Asiantuntija lyttäsi soten valmistumisen – sinisten Torviselta täyslaidallinen: ”Pyrki jälleen törkeästi puuttumaan valiokunnan työskentelyyn” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Asiantuntija lyttäsi soten valmistumisen – sinisten Torviselta täyslaidallinen: ”Pyrki jälleen törkeästi puuttumaan valiokunnan työskentelyyn”

Sinisten Matti Torvinen tympääntyi julkisoikeuden professorin kommentteihin.

Julkaistu: 12.2.2019 11:09

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen syytti perustuslakivaliokunnan kokoukseen mennessään julkisoikeuden professori Juha Lavapuroa yrityksestä vaikuttaa sote-lausuntoa rustaavan valiokunnan työhän.

Sinisten puoluesihteeri, varatuomari Matti Torvinen antoi täyslaidallisen julkisoikeuden professori Juha Lavapurolle ennen perustuslakivaliokunnan oven aukaisua. Torvinen syytti Lavapuroa varsin suorasanaisesti valiokunnan työhön vaikuttamisesta.

– Perustuslakiasiantuntijat jälleen kerran yrittävät vaikuttaa tähän prosessiin ulkoparlamentaarisesti. Oikeasti tohtorit Lavapuro ja Ojanen ovat pilanneet suomalaisten valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden tavat toimia, Torvinen jyrisi.

Purkaus vaikutti kumpuavan erityisesti Lavapuron twiitistä ja Ylen Aamu-tv:lle antamasta lausunnosta. Lavapuro ei usko, että perustuslakivaliokunta saa valmiiksi sote-uudistusta koskevan lausuntonsa ajoissa, jotta istuva eduskunta ehtisi vielä käsitellä lakipaketin.

– Oma kantani ja valistunut arvaukseni on, että tähän sisältyy lopulta niin isoja ja laajoja ongelmia, ja se on niin merkittäviltä osin vielä keskeneräinen, että ongelmia ei ehditä korjaamaan tämän vaalikauden aikana, Lavapuro sanoi Ylelle.

Lavapuron julkisuuteen esittämät lausunnot eivät herätä lainkaan ensimmäistä kertaa tunteita. Erityisesti hallituspuolueissa hänen lausuntojaan on hämmästelty aiemminkin.

– Kun on sopimus, että ulos ei tulla ennen kuin tulos on tullut niin Lavapuro varsinkin tänään törkeästi jälleen pyrki puuttumaan valiokunnan työskentelyyn. Näin juristina minä en voi sitä hyväksyä, Torvinen latasi.

Hän katsoi ripityksensä yhteydessä, että koko asiantuntijamenettely pitää tulevaisuudessa uusia.

– Lavapuro veti kaikilta valtiosääntölain asiantuntijoilta housut nilkkaan. Meidän pitää tulevaisuudessa selvittää asiaa. Mehän enmme tiedä heidän taustojaan.

Kun perustuslakivaliokunnan työ eilen jumiutui, Lavapuro lähetti seuraavan twiitin.

Torvinen viittasi purkauksessaan myös Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professoriin Tuomas Ojaseen. Lavapuro ja Ojanen arvioivat tammikuussa STT:lle, että hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketissa on edelleen samoja ongelmia, jotka perustuslakivaliokunta antoi kesällä lausunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjattavaksi.

Erityinen huolenaihe oli heidän mielestään paljon palveluita tarvitsevien ihmisten aseman heikentyminen. Lisäksi he näkivät edelleen ongelmia muun muassa EU-notifioinnin tekemättä jättämisessä, asiakassuunnitelmassa ja integraation toteutumisessa.

Perustuslakivaliokunta jatkaa lausuntonsa käsittelyä tänään kello 9 alkaneessa kokouksessa. Paikalle saapuneen valiokunnanjäsenet olivat vähäsanaisia. Heidän kommenttiensa perusteella vaikuttaa siltä, ettei perustuslakivaliokunta saa lausuntoaan valmiiksi tänäänkään. Käsittelylistalla on myös muita asioita ja niihin liittyviä asiantuntijakuulemisia. Kokous päättyy viimeistään kello 14, kun eduskunnan täysistunto alkaa.

– Meillä on muitakin asioita tälle päivälle, joten aika näyttää, keskustan kansanedustaja Markus Lohi sanoi.

Hän painotti eilisen maratonkokouksen jälkeen, että valiokunnalla jäi ”liian paljon” työtä pöydälle.

Lohen mukaan sivumääräinen ei eteneminen ei kerro kaikkea, koska eteen tulee kohtia, jotka puhuttavat valiokunnan jäseniä todella pitkäänkin. Ilmeisesti juuri tällaiseen kohtaan valiokunnan työ eilen jumiutui.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?