Setä Arkadia: Demareiden sähköautomuisti alkaa pätkiä – uusien polttomoottoriautojen kiellosta halutaan jo vaieta

Sdp:n uusille polttomoottoriautoille suunnittelema käyttökielto alkaa ottaa lujille vaalikentillä, jos jopa Sdp:n puolueneuvoston puheenjohtaja Sirpa Paatero luonnehtii sitä mielikuvituksen tuotteeksi, pakinoi Setä Arkadia alias Timo Haapala.

10.2.2019 9:00

Aloitetaanpa Setä Arkadia kerrankin mojovalla, arvovaltaisella sitaatilla:

”Seuraavalla hallituskaudella tulee laatia aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteessä ja biopolttoaineisiin siirtymiseksi raskaassa liikenteessä.”

Ote on Sdp:n ilmasto-ohjelmasta, jonka puolue hyväksyi viime kuussa.

Kyllä sen äänestäjät (taatusti) muistavat, mutta Setä A. onkin huolissaan siitä, muistavatko demarit itse. Ainakin puoluevaltuuston puheenjohtajalle, kotkalaiselle Sirpa Paaterolle (sd) asia tuli yllätyksenä. Twitterissä hän väitti, että puheet Sdp:n polttomoottorikiellosta ovat ”mielikuvituksen tuotetta”. Mainittakoon, että Paateron johtama puoluevaltuusto käyttää suurinta valtaa Sdp:ssä puoluekokousten välillä. Paatero voisi lukaista puolueensa ilmasto-ohjelman joutohetkinään.

Tuskanhuutoja kuuluu muualtakin. Moni demariehdokas toivoo Paateron lailla, että kyseessä olisikin ”mielikuvituksen tuote”. Ehkäpä asiaa on hankala myydä äänestäjille muuallakin kuin Kymenlaaksossa. Monella demarillakin on pihassa vielä uudenkarhea menopeli, jonka jälleenmyyntiarvon Sdp lupaa romuttaa. Lisäksi jatkossa pitäisi hankkia tilalle kallis sähköauto, johon on varaa vain äveriäillä kroisoskepulaisilla kuten Anne Bernerillä ja Juha Sipilällä.

Sdp on puoluetta johtavan Sanna Marinin johdolla kuitenkin vakuuttanut, että Suomessa on kymmenen vuoden sisään 750 000 vähä- tai nollapäästöistä autoa. Samalla periaatteella Sdp voisi kirjata maatalouspoliittiseen ohjelmaansa, että vuoteen 2030 mennessä lehmätkin lentävät…

Vaalikuume panee laukalle. Sinisten Sampo Terhokin alkoi Matti Nykäsen poismenon yhteydessä muistuttaa enemmän poliittista hautausurakoitsijaa kuin vastuullista ministeriä. Äänten kalastelun nimissä nähty hurskastelu valtiollisista hautajaisista menee samaan sarjaan kuin Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministerin hurahtaminen #metoo -kampanjaan, jonka nimissä Terho kieltäytyi luovuttamasta yleisön äänestämää Jussi-palkintoa Tuntemattoman sotilaan ohjaajalle Aku Louhimiehelle.

Urheiluministerillä onkin erinomainen kyky istua pelisilmänsä päällä. Muun touhuilunsa keskellä Terho päätti myös siirtää poliittiset kirjansa Helsingistä Uudellemaalle, jossa hän asettuu ehdolle. Samalla sinisten puheenjohtaja päätti luovuttaa Helsingin kilpailijoille ilman taistelua (vrt. Viipurin menetys 1944).

Uudellamaalla Terhon ohi ajavat – nyt ei puhuta läpimenosta – niin puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kuin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elokin (sin), jotka ovat jättäneet Terhon täysin varjoonsa. Yleisin tulkinta on, että ulkoministeri Timo Soini (sin) on kertonut Terholle, ettei lähde eduskuntavaaliehdokkaaksi ollenkaan. Tai lähtee, ja puolueen kuolintaistelu keskitetään Uudellemaalle.

Uudeltamaalta eduskuntaan pyrkii myös Terhon entinen puolueveli, perussuomalaisten työmies Matti Putkonen. Putkonen on entinen demari. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiassa Janne Kivivuori julistaa lakkoriitojen keskellä ajavansa piikojen ja renkien, eikä lehmien asiaa, kuten Pentinkulman isäntämiehet. Putkonen on puolestaan ensimmäinen ehdokas, joka pyrkii eduskuntaan ajamaan lepakoiden asiaa, ne kun räjähtelevät tuulivoimatuen seurauksena.

Ps 1. Lopuksi sotilasuutisia! Ylipäällikkö, presidentti Sauli Niinistö haastattelee näinä päivinä tulevaa puolustusvoimain komentajaa, joka perii paikan kenraali Jarmo ”Charles” Lindbergiltä heinäkuussa. Nimitysuutista odotetaan lähiviikkoina. Pääehdokkaita on kaksi, pääesikunnan päällikkö Timo Kivinen ja maavoimien päällikkö Petri Hulkko. Molemmat kenraaliluutnantteja. Ykkössuosikki on Hulkko, sillä hän on sentään toisen Hulkon eli Antin eli Andy McCoyn serkku. Andyhan julisti 80-luvulla reteästi, miten hänellä on aina lompakossa kolkyt tonnia. Jos mä löydän jotain mistä mä diggaan mä ostan sen." Jos kyseessä on sukuperinne, siitä on taatusti apua esimerkiksi hävittäjähankinnoissa.

Myös musikaalisuus kulkee suvussa, joskin kenraali-Hulkko on enemmän rockabilly-miehiä ja diggaa kuulemma mieluummin Matchbox-yhtyettä kuin Hanoi Rocksia.

Juttua muokattu 26.2. klo 14.33: Jutussa kerrottiin Sdp:n vakuuttaneen, että Suomessa on 750 000 sähköautoa kymmenen vuoden sisällä. Sdp:n ilmasto-ohjelmassa puhutaan kuitenkin vähä- ja nollapäästöisistä autoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?