Politiikka

Sipilää tarjoillaan spekulaatioissa EU-johtajan paikalle: ”Tahdikas, mutta syvällä EU:n peleissä”

Julkaistu:

Politiikka
Uutissivusto näkee ”vaatimattoman” Venäjän naapurimaan pääministerissä aineksia seuraavaksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi.
Puolalaisen Donald Tuskin toinen ja viimeinen kausi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana päättyy ensi kesänä, mutta seuraajan nimen arvailu ja spekulointi on lähtenyt käyntiin jo ajat sitten.

Eurooppalaista politiikkaa seuraavan ranskankielisen Bruxelles2 -uutissivuston artikkelissa Tuskin mahdollisista seuraajaehdokkaista esiintyy kuitenkin suomalaisittain yllättävä nimi.

Artikkelin mukaan varteenotettava ehdokas seuraavaksi ”EU-presidentiksi” voisi nimittäin olla Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Lue myös: ”Tulos tai ulos”, sanoi Sipilä tultuaan pääministeriksi – miltä näyttää, jos keskusta häviää vaaleissa?

Artikkelissa arvioidaan, että Sipilä voisi olla käytettävissä tehtävään pikaisellakin aikataululla, mikäli keskusta kärsii vaalitappion huhtikuun eduskuntavaaleissa, eikä keskusta pääse hallitukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilää kuvaillaan jutussa ”tahdikkaaksi” henkilöksi, joka on kuitenkin syvällä ja läsnä Euroopan unionin sisäisissä peleissä.

– Häntä katsotaan hyvällä sekä Pariisissa että Berliinissä, mikä ei myöskään ole haitaksi, lehti kuvailee.

Sipilän etuna on kirjoituksen mukaan myös se, että hän saapuu ”vaatimattomasta” maasta, joka sijaitsee Venäjän rajoilla. Näin ollen hänellä olisi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana hyvin tietoinen Moskovan suunnalta tulevista riskeistä ja uhista.

Tämän lisäksi Sipilä tulee euro-valtiosta, jolla oli lehden mukaan myös ”merkittävä ja positiivinen” rooli EU:n pakolaiskriisin hoidossa.


Lehti näkee Sipilän mahdollisuudet paikalle yhtä suurina kuin Liettuan presidentin Dalia Grybauskaiten.

Grybauskaiten eduiksi luetellaan se, että hän on nainen, edustaa itäistä Eurooppaa, eikä ole nykyisen virkansa puolesta sitoutunut mihinkään tiettyyn poliittiseen puolueeseen.

Kaiken lisäksi hänen viimeinen presidenttikautensa päättyy toukokuussa.

Muina vaihtoehtoina tehtävään kirjoitus mainitsee Hollannin pääministerin Mark Rutten. Todennäköisyyttä pienentää kuitenkin se, ettei Rutte ole välttämättä valmis jättämään pääministerin tehtäviään siirtyäkseen Eurooppa-neuvoston johtoon.

Sen sijaan artikkeli mainitsee, että Belgian pääministeri Charles Michel ei välttämättä uusi paikkaansa pääministerinä ensi toukokuun vaalien jälkeen, ja listaa tämän näin ollen mahdollisten ehdokkaiden joukkoon.

Myös EU-presidentiksi kutsuttu Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja johtaa EU-valtioiden valtion- tai hallitusten päämiehistä koostuvaa Eurooppa-neuvostoa.

Presidentin tehtäviin kuuluvat muun muassa Eurooppa-neuvoston kokousten puheenjohtajana toimiminen ja työn ohjaaminen.

Ensimmäisenä päätoimisena puheenjohtaja tehtävässä toimi Herman Van Rompuy vuosina 2009-2014. Tusk aloitti tehtävässään vuoden 2014 lopulla.

Puheenjohtajan valitsee itselleen Eurooppa-neuvosto kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Kausi voidaan uusia kerran.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt