Siniset julkaisi vaaliohjelmansa: 1000 uutta poliisia, 100 hävittäjää, peltipoliisit koulujen kylkeen

Sinisten vaaliohjelmasta puuttuvat toistaiseksi kaikki hintalaput.

Siniset on pitkin matkaa eri yhteyksissä kertonut valtaosan vaaliohjelmansa lupauksista ja tavoitteista.

| Päivitetty

Siniset on julkaissut oman vaaliohjelmansa.

Mitään suurta uutta ei vaaliohjelmassa ole, siniset on esitellyt aiemmin eri yhteyksissä valtaosan vaaliohjelmansa täkyistä.

Siniset haluaa muun muassa irtautua jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta, ottaa tavoitteeksi ostaa Hornetien korvaajaksi 64 koneen sijasta 100 hävittäjää, palkata tuhat uutta poliisia ja kiristää seksuaali- ja väkivaltarikosten tuomioita.

Peltipoliisit siniset haluaisi ”pois korvesta ja koulujen kylkeen”.

Turvapaikkakäsittelyn siniset siirtäisi EU:n ulkopuolelle, ja karkottaisi törkeisiin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset maasta.

Ruotsin kielen opiskelusta puolue tekisi vapaaehtoista kaikilla kouluasteilla.

Verotuksessa siniset lupaa muun muassa keventää työn verotusta ja poistaa autoveron.

Sosiaaliturvauudistuksessa puolue on esitellyt vastikkeellisen perusturvamallinsa.

Perhevapaauudistuksessa puolue ei tingi kotihoidontuesta, vaan sinisten mielestä kotihoidontukea on korotettava, ”perhevapaista päättää perhe”.

Palveluista siniset kertoo muun muassa, että tasokorotukset pienempiin eläkkeisiin, ansiosidonnainen työttömyyskorvaus kaikille, terveydenhuollossa jonottomat palvelut kaikkialle maahan, ja tiet kuntoon koko Suomessa.

Sinisten vaaliohjelmassa ei ole esitetty toistaiseksi mitään hintalappuja, mitä sen uudistukset ja vaaliohjelma maksaisivat.

Siniset esitteli tänään vaaliohjelmansa ja vaalilauseensa.

Puheenjohtaja Sampo Terho (sin) sanoi, että sinisten vaaliohjelmassa ei ole yhtään vaalilupausta, vaan tavoitteita, joista puolue yrittää viedä läpi.

– Myöskään hintalappuja ei ole laitettu. Millekään eturyhmälle ei luvata tiettyä summaa, että äänestäkää meitä, Terho totesi.

Jos lupauksilla, tavoitteilla, ei ole hintalappuja – miten ne voivat olla realistisia?

– Päinvastoin. Voin sanoa monta vaaliohjelmaa, jossa on ollut hintalaput ja joissa ei ollut realismia. Sen takia tietoisesti hylkäsin hintalaput, Terho kertoi.

– Miten hallitusohjelma syntyy? Se ei synny niin, että lupaan 100 miljoonaa tuolle äänestäjäkunnalle, ja satasen kuussa noille. Se syntyy niin, että kerromme, mitkä ovat meidän tavoitteemme ja emme anna tyhjiä lupauksia. Hyvin monelle on helppo laskea hintalappu, Terho jatkoi.

Paljonko pitäisi laittaa vanhustenhoitoon tai teiden kuntoon laittamiseen?

– Teiden kuntoon saattaminen on miljardiluokan kysymys. Olemme valmiit laittamaan siihen samassa mittakaavassa kuin tällä vaalikaudella. Jos nyt lupaan, että sinne tulee miljardi – ja ei tulekaan, mitä hyötyä siitä on. Lupaan, että kannatamme sitä, tuemme sitä, että teitä laitetaan kuntoon, Terho vastasi.

Millä siniset rahoittaisi uudistuksensa? Terhon mukaan työn verotusta ei ainakaan kiristetä, vaan lisäeuroja valtion kassaan voisi kerätä erilaisilla haittaveroilla ja yritystukia karsimalla.

Kello 12:55. Juttua täydennetty Sampo Terhon kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?