että aika uudistuksen läpiviemiselle on kortilla. Valiokunnan työjärjestyksestä päättämisessä keskeisessä roolissa ovat Lapintie ja valiokuntaneuvokset.

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen hämmästelee sitä, ettei uudistuksen käsittelylle löydy lisäaikaa.

– On aika uskomatonta, ettei uudistuksen käsittelylle löydy lisäaikaa, Torvinen sanoo.

Kantola: perjantai on viimeinen takaraja

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) vahvisti lauantaina, että puhemiesneuvosto käsittelee tänään kokouksessaan sote-uudistukseen liittyvien lakien edistymistä valiokunnissa. Eduskunnassa on esitetty näkemyksiä siitä, että oppositiopuolueet, Sdp etunenässä, jarruttaisivat tahallaan sote- ja maakuntauudistuksen etenemistä.

Valiokuntaan kuuluva Sdp:n Ilkka Kantola nosti aamulla kokoukseen mennessään perjantain esille kriittisenä virstanpylväänä. Kantolan mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle ei tulisi liian kiire työssään, jos perustuslakivaliokunnan lausunto valmistuisi perjantaina.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtävänä on korjata perustuslakivaliokunnan lausuntoon kirjatut korjaustarpeet. Niiden vaikeudesta ja vakavuudesta riippuu pitkälti se, onko hallituksen esitystä sote- ja maakuntauudistuksesta edes mahdollista tuoda tällä istuntokaudella suureen saliin keskusteluun ja äänestykseen.

Sote-valiokunnan työ on ollut aiemmin erittäin riitaista ja sen puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd) on hallituspuolueista syytetty tahallisesta viivyttelystä. Hallituspuolueista on arvioitu, että sotevaliokunnalla menisi suureen saliin tulevan mietinnön käsittelyyn kaksi viikkoa. Kiurun mukaan kaikki riippuu siitä, kuinka mutkikkaita muutokset ovat. Hän piti tänään realistisempana vaihtoehtona sitä, että valiokunta tarvitsee työlleen joka tapauksessa kolmisen viikkoa.

Yhä lisää teknisiä ponsia

IS:n tietojen mukaan perustuslakivaliokunta olisi tällä kertaa esittämässä mietintöön vain teknisiä ponsia. Ne olisivat tällöin IS:n tietojen mukaan tehtävissä sote-valiokunnassa vielä tämän istuntokauden aikana, ennen kuin eduskunta siirtyy viitisen viikon kuluttua vaalilomilleen.

IS:lle on aiemmin arvioitu, että teknisiä ponsia tulisi ainakin kolme. Nyt arviona on, että niitä olisi ainakin kuusi. Ponnet koskisivat esimerkiksi tietosuojan riittävyyttä, maakuntavaalien ajankohtaa ja toimikautta sekä maakunnan liikelaitoksen kykyä vastata yhden tai useamman yksityisen sektorin tuottajan konkurssiin.

Yksi vaikeimmista kysymyksistä uudistuksessa liittyy IS:n tietojen mukaan siihen, pitäisikö hallituksen tehdä EU:lle notifikaatio valinnanvapaudesta. Tällä voitaisiin selvittää EU:n kanta siihen, sisältääkö valinnanvapausmalli valtion tukimuotoja, joiden voidaan katsoa vääristävän kilpailua.

IS:n tietojen mukaan on mahdollista, että perustuslakivaliokunta ajatutuisi jopa äänestämään notifikaatiokysymyksestä. Perinteisesti valiokunta on pyrkinyt päätymään yhteiseen näkemykseen yksimielisesti.

IS:n tietojen mukaan valiokunnan työ on tällä viikolla edennyt tuskaisan hitaasti. Lausunnon lukemisessa ei ole päästy edes puoliväliin. Lausunnon yksityiskohtainen käsittely alkaa vasta sen jälkeen, kun lausuntoluonnos on luettu kokonaan. Lukeminen keskeytyy aina, kun joku haluaa aloittaa keskustelun, jostain sen kohdasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?