Sote kiristää tunteita: Guzenina ja Kurvinen kovimmilla kierroksilla - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sote kiristää tunteita: Guzenina ja Kurvinen kovimmilla kierroksilla

Maria Guzenina (sd) ja Antti Kurvinen (kesk).

Julkaistu: 11.2.2019 12:32

IS:n tietojen mukaan sote-lausuntoon olisi tulossa teknisiä ponsia. Käsittelystä odotetaan tiukkaa vääntöä, joka venyy pitkälle iltaan tai siirtyy vielä eteenpäin.

Perustuslakivaliokunnalta odotetaan lähipäivinä lausuntoa sote-uudistusta koskevista hallituksen esityksistä.

Valiokunta kokoontuu tänään maanantaina ylimääräiseen kokoukseen, jonka on määrä kestää iltakahdeksaan asti. Lausunnon valmistuminen voi tästä huolimatta siirtyä tiistaille tai jopa myöhemmäksi.

– Tiukalle menee ja myöhään, IS:lle kerrotaan.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas) mukaan ratkaisua tavoitellaan tänään maanantaina, ja valiokunta on varautunut kokoustamaan pitkällekin iltaan.

Jos lausunnon kanssa tulee valmista, tapahtuu se hänen mukaansa aikaisintaan alkuillasta.

Viime keväänä sote-uudistusta koskevat tunteen leimahtivat kuumimmin etenkin uudistuksesta mietintöä laativassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Nyt myös perustuslakivaliokunnassa kuohuu.

IS:lle kerrotaan, että kiivaimmin yhteen ottavat tällä hetkellä valiokunnan jäsenet Maria Guzenina (sd) ja Antti Kurvinen (kesk).

Maanantain kokouksen ilmapiiristä ei ole tihkunut tietoa, ja Kurvinen ja Guzenina kiistivät riitaisuudet.

– Hyvissä tunnelmissa. Minäkö kuumana? Olen rauhallinen mies, Kurvinen sanoi IS:lle.

– Perustuslaillisessa hengessä käsitellään asioita. Ennen taukoa käsiteltiin Ahvenanmaata, oli erittäin asiallista keskustelua, Guzenina totesi IS:lle.

IS:lle arvioidaan, että valiokunnasta on odotettavissa joko neutraalia, neutraalin kielteistä tai jyrkän kielteistä lausuntoa.

Se, saadaanko lait läpi vielä tämän vaalikauden aikana sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnasta että eduskunnan suuresta salista, riippuu pitkälti perustuslakivaliokunnan lausunnon sävystä ja mahdollisista lakiesitysten muutosvaatimusten eli ponsien määrästä.

IS:n tietojen mukaan valiokunta tulee esittämään hallituksen sote-esityksiin tällä kertaa teknisiä ponsia. Ponnet olisivat tällöin IS:n tietojen mukaan tehtävissä sote-valiokunnassa vielä tämän istuntokauden aikana, ennen kuin eduskunta siirtyy viiden viikon kuluttua vaalilomilleen.

Teknisiä ponsia tulisi IS:n tietojen mukaan ainakin kolme, ja ne koskisivat tietosuojan riittävyyttä, maakuntavaalien ajankohtaa ja toimikautta sekä maakunnan liikelaitoksen kykyä vastata yhden tai useamman yksityisen sektorin tuottajan konkurssiin.

Henkilötietojen suojaan liittyviä ongelmia vaaditaan parannettavaksi poistamalla asiakassuunnitelmasta tarpeettomia arkaluonteisia tietoja.

Mikäli sote-lait hyväksytään ajallaan, järjestetään maakuntavaalit näillä näkymin ensi marraskuussa. Jatkossa maakuntavaalit järjestettäisiin kuntavaalien yhteydessä joka neljäs vuosi huhtikuussa. Näin ollen seuraavat kunta- ja maakuntavaalit olisivat luvassa jo vuonna 2021.

Koska ensimmäinen maakuntavaltuusto ehtisi toimia vain puolitoista vuotta ennen seuraavia kaavailtuja maakuntavaaleja, ehdotetaan ensimmäisen ja toisen maakuntavaltuuston kauden yhdistämistä. Marraskuussa valittava valtuusto toimisi näin ollen vuoden 2025 kevääseen asti.

Yksi vaikeimmista kysymyksistä uudistuksessa liittyy siihen, pitäisikö hallituksen tehdä EU:lle notifikaatio valinnanvapaudesta. Tällä voitaisiin selvittää EU:n kanta siihen, sisältääkö valinnanvapausmalli valtion tukimuotoja, joiden voidaan katsoa vääristävän kilpailua.

Perustuslakivaliokunnassa ollaan nyt sikäli historiallisessa tilanteessa, että kokouksessa saatetaan tänään päätyä äänestykseen notifikaatiokysymyksestä, IS:lle kerrotaan.

Perinteisesti valiokunta on pyrkinyt päätymään yhteiseen näkemykseen yksimielisesti.

Viime kesänä valiokunta totesi vielä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta ei perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan tule ottaa käyttöön ennen kuin on varmistuttu, miten se toimii suhteessa EU:n valtiontukisäännöksiin.

Hallitus on pitänyt kiinni kannastaan, ettei sen tarvitse tehdä notifikaatiota, vaikka valtiosääntöoikeuden professorit ovat nähneet tässä selviä riskejä oikeudenkäynneistä.

Viime kesän alussa perustuslakivaliokunta löysi hallituksen valinnanvapausesityksestä jopa 20 korjattavaa kohtaa. Suurimmat ongelmat liittyivät soten valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien rahoitukseen.

Hallitus esittää nyt soten valinnanvapauden aloituksen lykkäämistä vuoteen 2022.

Maakuntien rahoituksen riittävyys pyritään takaamaan varmistamalla niiden oikeus lisärahoitukseen tilanteessa, jossa riittävien sote-palvelujen turvaaminen perusrahoituksella muutoin vaarantuisi.

Sote-valiokunta on arvioinut tarvitsevansa mietinnön viimeistelyyn pari viikkoa. Suureen saliin esitykset tulisi saada ennen kuin eduskunta lähtee vaalilomille.

Hallituksen tuki sote-äänetyksen taustalla on matkan varrella murentunut viikko viikolta. Tällä hetkellä hallituksen esityksen takana olisi 103 edustajasta 100.

Puhemies Paula Risikko (kok) ei äänestä, ja ainakin kokoomuksen Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat ilmoittaneet äänestävänsä sotea vastaan. Näin ollen äänestystilanne olisi näillä näkymin äärimmäisen tiukat 100 - 99.

Juttua täydennetty: Lisätty Annika Lapintien kommentit klo 12:55. Juttua täydennetty kauttaaltaan klo 14:02. Lisätty Kurvisen ja Guzeninan kommentit klo 14:06.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?