Kommentti: Ministeriön luvuilla luututtiin lattiaa – talouskuri valui viemäristä alas

Julkaistu:

Suomi seuraa Eurooppaa ja talouden madonluvut unohtuvat, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Valtiovarainministeriössä työskentelee vakavia herroja, jotka ovat tottuneet siihen, että heidät otetaan vakavasti. Tällä hetkellä olo voi olla kuin keisarilla, jolle juuri kerrottiin, että vaatteet jäivät kotiin. Mutta kyllä se mieli siitä vaalien jälkeen paranee.

Maanantaina ministeriö antoi julki vaaleja edeltävän virkamiespuheenvuoronsa. Vuonna 2015 sen vaikutusta vaalikamppailun loppusuoraan pidettiin suurena ja vaikutusta vaalitulokseenkin merkittävänä. Lienee tämän seurauksena julkistus tapahtui nyt aiemmin ennen vaaleja, jotta tästä tulisi kritiikkiä vähemmän.
2015 VM:n julkilausuma oli jysähdys, 2018 tyssähdys. Otsikkoja ei kirjoitettu yhtä isoilla kirjaimilla. Miksi näin?

Nykäsen suru-uutinen samana päivänä

Syitä riittää. Suru-uutinen Matti Nykäsen kuolemasta sattui tulemaan julki juuri ennen VM:n tiedotustilaisuutta. Se vei kansakunnan huomion. Joskus nyt vain käy näin.

Käynnissä on iso keskustelu vanhustenhoidon skandaaleista. Vanhustenhoitoa ei voida mitenkään parantaa ilman, että siihen pistetään lisää julkista rahaa. Ainakaan kukaan poliitikko ei voi nyt väittää vastaan. Kysykää vaikka Petteri Orpolta.

Kymmenen niukan vuoden jälkeen on häivähdys nousukautta. Paineita on muuallakin kuin vanhustenhoidossa, osa niistä hyvin todellisia. Valtiovarainministeriön on juuri nyt tavallista hankalampaa vakuuttaa uusien kulukuurien välttämättömyydestä.

Eurooppa edellä

Suomi on pieni maa, jollaisessa ei voi itse keksiä isoja asioita. Iso asia Länsi-Euroopassa on pitkään ollut Austerity, talouskuri. Valtion velkaantumista pyritään välttämään muusta piittaamatta.

Euroon kuuluvissa maissa tästä on tullut teoriassa välttämättömyys, vaikka todellisuus kyllä saattaa olla monessa paikassa toista. Ei kuuliaisessa Suomessa.

Euroon kuulumattomassa Britanniassakin poliitikot vakuuttivat vuodesta toiseen, että jatkuvien leikkausten syy on Brysselissä. Lopulta kansa uskoi ja äänesti poliitikkojen yllätykseksi EU-eron puolesta. Keskisormea talouskurille.

Ranskassa talouskuri johtaa perinteisesti barrikadeille. Hetken näytti, että presidentti Emmanuel Macron voisi yhdistää vapaamielisyyden, talouskurin ja siihen liittyvät markkinahenkiset uudistukset. Se oli tosi lyhyt hetki. Keltaliivit pistivät Macronin ahtaalle ja siellä hän on yhä. Keskisormea talouskurille.

Italiassa protesti kuria ja Brysseliä vastaan oli suorin. Siellä äänestettiin valtaan oikeistopopulistinen ja EU-vastainen Lega ja epämääräisempi Viiden tähden liike. Bryssel taisi saada kestopäänsäryn. Keskisormea talouskurille.

Pitkään hallinnut ideologia hiipuu Euroopassa. Olisi ihme, jos tämä ei näkyisi Suomessakin. Mutta kyllä valtiovarainministeriön edustajat pääsevät seuraavan hallituksenkin kabinetteihin. Turha huolestua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt