Sipilää tentattiin vanhustenhoidon epäonnistumisista: ”Arvojen pitää ohjata, sen jälkeen tulee tuloksen tekeminen”

Julkaistu:

Pääministeri on Politiikan toimittajien yhdistyksen tentittävänä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) moittii hoivayritysten voitontavoittelua.

– Tällaisen toiminnan – vanhusten hoidon, hoiva-alan – ohjeena tehdyssä työssä täytyy olla arvot. Taloudellisen tuloksen tekeminen ei voi olla ykkösasia, vaan arvokkaan ja laadukkaan hoidon tarjoaminen on ykkösasia.

– Jos taloudellista ruuvia kiristetään ja tingitään vanhusten hoidosta, silloin ollaan väärällä alalla, Sipilä totesi.
Osakeyhtiöiden tehtävänä on tuottaa voittoa. Sipilän mukaan hoivayhtiöiden toki pitää tuottaa voittoa, mutta toimintaa pitäisi ohjata arvot.

– Voittoa täytyy tehdä, jotta sitä yritys pystyy investoimaan, kehittymään ja maksamaan palkkoja. Arvojen pitää ohjata toimintaa, ja sen jälkeen tulee tuloksen tekeminen.

– Jos haemme liian suuria voittoja, ennustan näiden vaikeuksien jatkuvan, ellei tähän asiaan tule muutosta, Sipilä näki.

Sipilä piti osuustoimintayrityksiä soveliaampana hoiva-alalle kuin osakeyhtiöitä, mutta ei nähnyt aihetta muuttaa hoivayrityksiä osuustoiminnallisiksi.

– Osuuskuntatoiminta voisi olla sopivampaa kuin osakeyhtiötoiminta. Ei tarvita muutosta. Meillä on paljon näyttöjä, että yritykset tekevät hoiva-alalla hyvää työtä, Sipilä sanoi.

Sipilä opasti, että hoivapalvelujen ostavien kuntien ja maakuntien pitäisi keskustella suurten hoivayritysten pääomistajien kanssa arvoista ja voitonteosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt