Kokoomuksen kannatus notkahti selvästi – Orpo myöntää virheen vanhustenhoitokeskustelussa: ”Viesti on mennyt vääränä tai kylmänä”

Julkaistu:

Orpon mukaan ”desimaalivastaus” kyselytunnilla oli huonosti muotoiltu.
Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo selittää kokoomuksen kannatuksen notkahtamista viestinnällisillä virheillä vanhustenhoitokeskustelussa.

– En ole pystynyt kertomaan riittävästi sitä, että kokoomus sydämestään vilpittömästi haluaa ratkaista vanhustenhuollossa olevat ongelmat. Minua harmittaa, että viesti on mennyt vääränä tai kylmänä, Orpo kommentoi torstaina ennen kokoomuksen ryhmäkokousta.

– Ehkä sitä kannattaa katsoa peiliin, jos viestiä ei ole saanut perille, Orpo ripitti itseään.

Kokoomuksen kannatus on pudonnut Ylen tuoreen gallupin mukaan 2,3 prosenttiyksikköä 17,3 prosenttiin. Suurin puolue on gallupin perusteella Sdp 20,1 prosentin kannatuksella.

Virhemarginaali oli suurten puolueiden osalta kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa. Haastattelut gallupia varten tehtiin 14.1.–5.2.

Kokoomuksen kannatus on ollut yhtä alhaalla viimeksi elokuussa 2016.

Kokoomus menetti kannatustaan erityisesti tutkimusjakson jälkimmäisinä viikkoina, jolloin julkisuudessa on vellonut keskustelu vanhustenhuollon tilasta.
  Kohu alkunsa, kun Valvira tiedotti 25. tammikuuta keskeyttäneensä Kristiinankaupungissa sijaitsevan Esperi Caren hoivayksikön.

  IS kysyi Orpolta, maksoiko hoivakeskustelussa tapahtunut hapuilu kokoomukselle pääministerin paikan seuraavassa hallituksessa.

  – En usko, meillä on matkaa vaaleihin kaksi ja puoli kuukautta, Orpo vastasi.

  Kokoomuksen ja muiden puolueiden välinen erimielisyys kiteytyy siihen, että kokoomus ei halua kirjata lakiin 0,7:n hoitajan mitoitusta yhtä vanhusta kohden.

  Orpo vakuutti jälleen, että asiantuntijatahot ovat kokoomuksen kanssa asiasta samaa mieltä.

  – THL on puhunut nimenomaan tästä, että asiaa ei ratkaista vain numerolla. 0,7 toisi saman tien 4200 hoitajan tarpeen, pelkään, että hoitajat olisivat pois kotipalveluista, joissa on 50 000 ihmistä, mummoa ja vaaria, jotka tarvitsevat hoivaa.

  Orpon mukaan yksityiset hoivayritykset mitoittavat hoitajamäärän jokaisella osastolla ”tappiin” ja ”laskuttavat takuuvarmasti kaiken yhteiskunnalta”, jos lakiin määrätään sitova hoitajamitoitus.

  – Tässä on kaavamaisen ratkaisun ongelma, että hoitajia on ehkä sielläkin enemmän, missä heitä ei tarvita. Meillä on pulaa hoitajista, me tarvitaan tulevina vuosina tuhansia hoitajia lisää.

  Sitovan hoitajamitoituksen sijasta kokoomus esittää valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönottoa, jolla huomioitaisiin vanhusten yksilöllisen hoidon, hoivan ja kuntoutuksen tarve.

  Orpolta kysyttiin, katuuko hän mitään yksittäistä lausuntoaan.

  – Ehkä sen desimaalivastauksen kyselytunnilla olisi voinut sanoa muulla tavalla, politiikka on sellaista, että hieman varomattomasta sanavalinnasta voi löytyä sellaisia piirteitä, joita ei todellakaan tarkoita, Orpo kommentoi.

  Orpo kysyi kyselytunnilla 31. tammikuuta, että ”auttaisiko (vanhustenhoidossa) yksi desimaali siihen, että näitä laiminlyöntejä ei tehtäisi”.

  – Ei auta, Orpo vastasi kysymykseensä.

  Orpo lisäsi, että desimaalit ovat lillukanvarsia itse asiassa. Oppositiosta tartuttiin heti Orpon sanavalintoihin ja korostettiin, etteivät desimaalit ole lillukanvarsia.

  Kommentit

   Näytä lisää
   Kommentointi on päättynyt