Kommentti: Mahdolliset rikostutkinnat hoivayrityksissä eivät riitä – poliisin pitäisi tutkia poliitikkojen toimet - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mahdolliset rikostutkinnat hoivayrityksissä eivät riitä – poliisin pitäisi tutkia poliitikkojen toimet

Rikostutkinta peittäisi sopivasti poliittisen järjestelmän – ministereiden, kansanedustajien ja valtuutettujen – oman vastuun vanhustenhuollon vakavista ongelmista, kirjoittaa Timo Paunonen.

Julkaistu: 11.2.2019 14:30

Mahdollinen rikostutkinta hoivayrityksissä hämärtää sopivasti poliitikkojen omaa vastuuta, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen

Viikonloppuna keskustelu vanhustenhoidon tilasta sai uusia kierteitä.

Poliitikot, kansanedustajia ja ministereitä myöten, vaativat jo rikostutkintaa hoivayritysten epäillyistä laiminlyönneistä. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) tiedotti sunnuntaina, että laiminlyönnit ja epäasiallinen kohtelu voivat täyttää myös rikoksen tunnusmerkistön. Rikostutkintaa ehti vaatia kansanedustajista Paavo Arhinmäki (vas) Twitterissä ja kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) Verkkouutisissa.

Keskustelu kiihtyi, koska viikonloppuna tuli ilmi uusia epäiltyjä laiminlyöntejä Esperi Caren ja Attendon hoivapaikoissa Alavudella ja Helsingissä.

Rikosnimikkeinä kyseeseen voivat tulla muun muassa petos, vaaran aiheuttaminen ja äärimmäisenä nimikkeenä kuolemantuottamus. Jos nämä mahdolliset rikosepäilyt etenevät tutkintaan, kyse on äärimmäisen vakavista asioista. Edelleen on epäselvää, ovatko lainrikkomukset niin pahoja, että viranomaisten pitäisi käynnistää tutkinta ilman valvovan viranomaisen tai omaisen rikosilmoitusta. Riittääkö vanhuksen kuolema ja siihen liittyvä epäily laiminlyönnistä poliisin oma-aloitteiseen selvitykseen.

Kaikkea tätä varmaan nyt mietitään oikeusministeriössä.

Poliitikkojen innostuksen rikostutkintaan ymmärtää. Jotain täytyy saada aikaiseksi ja syylliset löytää ennen kevään vaaleja.

Pelkkä rikostutkinta peittäisi sopivasti poliittisen järjestelmän – ministereiden, kansanedustajien ja valtuutettujen – oman vastuun. Nämä kaikki luottamustoimet voivat löytyä yhden ja saman henkilön taustalta. Valvonta kunnissa on pettänyt. Se on selvää. Nyt kun valvontaan on herätty, puutteita tulee esiin liukuhihnalta. Kyllä kai silloin pitää kysyä myös poliitikkojen vastuun perään. Kuuluko sen tutkinta poliisille, oikeuskanslerille vai oikeusasiamiehelle lienee semantiikkaa. Kyllähän Kittilässäkin poliisi tutki ja nyt syyttäjä syyttää useita kuntapoliitikkoja muun muassa kunnanjohtajan erottamiseen liittyvässä rikosasiassa. Siinä ei sentään kukaan ollut kuollut. Silti iso koneisto liikkeellä.

Pohdittavaa riittää rikoslain, perustuslain ja myös YK:n ihmisoikeussopimusten kautta. Julkisen vallan, viranomaisten ja poliitikkojen, vastuu on valvoa, että lakeja noudatetaan. Varsinkin kun julkinen valta, tässä tapauksessa kunnat, on sopijaosapuoli vanhustenhoidossa. Amnesty Internationalin toiminnanjohtaja Frank Johansson ja Ihmisoikeusliiton puheenjohtaja Kaari Mattila sanoivat Ylen Ykkösaamussa, että kyse voi olla ihmisoikeusloukkauksesta Suomessa. Joskus siis ei kannata mennä merta edemmäksi kalaan, kun etsitään ihmisoikeusrikkomuksia.

Vanhustenhoito on tästä hyvä esimerkki – omassa karmeudessaan.

Nyt ei hyvinvointiyhteiskunnalla mene hyvin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?