Politiikka

Sotessa käsillä kohtalonhetket – perustuslakivaliokunta kriittisessä kokouksessa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Perustuslakivaliokunta kokoontuu klo 12 viimeistelemään lausuntoaan. Istuntoaikaa on varattu ilta kahdeksaan. Sinisten Matti Torvisen päivitys kuvaa kireitä tunnelmia, joissa valiokunta historialliseen päivään käy.
Perustuslakivaliokunnan tavoitteena on saada tänään valmiiksi odotettu lausuntonsa sote- ja maakuntauudistuksesta. Lausunnossa linjataan, ovatko sote-esitykset sopusoinnussa perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia vielä mahdollisesti tarvitaan. Muutostarpeista on kiinni, ehtivätkö lait suureen saliin päätettäväksi vielä tällä vaalikaudella.

Valiokunnan kokous alkoi kello 12. Kello 13.45 pidettiin parinkymmenen minuutin lounastauko. Tuona aikana valiokuntalaiset eivät vielä uskaltautuneet arvailla, tuleeko tänään valmista vai ei.

– Saa nähdä, oli yleisin arvio.

Valiokunta on varannut kokousaikaa illalla kello kahdeksaan asti, mutta kokous voi päättyä jo aiemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

IS seuraa päivän tapahtumia useissa suorissa lähetyksissä.

Perustuslakivaliokunnasta lausunto lähetetään sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka tekee sen perusteella loppuvaiheen viilaukset mietintöönsä. Perustuslakivaliokuntaa kuuluva sinisten Matti Torvinen ennakoi Facebook-päivityksessään, että kokouksesta on tulossa vaikea. Hän kertoi pakertaneensa lausuntopapereiden parissa koko viikonlopun ja aloittaneen oman kantansa kirjoittamisen varhain aamulla kello kuusi.

– Toivottavasti valiokunnan jäsenet pitävät päänsä kylmänä. Perjantaina pääsin lähtemään valiokunnasta, kun osa sen, jopa ministerin tuolia kuluttanut, teki vakavasta asiasta lapsenomaista leikkiä. Ikäänkuiin osoittaakseen mitä! Torvinen kirjoitti.

Hän painottaa, että kyse on vaalikauden merkittävimmästä hetkestä.

– Tänään mitataan, ketkä arvostetun valiokunnan jäsenet kuuluvat valtiomiesluokkaan ja ketkä taas tapauttavat osaamisensa jokeltaen hiekkalaatikkoryhmään.

Hallituspuolueen edustajan kirjoituksesta välittyy valiokunnan kireä tunnelma ratkaisevan hetken alla.

Iltalehti kertoi lauantaina, että perustuslakivaliokunnan lausuntoon olisi sen tietojen mukaan tulossa niin sanottuja ponsia. Ponnet ovat hallitukselle suunnattuja toiveita lakiesitysten muuttamiseksi. Perustuslakivaliokunnan kohdalla hallituksen tulee näitä toiveita myös noudattaa. Iltalehden lähteet arvioivatkin, että ponsien takia sote- ja maakuntauudistus ei ehdi valmiiksi tällä vaalikaudella.

– Periaatteessa hallituspuolueet voivat valiokunnassa enemmistöllään äänestää ponsia nurin, mutta se on riskialtista koko perustuslakivaliokunnan aseman kannalta, jos asiantuntijat ja virkamiehet ovat ponsien takana, Iltalehti kirjoittaa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) uskoi kuitenkin joulukuussa Ylen haastattelussa, että sote-uudistuksen edellyttämät lait saadaan valmiiksi tämän vaalikauden aikana.

Valtiosääntöoppineet näkivät ongelmia

Valtiosääntöoikeuden professorit Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta ja Juha Lavapuro Turun yliopistosta arvioivat tammikuussa STT:lle, että kokonaisuudessa on edelleen samoja ongelmia, jotka perustuslakivaliokunta antoi kesällä lausunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjattavaksi. Erityinen huolenaihe oli heidän mielestään paljon palveluita tarvitsevien ihmisten aseman heikentyminen.

Professorit näkivät ongelmia muun muassa EU-notifioinnin tekemättä jättämisessä, asiakassuunnitelmassa ja integraation toteutumisessa. Yksi uudistuksen perustavoite alun perin oli, että sosiaali- ja terveyspalveluiden ympärille muodostuu hoitoketjuja.

– Laivan runko vuotaa useasta kohdasta. Jos se olisi vain yksi kohta, se voitaisiin ehkä tilkitä, mutta kun se vuotaa niin monesta kohdasta, Ojanen sanoi.

Häntä arvelutti myös se, että 18 maakunnan mallia viedään eteenpäin siitä huolimatta, että useiden asiantuntijoiden mielestä kaikki 18 maakuntaa eivät kykene selviytymään riittävien palveluiden järjestämisestä.

Ojanen ja Lavapuro puhuivat kuitenkin vain omista näkemyksistään, perustuslakivaliokunnan päätöksiin he eivät ottaneet kantaa.

Kolmen sote-mietinnön pakettiin kuuluvat valinnanvapauslaki, niin sanottu soten emolaki sekä tuottajalaki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt