Politiikka

Torvisen mukaan Ahvenanmaan rahoitus ratkesi valiokunnassa: ”Sote askeleen lähempänä maalia”

Julkaistu:

Politiikka
Kansanedustaja Matti Torvinen kertoo tiedotteessa, että Ahvenanmaan itsehallinnon rahoitus on saatu perustuslakivaliokunnan kokouksessa eteenpäin.
Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen kiitteli perustuslakivaliokunnan lounastauon jälkeen lähettämässään tiedotteessa, että valiokunta sai maanantain maratonkokouksessa käsiteltyä ripeästi Ahvenanmaan itsehallinnon rahoitusta koskevan kysymyksen.

– Olen erittäin tyytyväinen Pevin toimintakykyyn, kun se käsitteli itsehallintolain rahoituspykäliä. Kävimme laajan keskustelun hyvässä yhteistyössä, Torvinen sanoo.
Hallitus sai Ahvenanmaan rahoituskysymyksen ratkottua viime viikolla, kun kokoomus ja siniset taipuivat asiassa. Vielä joulukuussa ne vastustivat liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin aiheesta tekemää esitystä. Kahden hallituspuolueen käännöksen taustalla oli ilmitullut oikeudellinen pakko. Sinisten Sampo Terho syytti Ahvenanmaata viimeviikkoisen ratkaisun jälkeen kiristyksestä.

– Päätös hallituksen esityksestä tehtiin pitkin hampain, koska siihen oli oikeudellinen pakko. Ahvenanmaa käytti oikeudellista tilannetta hyväkseen, ja vaati hallitusta hyväksymään esityksen, jossa Ahvenanmaa sai huomattavasti lisää rahaa. Käytännössä Ahvenanmaa siis kiristi Manner-Suomea, koska tiesi, että soten eteneminen vaatii heidän suostumustaan tässä asiassa, Terho sanoi viime viikolla tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torvinen sanoo tiedotteessaan, että perustuslakivaliokunta edellyttää, että rahoituslaki käsitellään mahdollisimman nopeasti Ahvenanmaan maakäräjillä. Hänen mukaan maakuntakäräjien käsittely mahdollistaa sote-ja maakuntauudistuksen viemisen eduskunnan suureen saliin.

– Nyt otettiin tärkeä hyppy kohti sote-ja maakuntauudistusta. Sen hinta on toki 15 miljoonaa euroa vuodessa, mutta kaikella on hintansa, Torvinen kuittaa.

Perustuslakivaliokunta jatkaa kello 12 alkanutta kokoustaan. Sen sote-lausunnolla on keskeinen merkitys siinä, onko hallituksen mahdollista saada sote- ja maakuntauudistus vielä tällä hallituskaudella läpi. Jos lausunto edellyttää vaikeita korjauksia, aika hallituksen suurimman uudistuksen maaliin viemiseltä on loppumassa kesken. Sote- ja maakuntauudistuksen suureen saliin ehtimisen tielle voikin ilmaantua vielä ylivoimaisia esteistä joko perustuslakivaliokunnasta tai aikataulusyistä.

Ahvenanmaan rahoituskysymys on vain yksi seikka kokouksessa käsiteltävänä olevista asioista. Valiokunnassa on vahvoja erilaisia mielipiteitä useista keskeisistä kysymyksistä ja kokouksen arveltiin aamupäivällä muodostuvan haasteelliseksi.

Myös perussuomalaisten Leena Meri puuttui Ahvenanmaan rahoituslakiin tiedotteella. Hänen viestinsä on, ettei perussuomalaiset voi hyväksyä Ahvenanmaalle osana soten eteenpäin viemistä esitettyä lisärahaa.

– Kyseessä on nyt tilanne, jossa hallitus haluaa maakunta-ja sote-uudistuksen etenemiseksi suostua ns. ylikompensaatioon. Hallituksella on kova kiire viedä sotea eteenpäin ja siksi Ahvenanmaan lisärahoitusvaatimuksiin ollaan suostumassa, Meri sanoi tiedotteessaan.

Perussuomalaiset vastustavat Meren mukaan vain ”ylikompensaatiota” ja puolue jätti siihen liittyen hallituksen lakiehdotukseen vastalauseen.

– Muutoin muutokset Ahvenanmaan itsehallintolakiin ovat tarpeellisia, mutta jätimme hallituksen lakiehdotukseen vastalauseen, jossa ehdotimme Ahvenanmaan rahoituksen tasoitusperusteeksi 0,42 prosenttia, joka on alkuperäinen ajatus korvata valtakunnan lainmuutoksesta johtuva menetys Ahvenanmaalle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt