Marin perustelee äänestystä Tampereen valtuustossa: ”toteutettiin kokoomuksen vaatimuksesta, budjettisovun nimissä”

Julkaistu:

Sanna Marin puolustaa äänestämistään Tampereen valtuustossa hoitajamitoituksen pienentämisen puolesta.
Hallitus vastasi tänään keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa opposition välikysymykseen vanhustenhoidon tilasta.

Oppositio vaatii 0,7 hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Myös keskusta ja siniset ovat kertoneet tukevansa ajatusta.

Kokoomus on sen sijaan ainoana puolueena epäillyt hoitajamitoituksen kirjaamista, mistä valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok) kritisoitiin ja haukuttiinkin olan takaa tämänpäiväisessä aihetta käsittelevässä keskustelussa.

Pitkän väittelyn loppupuolella salissa hämmästeltiinkin, kun Orpo kysyi puheenvuoronsa aluksi välikysymystä tehneen Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marinilta, miksi tämä äänesti Tampereen kaupunginvaltuustossa hoitajamitoituksen alentamisen puolesta.

– Ensin olisin halunnut kysyä edustaja Marinilta, mutta hän lähti pois, että onko todella totta, että hän on Tampereen valtuustossa äänestänyt hoitajamitoituksen korottamista vastaan, Orpo ihmetteli.

– Jos näin on, niin kaikki mitä hän on täällä puhunut ja arvostellut asettuu hieman erilaiseen valoon. Kannattaa muistaa, että puheet ovat peräkkäin.


Salista jo lähtenyt Marin saapui hetken kuluttua takaisin eduskunnan suureen saliin selittämään äänestystä.

Hän myös myönsi äänestäneensä Tampereen valtuustossa hoitajamitoituksen tiukentamisesta luopuvaa esitystä vastaan. Tiukentamista ajoi pormestari Lauri Lylyn (sd) johdolla kaupunginhallitus ja ne olivat osa kaupungin mittavia säästötoimia.

Tiukentamisesta luopumista esitti vasemmistoliitto ja tiukentamista puolestaan kaupunginhallitus. Äänestyksessä kaupunginhallituksen kanta voitti luvuin 56–8. Vasemmistoliiton lisäksi luopumisen kannalla oli VaihtoehtoTampereen yhden hengen valtuustoryhmä.

Sdp:n kanssa samoin äänestivät myös kokoomuksen, vihreiden, perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja Tampereen puolesta -ryhmän valtuutetut.

Marin kertoi, että Sdp:n valtuustoryhmä oli vaatinut ryhmien välisissä talousarvioneuvotteluissa, ettei henkilöstömitoituksen laskemista 0,58 nykyiseen 0,57 olisi toteutettu.

Tämä ei pormestarikoalitiossa olevalle kokoomukselle kuitenkaan käynyt, joten esitys toteutui osana ryhmien välistä budjettisopua.

– Kokoomuksen vaatimuksesta, joka on pormestarikoalitiossa tämä esitys budjettisovun nimissä toteutettiin, Marin sanoo.

– Onneksi Tampereella mitoitus on kuitenkin koko ajan ollut yli 0,5 suosituksen siitäkin huolimatta, että kaupungin väkimäärä on kasvanut ja vanhusten ja ikäihmisten määrä on lisääntynyt ja valtio-osuuksia on samaan aikaan tämä hallitus leikannut. Onneksi olemme pystyneet pitämään mitoituksen yli 0,5:ssä, Marin sanoi.

Hoitajamitoitus on kuuma peruna myös eduskunnassa.

Marinin äänestyskäyttäytymisestä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.