Yleisö nauroi Jyväskylän tentissä Orpolle, joka luetteli muiden syntejä ja sanoi: ”Syyttelemällä tämä ei tästä ratkea”

Julkaistu:

Petteri Orpo joutui Jyväskylän vaalitentissä ahtaalle selitellessään kokoomuksen kantaa hoitajamitoitukseen.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo joutui Jyväskylän puheenjohtajapaneelissa hikiseen paikkaan selitellessään puolueensa vanhustenhoidon ongelmien ratkaisuun liittyviä kantoja. Kiihkeimmässä kohdassa yleisö nauroi Orpon vastaukselle Jyväskylän Talven, Keskisuomalaisen ja Ylen järjestämässä tentissä.

Tilanne lähti etenemään, kun Orpo kävi oppositiopuolueiden puheenjohtajien puheenvuorojen jälkeen vastaiskuun. Hän katsoi, että vanhustenhoitoa koskevilla kysymyksillä yritetään tehdä mielikuvapolitikointia.

– En ole osallistunut taksvärkkiin, mutta olen vuosia osallistunut omien läheisten vanhuspalveluihin tutustumiseen. Kyllä meillä jokaisella on ihan omakohtaisia kokemuksia siitä. Kenenkään ei pidä antaa sellaista kuvaa, etteivätkö nämä asiat olisi meille sydämessä tärkeitä, Orpo aloitti.

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin oli aiemmin kertonut omasta vuorokauden kestäneestä tutustumisestaan hoivatyöhön. Niiden kokemusten valossa Marinista oli selvää, että 0,7 hoitajamitoituksen kirjaaminen minimiksi lakiin on välttämätöntä. Kokoomus on ainoa puolue, joka vastustaa minimin kirjaamista lakiin. Orposta huokui närkästys hikisessä paikassa ja hän pyrki kääntämään asian edukseen luettelemalla muiden syntejä.

– Jos kokoomus on tässä jotenkin nyt yksin syyllinen, niin valtionosuuksia leikattiin viime hallituskaudella ja sosiaalidemokraatit olivat mukana. Viime kaudella tehtiin vanhuspalvelulaki. Sosiaalidemokraattinen ministeri oli vastuussa siiinä, Tampereella hoitajamitoitusta ei korotettu. Sanna Marin äänesti sitä vastaan. Syyttelemällä tämä ei tästä ratkea, Orpo sanoi.

Viimeinen lause sai yleisön puhkeamaan spontaanisti nauruun ilmeisesti siksi, että Orpo oli juuri itse syytellyt muita. Ahtaassa raossa Orpo joutui korottamaan ääntään saadakseen sen kuuluviin yleisön naurun jatkuessa.

– Me olemme kaikki olleet tekemässä näitä päätöksiä ja nyt pitää katsoa, mitä teemme seuraavaksi, Orpo sanoi naurun päälle.

Kokoomus kaatoi vastustuksellaan hoitajamitoituksen kirjaamisen lakiin Maria Guzeninan (sd) ollessa peruspalveluministerinä. Kokoomus liittyy myös Tampereella tehtyyn hoitajamitoituksen laskemiseen sadasosalla. Marin on kertonut Sdp:n valtuustoryhmän vaatineen ryhmien välisissä talousarvioneuvotteluissa, ettei henkilöstömitoituksen laskemista 0,58 nykyiseen 0,57 olisi toteutettu. Tämä ei pormestarikoalitiossa olleelle kokoomukselle Marinin mukaan käynyt ja hän on puolustautunut sanomalla, että esitys toteutui osana ryhmien välistä budjettisopua. Kokoomuksen, kristillisten ja rkp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi on kiistänyt Marinin väitteen.

– Sanna Marinin väite, että kokoomus olisi Tampereella budjettisovun ehtona vaatinut hoitajamitoituksen leikkausta ei yksinkertaisesti pidä paikkansa, Sasi on sanonut.

Jyväskylässä Orpo toisteli kokoomuksen pitkin viikkoa esittämiä näkemyksiä vanhustenhoidon korjaamiseksi. Kokoomus haluaa muiden tapaan lisätä hoitajia, mutta sen mukaan mitoituksen pitää lähteä hoidettavien yksilöllisistä tarpeista, eikä lakiin siksi tulisi kirjata mitään yhtä desimaalia. Orpo sanoi kokoomuksen haluavan paremman vanhuspalvelulain ja tiukkaa valvontaa sanktioilla ryyditettynä.

– Ja sitten meidän täytyy katsoa, että me saamme rahat riittämään. Rahat vanhuspalveluihin pitää löytää, eikö niin? Paras tapa siihen on se, että huolehdimme, että ne, jotka eivät ole vanhuksia, ovat töissä, jotta Suomessa on talouskasvua ja työpaikkoja, joista syntyy verotuloja. Vain ja ainoastaan sitä kautta meillä on varaa huolehtia meidän vanhuksista. Näin se on, Orpo päätti napakasti.

Juttuun lisätty klo 14:43 tentin järjestäjät. Kohtaa Tampereen valtuustokäsittelystä on selkeytetty ja lisätty Ilkka Sasin näkemys ja lisäksi sitaatti asiasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt