Kokoomuksen kulisseista suoraa puhetta puolueen tilasta: kun asiat eivät ole kunnossa, voi lähteä matto alta

Julkaistu:

Kokoomus mokasi vanhuskeskustelussa, eduskuntaryhmästä arvioidaan suorasukaisesti.
Kokoomuksen kannatus on pudonnut Ylen tuoreen gallupin mukaan 2,3 prosenttiyksikköä 17,3 prosenttiin.

IS tiedusteli kokoomuksen kansanedustajilta, mistä gallupnotkahdus johtuu.

Jaana Laitinen-Pesolaa lukuunottamatta IS:n tavoittamat kokoomuslaiset kommentoivat asiaa nimettömästi.

Tehyn puheenjohtajana 1987–2013 toiminut Laitinen-Pesola katsoo, että kokoomuksen kanta hoitajamitoitukseen vanhusten tehostetussa palveluasumisessa ei avautunut suurelle yleisölle Esperi Care -skandaalin puhjettua.

– Olen ollut 30 vuotta sitä mieltä, että yksittäinen luku ei ratkaise tätä asiaa. Emme ole osanneet tuoda esille sitä, että kokoomus kannattaa hoitajien määrän lisäämistä, mutta lukuarvo ei ratkaiseva, vaan asiakkaan hoidon tarve.

Nimettömästi asiaa kommentoiva kokoomuksen kansanedustaja sanoo suoraan, että kokoomus ”on mokaillut tiedottamisessa”.

– Muilla puolueilla on helposti ymmärrettävä patenttiratkaisu, laitetaan yksi luku lakiin. Emme ole pystyneet kommunikoimaan vaihtoehtoamme eli sitä, että ei ole yhtä lukua vaan useampia lukuja hoitoisuuden mukaan.

Kansanedustajan mukaan ”keskustan takinkääntö hoitajamitoituksessa olisi ollut suuremman hämmästelyn aihe”, jos ”emme olisi hoitaneet omaa osuuttamme niin huonosti”.

– Keskusta on ollut pääministeripuolue kohta neljä vuotta eikä ole ollut sitä mieltä, että pannaan yksi luku lakiin, mutta kaksi kuukautta ennen vaaleja on sitä mieltä, että pannaan luku sinne lakiin.

Toinenkin kokoomuksen kansanedustaja kiinnittää huomiota keskustan irtiottoihin.

– Pääministeripuolue irtaantuu aika kiivaasti talouden vastuullisesta huolehtimisesta. Kyllä me kärsimme siitä.

Ryhmästä kuuluu suorasukaisempiakin ääniä. Eräs kansanedustaja katsoo, että kokoomuksessa on luotettu liikaa siihen, että ”himmailu ja hiljaisuus kantaa vaaleihin asti.”

– On luotettu, että jos tulee Rinne vastaan Orpo -asetelma, niin pelkästään sillä, että ei ole Antti Rinne, pääsee pitkälle. Suunnitelma meni uusiksi Rinteen jäätyä pois.

– Ei ole tehty asiasisältöä, kokoomukselta ei ole edelleenkään tullut vaaliohjelmaa. Kun asiat eivät ole kunnossa, niin on mahdollista, että yksittäiset isot asiat vetävät kerralla maton alta.

Arvio jatkuu, että Orpo valittiin alun perinkin ”tulevaksi pääministeriksi eikä odotettukaan, että tällä kaudella tehdään tai edes yritetään mitään”.


Toinenkin kokoomuksen kansanedustaja arvostelee Orpoa varovaisuudesta ja visioiden puutteesta.

– Jos ei mitään tee, ei todennäköisesti tee virheitäkään. Petterin puheenjohtajuudesta on saatu se, mitä henkilöstä voi plussana saada, mutta politiikkasisältö jää uupumaan.

Eduskuntaryhmän sisällä hämmästystä herättää myös kokoomuksen kampanjaslogan ”luotamme Suomeen”.

– Siinä ei inahdeta mihinkään suuntaan. Minkälainen visio on ”luotamme Suomeen”?

– Koskaan ei puhuta siitä, mikä on tärkeätä ylihuomenna. Kunnianhimon taso on suoriutumista ja uskottelua, että olemme edelleen parhaita, vaikka ei asia automaattisesti niin ole.

Orpoa arvostellaan myös liian laimeista kannanotoista Oulun ja Helsingin epäiltyihin seksuaalirikoksiin liittyen.

– Kommunikointi ei ole tavoittanut kansalaisia, ne tapahtumat ovat karmealla tavalla järkyttäneet suomalaisten oikeustajua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt