Ahvenanmaan rahoitukseen esitetään miljoonalisäyksiä – siniset taipui hyväksyvälle kannalle

Julkaistu:

Siniset taipui hyväksymään Ahvenanmaan lisärahoituksen, jotta kriittisessä vaiheessa oleva sote- ja maakuntauudistus ei vaarannu.
Ahvenanmaan rahoitussäännöt ovat muuttumassa, jos sote-uudistukseen liittyvä kompromissiesitys menee läpi. Hallituksen keskiviikon esityksen perusteella Ahvenanmaan rahoitus lisääntyisi arviolta 14 miljoonalla eurolla vuoden 2021 tasolla.

Esityksellä hallitus pyrkii varmistamaan, että eduskunnan käsittelyssä oleva sote- ja maakuntauudistus ei ole ristiriidassa Ahvenanmaan itsehallintolain kanssa.

Ahvenanmaan liittyvien kysymysten on aiemmin kerrottu jumittaneen sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyä. Keskiviikkona annetulle kompromissiesitykselle on saatu myönteinen lausunto Ahvenanmaan maakunnan hallitukselta.

Hallituspuolue siniset taipui hyväksymään Ahvenanmaan lisärahoituksen, jotta kriittisessä vaiheessa oleva sote- ja maakuntauudistuksen käsittely ei vaarannu. Muussa tapauksessa siniset ei olisi antanut lisärahoitusta Ahvenanmaalle.

Sinisten toiveesta valtioneuvoston istunnon pöytäkirjaan lisättiin lausuma, joka nimenomaan kytkee rahoituksen lisäysesityksen sote-uudistukseen.

– Tällainen ratkaisu ei erillisenä olisi hyväksyttävissä, keskiviikon lausumassa sanotaan.

Perustuslaissa Ahvenmaan maakunnalla on vahva erityisasema ja itsehallinto. Tämän vuoksi maakunnan rahoitussääntöjen muuttaminen vaatii myös Ahvenanmaan lakeja säätävän elimen eli maakuntapäivien hyväksynnän.

Sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyyn eduskunnassa ei ole enää liiaksi aikaa, sillä eduskuntavaalit pidetään reilun kahden kuukauden päästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt